як похудати, коли недостатнє харчування впливає на психіку?

Багато хто з нас, недосвідчені в тонкостях здорового харчування, з легкістю виключають зі свого раціону життєво необхідні продукти. Хтось принципово не їсть м'ясо, хтось - рибу, хтось - хліб, хтось - яйця й т.д. При цьому не враховується найважливіший фактор - харчування може мати прямий і тривалий вплив на психічне здоров'я й поводження людини через вплив на структуру й функції мозку. Зокрема, проведене вченими дослідження встановило зв'язок між розладом уваги, депресією, хворобою Альцгеймера, шизофренією й відсутністю в раціоні жителів більших міст ряду необхідних жирів, вітамінів і мінеральних речовин. 

З'являється усе більше доказів взаємозв'язку між раціоном і проблемами в поводженні й психічному стані людини. Приміром, у жителів тих країн, де риба становить меншу частину раціону, частіше зустрічається депресія. Відомо, що в розвиток депресії великий внесок вносить недостача фолієвої кислоти, жирних кислот Омега-3, селен й амінокислоти триптофан. Також уважається, що недолік жирів і вітамінів-антиоксидантів відіграє роль у розвитку такого захворювання, як шизофренія. 

У Великобританії в лікуванні психічних захворювань почали застосовувати метод, що полягає в зміні раціону хворих. З'ясувалося, що до цього вони їли багато продуктів швидкого готування, готових блюд, куплених у магазинах, шоколаду й чіпсів. Такі пацієнти часто випивали літр або два літри кока-коли в день, уживали в їжу багато цукру й дуже мало фруктів. Тепер лікарі клініки рекомендують їм овочі, особливо листові, насіннячка й горіхи, фрукти, цільне зерно, проростки пшениці, яйця й рибу. Виключені з меню шкідливі для психіки продукти - пересмажені при технологічній переробці, що містять пестициди, а також алкоголь, цукор, чай і кава.

Коментарі