Міфи про спалювання жирів


 Весь світ стурбований питаннями зайвої ваги. Краса, естетика, зручність ... У пресі як гриби розмножуються статті про всілякі методики спалювання жиру, про дивне зникнення живота за допомогою якої-небудь огіркової дієти або про повне позбавлення від целюліту вісімдесятирічної домогосподарки. Деякі повні люди намагаються виправити фігуру: читають відповідну літературу, дивляться пізнавальні передачі, звертаються до так званих «фахівців». І що вони отримують у результаті? Набори необгрунтованих міфів, вірних лише з одного боку, але що гублять організм з іншого. Не дивно, що таке дилетантське «лікування» приводить в кращому випадку лише до короткочасних результатами. 

Людей годують міфами і застарілою інформацією чи то через незнання, чи то спеціально (в комерційних цілях). У рекламі нам можуть показати тітку з величезним висячим животом, який (о, диво!) Зникне після кількох годин, проведених їй в новітній міні-сауні. Поради дієтологів і інструкторів з фітнесу стандартні: менше їсти і більше рухатися. Любителі ускладнювати пропонують не просто дотримуватися цих рекомендацій, а вигадують складні плани харчування й незрозумілі тренувальні програми з посекундною розпорядком дій ... «А це точно спрацює?» - Обережно цікавляться перелякані складністю товстуни. І у відповідь отримують: «Все залежить від Вас самих» ... 


Давайте розберемо на пальцях кілька найпоширеніших міфів про схуднення. 


Спалювання жиру, міф перший 
Порада: Забороняється їсти на ніч. 
Пояснення: Організм людини, як і всього живого на Землі, працює з добового циклу. Вдень він витрачає енергію, а вночі - відновлює і накопичує. Їжа, з'їдена перед сном, не може бути засвоєна фізично (організм адже майже не рухається), значить, вона надійде прямо в резервне сховище - підшкірний жир. 

Теорія: Жирові клітини - це контейнери, в які можна помістити досить велика кількість жиру. Заповнити їх легко: для цього всього лише потрібно поїсти вуглеводів. У відповідь на надходження вуглеводних продуктів в організмі виробляється інсулін, однією з обов'язків якого якраз і є створення енергетичних резервів. А ось отримати ці накопичення з клітин набагато складніше. Цим займається соматотропін (гормон росту), він відкриває «контейнери» і випускає їх вміст у кров, гормон виробляється у відповідь на надходження в організм білкової їжі. 


