Часті запитання про швидке схуднення та дієти для схуднення




 Чи корисна «тала» вода і дистильована вода? 

«Тала» вода за своїми харчовим властивостями не відрізняється від звичайної води. У ній дещо менше мінеральних речовин, ніж у водопровідній воді. Ще менше мінеральних речовин міститься в дистильованої воді (практично їх там немає). Оскільки звичайна вода частково задовольняє потребу організму в мінеральних речовинах, то заміна її дистильованої може несприятливо позначитися на здоров'ї.

Чи є якась спеціальна «жива» енергія в сирих продуктах? 

«Жива» енергія, яку можна виявити або виміряти сучасними методами, в сирих продуктах не виявлено. Тварини, що харчуються сирою їжею, не мають ніяких біологічних переваг перед людьми, що харчуються в основному вареною їжею. Навпаки, варена їжа засвоюється організмом людини і тварин більшою мірою, ніж сира.

Чому при однаковому харчуванні та однаковою роботі одні люди товстіють, а інші худнуть? 

Таке явище частіше за все пов'язане з тим, що перші (які товстіють) значно менш рухливі в побуті. У ряді випадків може відігравати істотну роль адаптація до надмірного харчування, більш досконала у тих, хто не гладшає. Слід пам'ятати, однак, що адаптаційна здатність залишатися струнким, незважаючи на надмірне споживання їжі, з віком може зникнути.

Коли краще пити чай - до чи після їжі? 

Чай краще пити після їжі.

Чим корисне м'ясо? 


М'ясо корисно як джерело повноцінного білка, ряду вітамінів та мінеральних речовин. При деяких хворобах нирок показано обмеження білка (як тварини, так і рослинного походження) в раціоні. У цьому випадку обмежується і м'ясо. Смажене м'ясо не рекомендується при ряді захворювань шлунка, печінки, підшлункової залози, при порушеннях обміну речовин, а також усім людям похилого віку.

Кому протипоказані яйця? 


З-за високого вмісту холестерину в жовтку яйця протипоказані хворим з високим вмістом холестерину в сироватці крові, а також є хронічним гепатитом і цирозом печінки.

Чи корисна риба? 

Риба, особливо нежирних видів, - джерело повноцінного білка, ряду вітамінів і мінеральних речовин, а також ліпотропних факторів, що надають сприятливу дію при хворобах печінки, підшлункової залози, атеросклерозі.

У чому користь молока і молочних продуктів? 

Молоко, кефір і сир корисні здоровим і більшості хворих людей. Молоко погано переносять лише деякі люди: в одних у травному тракті знижена активність ферменту лактази, що розщеплює лактозу-молочний цукор, в інших молоко викликає прояви харчової алергії. Молочні продукти - джерело повноцінного білка, ряду вітамінів, мінеральних речовин. У них особливо сприятливо співвідношення кальцію і фосфору. Вершкове масло повинне бути обмежене в раціоні людей з високим вмістом ліпідів, зокрема холестерину, у крові.
 


Чи є корисні властивості у шоколаду? Невже він містить лише «порожні калорії»? 

Не можна вважати, що шоколад містить лише «порожні калорії». Шоколад є висококалорійним продуктом, що містить велику кількість жиру і вуглеводів (відповідно 35 і 47 грамів у 100 грамах), а крім того, деяка кількість вітамінів і мінеральних речовин. Він може бути корисний при значних фізичних навантаженнях, коли потрібно швидко відновити енергетичні витрати (спортсменам, альпіністам, геологи і т. д.). Однак у звичайних умовах треба утримуватися від надмірного вживання шоколаду. Особливо це відноситься до дітей, у яких при частому споживанні цукерок і шоколаду виникає карієс зубів. У дорослих людей зуби також схильні до несприятливої дії солодощів, хоча й у трохи меншому ступені, ніж у дітей.

Корисний чи свіжий сік із сирої капусти? 

Сік з сирої капусти застосовується в дієтетиці при лікуванні виразкової хвороби, тому що він містить біологічно активна речовина, що має засобів для дією. Однак він надає сокогонное і попускає дію, і застосовувати його треба тільки за рекомендацією лікаря. Тому навіть в раціоні, який включає дієта для швидкого схуднення потрібно використовувати цей сік обережно.


Чи можна зберігати, м'ясні та рибні продукти в морозильній відділенні холодильника в поліетиленових пакетах? 


