Дієта при панкреатиті


Панкреатит - одне з тих захворювань, в лікуванні якого основна увага приділяється дієті, а медикаментозне втручання другорядне.
При гострому панкреатиті, що супроводжується сильними болями, кілька днів (не менше 2-3 днів) краще за все взагалі утриматися від їжі. До речі, організм як правило сам "знає", як правильно себе вести і хороший апетит зустрічається в перші дні гострого панкреатиту вкрай рідко. Це пов'язано ще і з тим, що після кожного прийому їжі болі в животі посилюються. Можна тільки пити воду. Голод необхідний ураженій підшлунковій залозі для того, щоб забезпечити їй спокій, адже під час їжі саме підшлункова залоза (панкреас) виробляє ферменти, необхідні для перетравлення їжі. Порівняти цю ситуацію можна, наприклад, з переломом ноги, коли для того, щоб тканини зрослися, їм забезпечують повний спокій - накладають гіпс, забороняють ставати на ногу.
Дієта при панкреатиті, як така, починається з 4-го дня. З тієї класифікації дієт, яка використовується в лікувальних установах, ця дієта називається дієтою № 5п.
Дієта при панкреатиті передбачає часте (не менше 5 разів на день) харчування, невеликими порціями, в чітко визначений час. Проміжки між прийомами їжі не повинні перевищувати 5 годин. Готують страви, керуючись принципом "механічного щадіння" органів травлення. Переважно продукти відварювати або готувати на пару. Жири, що пройшли термічну обробку, шкідливі для підшлункової залози, тому всі види олій - і рослинна, і вершкове - додають в холодному вигляді у вже готове блюдо. Повністю виключають свинячий та баранячий жири. Зміст інших жирів не повинна перевищувати 60 гр. на добу. Обмежувати треба і надходження в організм легкозасвоюваних вуглеводів - цукор, цукерки, мед. При цукровому діабеті (а панкреатит частий супутник цукрового діабету) такі вуглеводи виключають взагалі. Білки необхідні для успішного відновлення функції підшлункової залози. 


Рекомендуються дієтичні сорти м'яса - індичка, кролик, нежирна телятина, куряче м'ясо без шкірки, у відвареному вигляді і без спецій. Виключаються копченості, ковбаси, жирна свинина, яловичина, качине і гусяче м'ясо. Також вітаються нежирні сорти риби. З каш виключається пшоняна, можна їсти манну, гречану, перлову. Овочі теж найкраще готувати на пару. Вирішуються морква, буряк, цвітна капуста, кабачки, а от капусту білокачанну, бобові, соління й маринади доведеться виключити. Нежирний сир теж можна, як і будь-які кисломолочні продукти, власне молоко можна тільки додавати в їжу, а не пити склянками. Дуже гарні супи на вторинному м'ясному бульйоні (коли м'ясо заливають водою, після закипання воду зливають, знову чекають, поки закипить, це виходить вторинний бульйон). Хліб бажаний пшеничний, причому вчорашній. Можна сухарі. Строго заборонено свіжий житній хліб. Вживання солі теж зводять до мінімуму, оскільки їй властива підтримувати запалення підшлункової залози.
Подібних принципів в дієті, хворі панкреатитом повинні дотримуватися довго - після загострення протягом, як мінімум, 8 місяців. В ідеалі, хворий хронічним панкреатитом (а він тому і називається хронічним, що до кінця, на жаль, не виліковується) повинен віддавати перевагу відвареної їжі, приготовленої на парі, уникати вживання великої кількості спиртного, жирної їжі, солодощів протягом всього життя. Так, це радувати не може, але до цього способу життя, харчування, можна звикнути заради здоров'я.

Коментарі