Що робимо: Перед сном рекомендуємо з'їдати білкове блюдо - це підштовхне секрецію гормону росту, який буде покривати всі енергетичні потреби організму виключно за рахунок витрачання підшкірних жирів. Але, у жодному разі, не приймайте вуглеводів! Інакше вирвався на свободу інсулін «зіпсує нам все свято». 
Спалювання жиру, міф другий
Порада: Виключити з харчування жирну їжу. 
Пояснення: Жири не використовуються організмом, а відразу відкладаються під шкіру. 
Теорія: Жири умовно можна поділити на насичені і ненасичені (різниця в кількості водню, що зв'язує молекули). 
Насичені жири - тверді і майже не псуються, організмом не засвоюються і транспортуються прямо під шкіру. 
Ненасичені - рідкі і мають не дуже великий термін придатності, зате швидко засвоюються і на організм діють як додатковий акумулятор (з грама таких жирів виходить удвічі більше енергії, ніж з грама вуглеводів). Плюс до всього, організм, звикнувши до харчування з вмістом ненасичених жирів, розганяє загальний жировий обмін до космічних швидкостей, так що й підшкірні запаси починають швидко знищуватися. 
Що робимо: Повне уникнення вживання жирів просто-напросто припинить жировий обмін. Організм відвикне використовувати жири як паливо, тому подальша боротьба з вагою значно затрудняється. Тому Радимо завжди включати у свій раціон трохи продуктів, що містять ненасичені жири. Це різні масла, риба і горіхи ... 
Спалювання жиру, міф третій 
Порада: Для схуднення достатньо однієї лише дієти ... 
Пояснення: Зменшення калорійності харчування до незбагненних меж, в будь-якому випадку, призведе організм до втрати більшої частини жиру і зниження ваги. 
Теорія: Під схудненням зазвичай розуміється втрата ваги і зменшення обсягів, наприклад, талії ... Природно, дієта рано чи пізно доведе параметри тіла до потрібних розмірів, але ..! По-перше, жир так просто не піде. При нестачі енергії організм відчуває стрес і вживає екстрених заходів щодо його усунення. Стресові гормони (наприклад, кортизолу) здатні розщеплювати для своїх потреб м'язи, сухожилля і навіть ті продукти розпаду, які ніяким іншим чином утилізуватися не змогли б. А жир? А жир-то якраз спалюється в саму останню чергу. І, по-друге, для нормального розщеплення жиру потрібен особливий гормональний фон, якого можуть досягти лише тренуються люди. 
Що робимо: Втратити жир дуже просто, набагато складніше НЕ втратити разом з ним необхідні нам м'язи і зберегти загальне здоров'я організму. Щоб підшкірні резерви перепалюваних в першу чергу, потрібно підняти рівень гормону росту. Простіше за все це досягається шляхом інтенсивних тренувань і частого високобілкові харчування. 
Спалювання жиру, міф четвертий 
Порада: Головне - витрачати більше енергії, причому, не важливо яким чином (хоч звичайною ходьбою). 
Пояснення: Золоте правило схуднення - витрачати більше енергії, ніж споживати. Пояснення і уточнення зайві. 
Теорія: Здорове спалювання жиру (і тільки жиру!) Вимагає наявності особливих гормонів у крові. Ходьба і інші низькоінтенсивне вправи не призводять до зміни гормонального фону, тому не можуть серйозно розглядатися для подібних цілей. Єдине, що може дати вашому організму тривала ходьба - це пошкодження колінних та інших суглобів нижніх кінцівок. Спортсмени використовують ходьбу ТІЛЬКИ в періоди важкого (в будь-якому сенсі) тренінгу, коли гормональний фон і так вже зашкалює за всі мислимі норми. 
Що робимо: Для спалювання жиру організму потрібно витрачати багато енергії. І щоб домогтися цього без шкоди для здоров'я, Мірсоветов радив би віддати перевагу інтенсивну півгодинну тренування перед тривалою і ледачою ходьбі по біговій доріжці. 
Спалювання жиру, міф п'ятий 
Порада: Живіт забереться разом з жиром. 
Пояснення: Ну ... навіть не знаю, що тут сказати. Бред полнейший. 
Теорія: Найчастіше, вивалюються живіт складається зовсім не з жиру. Під пресом розташовується так звана мембранна м'яз, що виконує функції опори для внутрішніх органів. Під час сидіння вона розслабляється, розтягується, тому й починає виглядати мішкоподібні. Причому, цей процес досить складно звернути. І ні прокачаний прес, ні відсутність жиру картини не виправлять. До речі, тут є й зворотні приклади, коли повні, але рухливі люди мають плоский живіт. І ніякої жир не зробить його висячим. 
Що робимо: Живіт просто так не забереться. Легше себе до такого стану взагалі не доводити: вести активний спосіб життя і не шличкать цистернами пиво. Ну, а якщо вже людина опустився до вивалюється живота, то треба відразу віддавати собі звіт в тому, що це виключно його власна заслуга, яку доведеться виправляти місяцями, а можливо і довше. Мембранна м'яз задіюється тільки при посиленому різкому видиху (але це може нашкодити здоров'ю), або за втягування живота. Так що найкращим рецептом стане 8-10 підходів по 50-100 втягувань черевної стінки щодня. 

Це лише мала частина помилок, якими напханий розум сучасної людини. Не дивно, що повним людям, які зневірилися робити спроби щодо схуднення, доводиться вигадувати собі різноманітні виправдання і розради. «Головне - краса духовна» ... Може й так, але все ж стрункі й гарні люди так говорять вкрай рідко ...

Коментарі