Похудання - завжди дієта?

Ключ до втрати ваги лежить в умінні правильно харчуватися - це перше, чому ви повинні навчитися, замість того щоб мучити себе дієтами, устав від яких, ви моментально набираєте у вазі, тому що повторюєте свої помилки.


Класичне харчування - їжа три рази в день: сніданок, обід і вечеря. Але ми часто порушуємо це правило: не хочеться їсти з ранку, удень - немає часу, і ми випиваємо на ходу чашку кава з бутербродом або шоколадом. Виходить, що ми їмо два рази в день, а в обід - за двоє, або часто просто перекушуємо, - нічого гірше для талії й придумати неможливо! Подумаєш, з'їв усього нічого, а виявляється, що нахапав калорій у два рази більше, ніж за обідом.

Ви повинні навчитися:
вибирати продукти, які вам потрібні і які поставляють організму елементи, необхідні для його гарної роботи; 
раціонально й сбалансированно харчуватися, тобто ніяких потурань після позбавлень, ніяких “умирань від голоду”, сидячи на строгій дієті. Їжа повинна бути регулярної й удень, і протягом тижня, місяця, декількох років, життя, нарешті. 

Сніданок - найважливіша денна їжа, адже ви майже 12 годин нічого не їли. Тому сніданок повинен складатися із протеїнів - м'ясних (шинка, яйця, курка); рослинних (кукурудзяні пластівці без цукру) або молочних - йогурт, сир, сир, молоко.

Краще з'їсти фрукт, чим випити склянка фруктового соку. Фруктова м'якоть теж згодиться.

Варто чергувати масло зі зниженим змістом холестерину й рослинний маргарин.

Пити за сніданком потрібно неодмінно. Тільки от чай або кава - зовсім необов'язково, краще випити склянка мінеральної води. 

Дієта стає ефективної тільки тоді, коли ви дійсно її дотримуєте. Так, вам пропонуються дієти, але перш, ніж вибирати, задумайтеся, яка з них для вас підходить. Дієта дає результат - а це мінус 3-5 кілограмів на місяць - тільки в тому випадку, якщо ви проаналізували, як харчувалися раніше, які ваші смаки й особливості. Не варто забувати й про психологічних факторів: дієта не повинна бути дуже строгої. Чим менше ви собі відмовляєте, тим сильніше у вас виникає відчуття комфорту. Однак не варто забувати, скільки й чого ви їсте! Задумайтеся над тим, скільки калорій ви споживаєте й що із чим їсте, тобто чи не перевантажуєте ви організм однаковими елементами або такими сполученнями, з переробкою яких організм просто не справляється?

Необхідно харчуватися осмислено! Для цього вивчите таблиці, що перебувають під рубрикою “Таблиці калорій”. Ці відомості необхідні для того, щоб приступитися до освоєння низькокалорійної дієти. Потрібно просто вважати: скільки? коли? який загальний баланс?

Для жінки цілком вистачає дієти, що містить не більше 2500 ккал. 1000 ккал - це мало, і така дієта неминуче приведе до зриву. Зрив же означає миттєвий додаток у вазі.

Порахуйте, скільки калорій ви з'їдаєте в день. Булка з маслом і ковбасою на сніданок - мінімум 400 ккал. Два таких бутербродика - уже 800. Чай із цукром - ще 80-100 ккал. Чіпси - 400-500 ккал.

Якщо на вечерю ви поласуєте смаженої картошечкой на маслі, - одержите більше 500 ккал, а з рибкою або мяском - ще 1000 ккал. Це без обліку сподіваючись із цукром, хліба, печива, пиріжків, морозива, лимонаду, пива, провина й т.д. У загальному 3000-3500 ккал у день. На 1000-1500 ккал більше, ніж покладається. І так щодня!

Згадаєте, що ви з'їли за день і порахуйте калорії. Може бути, потрібно якось змінити раціон? Наприклад, відмовитися, від масла, цукру; скоротити м'ясні блюда.

Не забирайте зі свого раціону овочі й фрукти - це принесе вам тільки шкода!

Напої. Нехай завжди поруч із вами буде бутылочка води - газованої чи ні, однаково. Необхідно виключити солодкі й алкогольні напої. Чай і кава - теж не кращий вибір, хоча відмовитися від них найчастіше сутужніше всього.

Коментарі