Так, можна, якщо пакети харчового призначення. Однак треба враховувати, що поліетилен слабо пропускає водяні пари і інші сполуки, що утворюються при зберіганні. У результаті м'ясні та рибні продукти можуть придбати неприємний запах. Найкраще зберігати ці продукти в морозильній камері холодильника в алюмінієвій фользі, пергаменті (але ні в якому разі не в кальці) або в щільному папері. У цьому випадку забезпечується необхідна газоводопроніцаемость. Корисний чи березовий сік?

У березовому соку міститься близько 2% сахарози, сліди білків, мінеральних речовин і яблучної, кислоти.

Вітаміни в ньому повністю відсутні. Харчова цінність березового соку надзвичайно висока.

Чим корисний і чим шкідливий кави? 

Завдяки присутності в каві специфічного алкалоїду - кофеїну і ряду інших алкалоїдів напій з нього збуджує діяльність нервової, серцево-судинної систем і ряду інших. Білків, жирів, вуглеводів в напої з кави міститься мало, якщо, звичайно, в нього не додані цукор, Слизкой чи молоко. Кава слід пити в обмежених кількостях. Справа в тому, що містяться в каві алкалоїди несприятливо діють на організм людини при гіпертонії, вадах серця й інших серцево-судинних захворюваннях. Протипоказаний кави при виразковій хворобі, гастриті, підвищеній збудливості нервової системи, безсоння.
 


Чим корисний і чим шкідливий чай? 

У чаї містяться поліфеноли, що володіють Р-вітамінним дією, і деякі мікроелементи, наприклад фтор. Калорійність чаю обумовлена головним чином доданими до нього цукром, молоком або вершками. У чаї містяться речовини, що діють збудливо на нервову систему. Поэтому крепкий чай пить на ночь не рекомендуется.

Корисні чи каву і чай з молоком? 

Корисні. Білки молока крім того, що вони мають високу біологічну цінність, в якійсь мірі знижують негативну дію алкалоїдів, у тому числі кофеїну, на серцево-судинну та центральну нервову системи.

Чи можна використовувати, гарячу водопровідну воду для приготування їжі? 

Шкідливих речовин у ній немає, однак для приготування їжі використовувати її все-таки не рекомендується, так як вона піддається спеціальній обробці (зм'якшенню, магнітній обробці), яка може позначитися на смакових якостях готуються страв.

Корисно чи є сире м'ясо? 

Ні. По-перше, воно перетравлюється в шлунку гірше, ніж варене. По-друге, при забої та обробленні туші в м'ясо можуть потрапити хвороботворні мікроорганізми, тому м'ясо (і рибу) потрібно обов'язково піддавати тепловій обробці.

Корисний чи яблучний оцет? 

Яблучний оцет має своєрідний аромат і смак. Зазвичай він вживається як приправа до їжі або для приготування маринадів. Яка входить до його складу оцтова кислота згубно діє на деякі види хвороботворних і викликають псування продуктів мікроорганізмів. Даними, що підтверджують цілющі властивості яблучного оцту, фахівці з харчування не мають. Можна лише говорити про його відносну нешкідливість для здоров'я. Людям з підвищеною кислотністю шлункового соку цей оцет вживати не рекомендується, тому що інакше, кислотність може ще більше підвищитися.

Як харчуватися повним? 

Треба повністю виключити солодощі. Що міститься в них цукор є носієм «порожніх калорій» і у великій мірі сприяє накопиченню жиру. Крім того, в гладких людей цукор часто збуджує апетит (усупереч думці тих, хто думає, що він насичує).

З меню слід виключити кашу і макаронні вироби, обмежити жири, особливо тварини. Рослинні жири повинні становити не менше 30% загальної кількості жиру. Білкові продукти (м'ясо, риба, яйця) вирішуються, але в невеликій кількості, бажано в відвареному вигляді. Рекомендуються наступні овочі: капуста, огірки, помідори, кабачки, гарбуз. Картопля, що містить багато крохмалю, слід обмежити.

Рекомендуються деякі несолодкі фрукти (яблука кисло-солодкі) і ягоди (агрус, смородина).

Чи можна бажаючим схуднути у великих кількостях є фрукти та плоди (кавуни, диня, груші, яблука, помідори)? 

 


Ні. У всьому потрібна поміркованість. Нагадаємо, що: в 100 г їстівної частини кавуна міститься 8,8 грама засвоюваних вуглеводів, в дині - 9,1, груші - 9,5, яблуці - 9,8 і в помідорах - 4,6 грама вуглеводів. Причому вуглеводи у вищевказаних овочах представлені моно-і дисахаридів, які легко засвоюються. Ці вуглеводи при споживанні їх у великих кількостях можуть викликати відкладення жиру в жирових клітинах. Розрахунки показують, що в середньому за розміром кавуні (1,5-2 кілограма) міститься 50-70 грамів простих са-Харов, тобто стільки ж, скільки у 100 г цукерок або пряників. Тому радимо бажаючим схуднути не захоплюватися солодкими фруктами та овочами.

