Позбуваємося жиру

  Худаєм до ... 

Як часто нам (а деяким постійно) доводиться швидко худнути до літа, нового року, дня народження, 8 березня, 23 лютого і т.д. (потрібне чи все підкреслити). Набираємо ми місяцями-роками, а скинути хочемо швидко за тиждень-місяць. Ми не збираємося ні відмовляти вас-це зовсім даремно, ні тим більше вимовляти - мовляв треба було раніше про це подбати. Ні, перед нами інше завдання. Розповісти вам, якщо вже так вийшло, чим це все черевато і як мінімізувати негативні наслідки "швидкого схуднення". 



Про жир

Призначений природою як природний запас для вигодовування дитини, непередбаченого голоду чи хвороби, жир виходить з під контролю і починає існувати як самостійний орган, що робить вплив на багато процесів, що протікають у нашому організмі. Жир, відкладений наприклад в абдомінальній області, змінює гормональний фон, підвищуючи рівень тестостерону у жінок і, навпаки, знижуючи у чоловіків. Для підтримки і нарощування своєї маси, жир вимагає все більше і більше калорій, розпалюючи апетит і провокуючи булімія. Під безліч разів зростає навантаження на всі внутрішні органи, людина відчуває величезні фізичні перевантаження і емоційний тиск. Все це рано чи пізно призводить до розуміння, що "так жити не можна" і треба терміново скидати вагу. І навіть ті, хто не має великого надлишку, але хочуть швидко ізбавться від 5-7 кг. потрапляють до групи ризику, який виникає при швидкісному скиданні. Так у чому ж небезпеки швидкого схуднення. 


Позбуваємося жиру 


Ми будемо знову і знову повторювати, що при неправильному швидкому скиданні ми втрачаємо м'язову масу не менше, а іноді і більше, ніж самого жиру. Що призводить до уповільнення метаболізму і жиросжигающие здатності організму (жир згорає в м'язах, а ми їх руйнуємо). З естетичної точки зору результат теж не радує. "Желеподібна" мускулатура не може вразити. А після закінчення жорсткої дієти, відновлюється в першу чергу і в більшому обсязі жир, а вже потім мускулатура і в меншому обсязі. І в результаті при збереженні або навіть утримання ваги на більш низькому значенні ми стали мати більший відсоток жиру, ніж до "схуднення". А для утримання ваги тепер потрібно менше калорій (жир споживає менше енергії, ніж м'язи в 9! Разів), а значить ми повинні бути ще "суворіше" до себе і є ще менше. Хлоп. Це зачинилися метаболічна пастка. Ми самі себе загнали в неї. Але це не самі негативні наслідки "схуднення до ..." 


Природа жиру 

Перш треба розібратися в природі жиру. Раніше вважалося, що кількість жирових клітин річ спадкова, тобто поряд з кольором очей і волосся воно генетично запрограмовано та постійно (тобто клітини не діляться). Але зараз з'явилися дані, що спростовують це. Відомо, що харчування матері під час вагітності багато в чому може впливати на процес закладки кількості жирових клітин дитини. А самі жирові клітини за певних умов, наприклад, при ожирінні, можуть додатково ділитися. А зменшити кількість цих клітин можна лише оперативним шляхом (ліпосакція, абдомінопластика). 

Жир в організмі поділяють на коричневий, підшкірний і внутрішній (вісцеральний). Коричневий служить для терморегуляції організму. У новонароджених дітей його відсоток максимальний, саме тому вони добре захищені від переохолодження. Підшкірний жир у нас на очах. Перероджена його форма має назву целюліт. Він нас дратує найбільше і саме з ним ми ведемо безперервну боротьбу. Але внутрішній (вісцеральний) більш небезпечний, хоча і не видно. Він відкладається навколо і в самих внутрішніх органах, погіршуючи їхнє функціонування. Проникає в м'язові волокна мускулатури і, навіть, самого серця. Циркулюючи у вигляді жирних кислот разом з кров'ю по судинах жир може відкладатися на стінках самих судин, звужуючи прохід для крові, або закупорювати їх бляшки холестеринів, викликаючи інфаркти та інсульти. Тому необхідно позбавлятися від усього жиру, а не тільки від його видимій частині. Справедливості ради треба відмітити, що жіночі гормони добре захищають жінку від "хвороб цивілізації", відкладаючи весь зайвий жир на стегнах та сідницях. Але з настанням клімаксу ми позбавляємося цього захисту. Саме в цей період різко зростає ймовірність інсультів та інфарктів. 


Жирові клітини, жирні кислоти 

Отже, жир залягає в жирових клітинах, що іменуються адипоцитах. Для того, щоб він звідти вийшов він повинен розпастися на жирні кислоти і гліцерин. Сигналом до цього розпаду служить або зниження концентрації жирних кислот у крові (дієта), а брак треба заповнювати, або збільшення концентрації продуктів розпаду АТФ (тренінг), яка є джерелом енергії і для синтезу якої потрібні жирні кислоти. Гліцерол нас зараз не цікавить і його долею в даному випадку ми пренебрежем. 

Потрапляючи в кров, жирні кислоти транспортуються в комплексі з білками альбумінами. Чим більше жирних кислот у крові, тим більше буде альбумінів і відповідно вище в'язкість крові. Це другий підводний камінь швидкого схуднення. 

Частина жирних кислот може бути використано працюючими м'язами для виробництва енергії АТФ. Чим активніше працюють м'язи, тим більше жирних кислот буде утилізовано. Кінцевими продуктами розпаду жирних кислот є вуглекислий газ і вода. Маса цієї води приблизно в 7,5 рази більше маси "згорілого" жиру. Таким чином, якщо у вас "згоріло" 200 гр. жиру на тиждень, то все нормально. А якщо 1,5 кг на тиждень (тобто 6 кг на місяць як багато хто з нас цього хочуть), то об'єм циркулюючої крові збільшиться на 1,5 літра в ДЕНЬ! Це при тому, що в середньому в людини цей обсяг складає 5 літрів, а значить приріст буде аж на 30%. А цю воду треба прокачати по судинах-навантаження на серце, і вивести з организми-навантаження на нирки. Тобто при швидкому скиданні серце і нирки працюють на ізнос.Ето третього підводний камінь. 

  Жирове переродження 

Зовсім погано складається ситуація, коли ми худнемо на одних дієтах без фітнесу, який би "спалював" жирні кислоти, що циркулюють з кров'ю по судинах. І чим швидше ми худнемо, тим лавиноподібне наростає концентрація жирних кислот в крові, і тим імовірніше відкладення холестерину в судинах. Не знаходячи застосування в непрацюючих м'язах, жир прямо спрямовується і в печінку, яка не в змозі впоратися з його переробкою, що може за кілька сеанцев "швидкого схуднення" привести до її жирового переродження (цирозу). 

Висновок. При швидкому схуднення (більше 2 кг на місяць), завжди використовуйте фітнес (аеробіку + силову). Це сприятиме утилізації жиру з крові (не можна тільки "сидіти на дієті"). Виганяйте зайву воду з організму. Подбайте про достатню кількість білка в раціоні для того, щоб хоч щось з м'язів зберегти. Обов'язково приймайте вітаміни. Не забувати про лляне масло і риб'ячий жир. І ми сподіваємося, що після прочитаного, ти цього робити більше ніколи не будеш.

Коментарі