Білкові дієти

Білкові дієти стали абсолютним хітом нашого часу. Дотримуючись простих правил, обмежуючи споживання вуглеводів на користь білкових продуктів, що худнуть вдається досить швидко скинути вагу. Однак, лікарі, здебільшого, не розділяють ейфорію із приводу ефективності білкових дієт, тому що надмірне захоплення білковою їжею, на їхню думку, може завдати шкоди здоров'ю.

Самі багаті білками продукти - м'ясо, риба, птах, яйця, молоко й усе, що радить без обмеження є доктор Аткинс, і чому привласнені мінімальні бали в таблиці Кремлівської дієти, все це далеко не кращі продукти для печінки. Вони занадто важкі для переварювання, тому що містять жири, а також антибіотики й хімікати, використовувані для росту тварин.

Набагато корисніше, такі багаті білками продукти як гречка, просо, кинва (якщо знайдете в Росії), горіхи й насіннячка. Корисні білки втримуються також у бобові й у всіх соєвих продуктах - тофу, суп мисо й ін.

Зрозуміло, на білковій дієті м'яса не уникнути. Але намагайтеся віддавати перевагу пісному м'ясу, з низьким змістом жиру, такому як м'ясо курчати або індички. Червоне м'ясо й свинину краще не є - це важка для печінки їжа. У вареній ковбасі, сосисках і сардельках білка не більше чим у макаронах і гречці, зате жиру 25%. Це, скоріше, жирна їжа, а не білкова, захоплюватися нею не коштує.



Багато видів риби містять білка стільки ж, скільки м'ясо, але жиру в них у два рази менше. Не коштує їсти атлантичний оселедець - у ній 19% жиру. Вугор, мінога й палтус - це теж жирні сорти риби. А от камбала, судак, тріска, карась, минтай і щука - пісні.

З молочних продуктів уживайте знежирені продукти або з низьким змістом жиру - сир, несолодкі йогурти. Замість коров'ячого молока краще пити козяче. Молекули козячого молока менше й легше розщеплюються в організмі. І щодня намагайтеся їсти горіхи й насіннячка, настільки улюблені адептами сироїдіння. Горіхи й насіннячка містять повний набір амінокислот, необхідних для формування білка, а також вітаміни А, В, З, Е и цілий список мінералів. Дуже корисні насіннячка соняшника, кунжуту, гарбуза, кешью, мигдалю, волоські горіхи й, поки ще дефіцитні в Росії, але дуже популярні в Європі льяные насіннячка. І обов'язково, завжди додавайте в раціон зелені овочі, поза залежністю від того, скільки балів їм привласнено в таблиці Кремлівської дієти, і чи рекомендує їхній доктор Аткинс.

Білкові дієти дають певну систему, дисциплінують, однак самостійне коректування харчового поводження, шляхом розумного обмеження вуглеводів за рахунок насолод, хліба й картоплі, приводить до результатів нітрохи не гіршим. Звичайно, вага знижується повільніше, але зате з меншим ризиком для печінки, стану шкіри, заходу з рота й усього того, що не менш важливо, чим струнка фігура.

Коментарі