Чи правильно роблять люди, які хочуть схуднути, повністю відмовляючись від хліба, гарнірів, цукерок? 

Ці люди роблять не зовсім правильно. У принципі люди, які страждають ожирінням і прагнуть скинути - зайву масу, можуть не відмовлятися повністю від хліба і гарнірів. Однак у період зниження маси продукти, що містять вуглеводи і рослинні жири, рекомендується споживати в зменшених (у 1,5-2 рази проти звичайного) кількостях.

Як харчуватися худим? 

Якщо це не наслідок хвороби, то, по-перше, потрібно встановити режим харчування, при якому їжу слід приймати 3 рази на день в один і той же час. Це сприяє виробленню умовного рефлексу на час прийому їжі і своєрідною мобілізації шлунково-кишкового тракту для перетравлювання і засвоєння. По-друге, будь-яку їжу слід починати з овочевих закусок, які підвищують апетит. По-третє, слід максимально урізноманітнити харчування - використовувати самі, різні харчові продукти. По-четверте, треба постійно займатися фізкультурою, легкою фізичною роботою. Фізичне навантаження викликає певне збільшення витрат енергії, але в ще більшому ступені підвищує апетит. У результаті в людини з'являється потреба з'їсти більше, ніж витрачено енергії.

Як в домашніх умовах приготувати сир? 

Є кілька способів. Ось найбільш простий. Беруть 2 частини (пляшки) свіжого молока і 1 частина (пляшку) кефіру для сгущення. Наливають молоко в каструлю і підігрівають до 70-80 С (до кипіння нагрівати не можна, так як з киплячого молока сир не вийде). Потім у молоко додають при перемішуванні кефір і нагрів дещо зменшують. Через 10-15 хвилин починається утворення сирних зерен, що можна виявити, якщо черпати ложкою від краю до центру - з'являється смужка просвітленої рідини. Після цього нагрівання припиняють і вміст каструлі охолоджують. Якщо немає досвіду нагрівання молока до потрібної температури чи ні термометра, то можна створити «водяну баню». Для цього використовують дві каструлі, вільно входять одна в іншу. У внутрішній каструлю наливають молоко, а в зовнішню - воду (під меншу каструлю рекомендується покласти шматок матерії, що дозволить запобігти руйнування емалі на дні великої каструлі). Нагрівають воду в зовнішній каструлі до кипіння. У момент кипіння у внутрішню каструлю з молоком доливають при перемішуванні кефір. Отриману суміш ще хвилин 10-15 нагрівають при перемішуванні до утворення сирних зерен (пластівців).
 


Після появи цих пластівців сир, по суті, вже готовий і його можна відділяти від рідини в гарячому стані. Однак при цьому відбуваються великі втрати. Тому краще за все дати всій масі поступово охолонути до кімнатної температури. За 2-3 години дрібні пластівці зіллються у великі, і втрат сиру буде менше. Щоб відокремити сир від рідини, досить відкинути його на складену удвічі марлю. Коли основна рідина стече (її не слід виливати, вона може бути використана для приготування оладок або як смачний і корисний напій), сир у марлевому мішечку підвішують на 8-12 годин над раковиною, щоб якнайповніше видалити воду. Загалом, якщо-ви ввечері почали готувати сир, то вранці він вже готовий. Готовий сир зберігають тільки в холодильнику. Якщо під рукою немає кефіру, то його можна замінити кислим (тільки не ацидофільної) або, в крайньому випадку, сметаною. Смак сиру можна змінювати залежно від жирності молока, Бремені витримки кефіру (так званий старий кефір дає більш кислий сир), а також співвідношення молока і кефіру. Можна приготувати сир навіть з одного кефіру, але він буде трохи кислуватим. Якщо хочуть приготувати зовсім прісний сир, то замість кефіру на молоко додають хлористий кальцій, краще за все у вигляді 10%-ного розчину. Приблизний розрахунок: 2-4 грами хлористого кальцію на 1 літр молока, тобто 1-2 столові ложки 10%-ного розчину (хлористий кальцій необхідної якості продається в аптеці). В іншому процедура приготування сиру така ж, тобто нагрівання до 70-80 С, перемішування, витримка протягом 10-15 хвилин, охолодження, проціджування.

