Таємниці швидкого і ефективного схуднення


Повний? Вперед!


Людство товстіє - факт. Однак чи означає це, що повнота небезпечна для здоров'я? «Надлишки» шкідливі або це психологічна проблема більшості жінок? Факти про жири, отримані в результаті останніх наукових досліджень, дійсно дивовижні.



Гарний, поганий, злий

Прийнято вважати, що чим товще за чоловік, тим він менш здоровий. Це не зовсім вірно, тому що все залежить від розташування жиру на тілі. Небезпеку представляє внутрішній жир, що збирається в області печінки та органів черевної порожнини, а зовсім не його підшкірний «побратим». Внутрішній жир не можна побачити або намацати. Його частка по відношенню до загального вмісту жиру в тілі невелика. Якщо кількість жиру в організмі жінки в середньому 20-25 кг, то з них всього 2,5-5 кг - внутрішній, черевний.

Дізнатися реальний розмір своїх внутрішніх «запасів» можна тільки за допомогою спеціальної процедури: комп'ютерної або магнітно-резонансної томографії. Але загальне уявлення про надлишки жиру ви отримаєте, якщо виміряєте окружність талії. Вийшло більше 85 см? Є про що замислитися ...

Чим небезпечний внутрішній жир? На зовнішність не впливає, сидить собі тихенько в черевці, нікого не чіпає. Але при цьому активно викидає в кровотік елементи жирних кислот, вони відразу атакують печінку, у та в свою чергу - коротке замикання, і понеслося ... Надлишок інсуліну, підвищення тиску, зростання рівня холестерину і тригліцеридів (жирових часток) у крові - цей стан називається «метаболічний синдром». Зазвичай передує діабету і захворюванням серця.

Абдомінальний (черевний) жир - «вихованець» стресу, концентрат кортизолу (гормону стресу). Коли ви хронічно тривожні, організм обрушує на внутрішні системи хвилю кортизолу і одночасно створює «фабрику» з його переробки - абдомінальної прошарок жиру.

Підшкірний жир, навпаки, шкоди здоров'ю не приносить. Ні горезвісна складочка на талії, яку ви критично розглядав у дзеркалі, ні ненависне «галіфе» на стегнах не страшні. Учені доводять (аргументовано), що «попіни вуха» служать захистом від серцево-судинних захворювань: надлишки жиру з кровотоку осідають на стегнах, а не закупорюють артерії, і не заважають найважливішим обмінним процесам.

У Канаді провели дослідження: під наглядом лікарів 12 пар чоловіків-близнюків протягом 6 тижнів з'їдали в день на 1000 ккал понад норму. І місця відкладення жиру, і чисто набраних кілограмів (від 4,5 до 12) всередині однієї пари близнюків сильно відрізнялися! До питання про те, що не всім у нашому житті завідує генетика.


Втішили, називається

Жирний плюс жіночої статури - грушовидна фігура (форми жінка зазвичай зберігає до менопаузи). 80% жінок у світі - володарки грушоподібної фігури. Жир розподіляється в "безпечних" для здоров'я зонах. Тим не менше, ставитися легковажно до набору ваги не варто - після 50 років жінки втрачають закладений природою «імунітет», і шанс придбати метаболічний синдром зростає багаторазово. Все тому, що з-за вікових гормональних змін жир перерозподіляється - не на користь здоров'я. Тут важлива база, яку ви готуєте в молодості, - це своєрідний фонд, він допоможе вам безболісно перенести побічний ефект менопаузи.



Подарунок 

Генетики стверджують, що наша фізіологія зумовлена спадковістю приблизно на 70%. Так що риторичне питання, яке задають собі худнуть пампушки після чергової марної спроби утримати вагу: «Може, така моя доля і немає сенсу з нею боротися?» - Цілком обгрунтований. Моніка Беллуччі ніколи не стане такою ж стрункою, як Ума Турман. До ожиріння це не має прямого відношення - ваш генетично обумовлений жирової «підтекст», або, інакше, особливості фігури, згубно на здоров'я не позначається.

Тим не менше тієї ж Беллуччі необхідно докладати більше зусиль, щоб тримати вагу під контролем, ніж людям астенічного статури. Якщо серед ваших родичів є схильні до повноти, уважно стежте за здоров'ям, переходите на низькокалорійний раціон і мінімум три години на тиждень присвячуйте спорту. За допомогою цих нехитрих запобіжних заходів ви зумієте укласти «договір перемир'я» зі своєю генетикою.

Всіх Монік Беллуччі можемо втішити: якщо "худишка" не стежить за харчуванням, покладаючись на свій вибуховий метаболізм, проблем зі здоров'ям не уникнути - адже внутрішній жир і зовнішній накопичуються по-різному.

І справа не тільки в калорії. Факторів, які зумовлюють повноту, багато: приміром, темпераментні, неспокійні люди спалюють більше енергії, ніж флегматики, за рахунок нервових переживань. Однак експерти різних країн дружно укладають: які б генетичні карти вам не випали, накопичення небезпечного жиру (внутрішнього) залежить від способу життя.


Далі - більше

Гарна новина: найлегше «зігнати» саме той жир, який завдає організму найбільшої шкоди. Спокусливі стегна навіть після багатьох годин у фітнес-клубі можуть залишитися з вами на все життя, а от внутрішній жир при сприятливих умовах швидко згорає. Дослідження доводять, що ті, хто худнуть хоча б на 10% свого загальної ваги, одночасно втрачають до 30% черевного жиру!

Що діє ефективніше - дієта чи тренування? Якщо вас цікавить миттєвий результат, то низькокалорійний раціон спрацьовує швидше. Середньостатистичної жінки вагою 70 кг потрібно в середньому 1 годину 10 хвилин енергійної ходьби зі швидкістю 6 км / год, щоб витратити 390 ккал. Та ж кількість ви заощадите, відмовившись від десерту. Середньостатистичної, знову ж таки, жінці легше не з'їсти шоколадний торт, ніж сумно бродити по біговій доріжці.

Але це легкий шлях. Фізичні навантаження, безумовно, більш надійні, результат закріплюють надовго і, крім того, не викликають психологічного дискомфорту, який легко заробити, якщо постійно відмовлятися від торта (адже можна і розплакатися). Компроміс - поєднання тренувань з поступово зростаючою навантаженням і скромною реформою харчування. Можна обійтися малою кров'ю: замість майонезу - оцет або гірчиця (економія: 100 ккал на кожну столову ложку), яблуко замість склянки яблучного соку (економія: 45 ккал).

І ще одне важливе зауваження: не поспішайте втрачати вагу. Кілограм на тиждень - приваблива і, головне, цілком реальна мета, однак вам доведеться посилити режим, насамперед - скоротити раціон на 1000 ккал на день. Це важко. Поїдьте тихіше: 250 м у тиждень. Через рік результат буде вражаючим: 12 кг! При цьому з вашого життя піде не тільки став безрозмірним гардероб, але і все «зайве» - те, чого ти не побачиш у дзеркалі.



Ворог номер один - невдоволення собою

При слові «галіфе» жінки здригаються і кривляться. Багаторічна війна з неестетичним ворогом здатна підірвати здоров'я і розладнати психіку. Незадоволеність власним тілом, яку відчувають більше половини всіх жінок планети, тягне за собою порушення харчової поведінки (анорексія, булімія), знижує самооцінку. Будь-які фізичні вправи (ранкова гімнастика, веселі ігри з собакою під час прогулянки або неповноцінні тренування в спортзалі) з успіхом налагоджують ваші взаємини з власним тілом. Отже, худайте на здоров'я!

Коментарі