Однак важливе попередження: для приготування сиру не можна використовувати мимовільно кислим молоко! Це молоко може містити хвороботворні мікроорганізми. Сир з такого молока може викликати неприємні наслідки для здоров'я, навіть отруєння.

На якому маслі краще смажити - вершковому або соняшниковій? 


У вершковому маслі крім чистого жиру міститься молочна сироватка, У сироватці є білок. При нагріванні масла на сковороді утворюються білі пластівці, а якщо нагрівати довше - вони стають коричневими і швидко підгорає. Підгорає білок і є небажаним наслідком застосування вершкового масла для обсмажування; при цьому дійсно утворюються речовини, які краще не вживати. Якщо хочеться використовувати тільки вершкове масло, то для кулінарних цілей краще взяти топлене масло, яке можна приготувати і в домашніх умовах. Це масло витримує нагрівання при 180-200 С без помітного розкладання протягом однієї години.

На соняшниковій олії смажити можна. Єдине правило при цьому: не застосовувати одну й ту ж порцію масла багато разів, у противному випадку масло набуває небажані властивості. Добре смажити на спеціальних кулінарних жирах-«Прима», «Білоруська», «Український», - які набагато менше змінюються при нагріванні.


Як приготувати в домашніх умовах топлене масло? 

Топлене масло отримують шляхом витапліванія чистого жиру з вершкового масла. Вершкове масло крім чистого молочного жиру містить певну кількість сироватки (молочні білки, розчинені у воді). При нагріванні відбувається поділ вершкового масла на чистий жир і сироватку. При цьому білок, що міститься в сироватці, з'являється у вигляді білих пластівців на поверхні, а жир утворює наступний шар. У самому низу залишається вода. Якщо верхній шар пластівців зняти, потім злити витоплений жир (на дні залишиться ще трохи води), то це і буде топлене масло. Нагрівати краще в досить глибокому посуді, щоб було легше розділити шари. Знятий з поверхні згорнувся білок їстівний і може бути використаний для приготування різних страв.

Топлене масло використовується головним чином при тепловій кулінарній обробці продуктів як більш стійкий до нагрівання жир. Це масло, піддані стерилізації при витапліваніі, не підлягає тривалому зберіганню, хоча зберігається в холодильнику краще вершкового.

Як часто можна влаштовувати розвантажувальну дієту (молочну, сирну, овочеву, яблучну) бажаючим схуднути? 


Один - максимум два рази на тиждень. При цьому бажано у вихідний або у вихідні дні, коли фізичне навантаження знижена.

Який хліб корисніший: свіжий чи черствий? 

Злегка зачерствілий (близько однієї доби) хліб краще просочується слиною і травними соками і швидше перетравлюється. Тому він рекомендується при деяких захворюваннях шлунка, кишечнику, печінки. Для здорової людини - це справа смаку.

Чи можна зберігати молоко в пакетах в морозилці холодильника?


Найбільш сприятливі умови для зберігання молока-при температурі від 0 до плюс 2 С. Зберігати молоко в пакетах в морозильній камері холодильника допустимо, однак після розморожування молоко втрачає свої первинні смакові якості.

Чи може неправильне харчування призвести до імпотенції? 

Так, може. Імпотенція може виникати через звуження кровоносних судин, що викликається тривалим споживанням їжі, надмірно багатої жирами тваринного походження. За свідченням французьких учених з науково-дослідного центру в Парижі, шансів стати імпотентом у любителів рясних обідів і вечерь в 10 разів більше, ніж в осіб, які складають раціонального харчування. Сильний негативний вплив на статеву потенцію надає алкоголь.

Що таке метеоризм і від чого він відбувається? 

Метеоризм - це скупчення великої кількості газів у травному тракті, пов'язане з посиленим утворенням їх або ускладненням виведення. Наиболее часто скопление газов происходит в толстом кишечнике в результате активного размножения микрофлоры, выделяющей в полость кишечника главным образом углекислый газ, метан и водород. Питательной средой для микроорганизмов являются преимущественно пищевые волокна, а также крахмал, который не переварился и не всосался в высших отделах пищеварительного тракта. Поэтому при метеоризме следует избегать пищевых продуктов, богатых пищевыми волокнами, крахмалом или необычными углеводами: бобовых, капусты, картофеля; снизить потребление хлеба, особенно грубых сортов. Лечебными и профилактическими мероприятиями при метеоризме являются рациональное питание и усиление двигательной активности с целью повышения моторики пищеварительного тракта.

Коментарі