7 помилок, що заважають Вам схуднути


Дві головні складові схуднення - дієта і спорт. Чітке дотримання правил того й іншого допоможе схуднути швидше і без шкоди для здоров'я. Ось тільки низка помилок цілком може стати перешкодою на шляху до досконалої фігурі. "Мій Блиск" розвінчує міфи про фітнес!
Ви легше і швидше зможете схуднути, придбати струнку та гнучку фігуру, якщо озброєні знаннями про те, як вибрати підходящий для себе заняття спортом, правильно тренуватися, організувати своє харчування.
Невірні судження про дієту і спорт, навпаки, віддалять від поставленого завдання.
Помилка 1. Аеробні навантаження краще силових 
Багато хто впевнений, що чим більше вони будуть займатися аеробікою (шейпінгом), тим швидше схуднуть, але часто не досягають бажаних результатів.
Якщо постійно навантажувати організм тільки аеробними навантаженнями, то він буде черпати ресурси з м'язів, оскільки «порахує»: раз вони не дуже задіюються, то не так вже й важливі.
В результаті вага буде падати не за рахунок жирової маси, а за рахунок м'язової.
Поєднання аеробних тренувань з силовими навантаженнями допоможе нормалізувати процес схуднення - ви будете худнути не в м'язах, а в жировій масі.
Крім того, силові навантаження прискорять обмін речовин, тобто навіть під час сну ви будете спалювати більше енергії, ніж любительки виключно аеробних навантажень.
Невірно і те, що, завдяки фізичним вправам, жир переробляється в м'язову тканину. Ні жир не переробляється в м'язову тканину, ні навпаки.
Зайва жирова маса утворюється від надлишку поїдаються калорій. Але під час фізичної активності м'язова тканина розвивається, а от жирова зменшується.
І ще один важливий момент: силові тренування просто незамінні при формуванні бажаних форм - рельєфу рук, форми грудей, сідниць, преса.
Існують спеціальні вправи для кожної області тіла, залишається тільки запастися гантелями терпінням, - і успіх забезпечений. Ось пара вправ для зміцнення верхніх м'язів спини.
Підйом рук з гантелями
Сядьте на край стільця і нахиліться вперед, тримаючи спину прямою, лікті притиснуті до стегон. Видихніть і підніміть руки вгору в позицію "V", великі пальці дивляться вгору.
Ви повинні відчути сильне напруження м'язів спини. Видихніть і повільно поверніться у вихідне положення. Зробіть 12-16 повторів.

Підйом рук без гантель
Початкове положення те саме, тільки тепер кінчики пальців рук торкаються пальців ніг. Зробіть видих, повільно витягніть руки вперед, долоні дивляться одна на одну.
Порахуйте до 8 і повільно поверніться у вихідне положення. Зробіть 6-8 повторів.
Помилка 2. Від силових навантажень фігура втрачає жіночність 
Нічим не обгрунтовані побоювання! Жінка або дівчина, навіть якщо дуже постарається, за допомогою лише однієї силової навантаження не зможе стати мужеподібну.
По-перше, у жінки менше м'язової тканини, ніж у чоловіка. По-друге, для цього в жіночому організмі не виробляється достатня кількість чоловічих гормонів.
Головне, що треба враховувати при заняттях у тренажерному залі, - систематичність і помірність.
Коли жінка бере вагу, що їй не під силу, виникає ризик розтягування і розриву м'язових волокон. А це вже удар по власному здоров'ю.
Помилка 3. Під час тренування можна пити 
Оскільки під час тренування організм втрачає багато рідини, пити треба обов'язково. Для порівняння, тільки під час нічного сну при диханні випаровується 1,5-2 склянки води.
Але ж всі життєво важливі процеси в організмі, у тому числі і розщеплення жирів, проходять у водному середовищі.
Тому необхідно поповнювати запас вологи під час занять, випиваючи по 2-3 ковтки простої негазованої води через невеликі проміжки часу.
Причому пити необхідно, навіть якщо ні спраги, - вона настає після збезводненої. Беріть з собою в спортзал пляшечку з водою і в процесі занять пийте на здоров'я.
Врахуйте, що в середньому на добу треба споживати 1 літр рідини на 30 кг ваги.
Помилка 4. Після тренування 2 часа не можна нічого їсти 
Організм людини - це своєрідний комп'ютер, в якому закладені відповідні реакції на зовнішній вплив. Але «система» організму залишається такою, якою була сотні років тому.
Для нього фізичне навантаження - це робота, після якої обов'язково має послідувати винагороду ... у вигляді їжі.
Те, що заняття у спортзалі, - це добровільне «катування» свого організму, він не здогадується, і цілком обгрунтовано чекає своєї нагороди.
І коли не отримує її, починає «бити тривогу», включає режим економії ресурсів. У підсумку обмінні процеси сповільнюються, і замість спалювання жиру йде його накопичення.
Тому протягом двох годин після тренування обов'язково треба їсти. А щоб вага знижувався, пам'ятайте, що витрата енергії повинен бути більше, ніж її споживання.
Наприклад, якщо ви під час тренування витратили 350-400 ккал, з'їжте 250-300.
Омана 5. Вибір дієти від виду фізичного навантаження не залежить 
При будь-якій фізичному навантаженні дієта повинна грунтуватися на правилах здорового повноцінного харчування.
Єдина відмінність полягає в тому, що, наприклад, при силових тренуваннях необхідно вживати більше білка, який необхідний для відновлення пошкоджених під час навантаження клітин і побудови нових м'язових волокон.
Причому білок краще отримувати з їжі, а не з протеїнових коктейлів.
Режим харчування з високим вмістом білків і низьким - вуглеводів, - ідеальна дієта для скидання зайвої ваги. Адже люди набирають вагу через надлишок калорій, а не вуглеводів.
Деякі вуглеводи (наприклад, хліб і картопля) містять менше калорій, ніж яловиче філе або ростбіф.
Не варто боятися й такої думки, ніби від активних занять спортом апетит зростає і, отже, менше шансів скинути зайву вагу. Від помірних занять спортом апетит не посилюється.
Дослідження фахівців показали, що у людей, що ведуть сидячий спосіб життя, фізична активність викликає навіть ослаблене почуття голоду.
Словом, поєднання фізичних тренувань та дієти забезпечить гнучкі і міцні м'язи при втраті зайвих жирових відкладень.
Помилка 6. Йога не допоможе в набуття бажаних форм 
Програма йоги (і пілатеса в тому числі) з самого початку не спрямована на зниження ваги.
Але як додаток до програми схуднення - вона просто унікальна, тому що розвиває і зміцнює глибокі м'язи, які становлять «кістяк» нашого тіла і підтримують його в здоровому стані.
При цьому м'язи практично не можуть бути задіяні при будь-якому іншому вигляді фізичного навантаження.
І, звичайно, йога та пілатес - це спосіб досягти гармонії тіла і духу, а також виробити гнучкість і граціозність фігури, які надають жіночність фігурі.
Вправа для м'язів черевного преса з комплексу пілатес
Ляжте на спину, коліна зігнуті, стопи відірвані від підлоги, руки за головою. Відірвіть плечі і голову від підлоги.
Зробіть вдих, а на видиху, поверніть правий лікоть до лівого коліна (стопа стосується статі), а праву ногу витягніть вперед (стопа не стосується статі). Голова повинна бути повернута в бік лівого ліктя.
Повторіть те ж в іншу сторону, змінюючи положення рук і ніг. Робіть вдих кожного разу, коли стопи торкаються підлоги, а видих - між повторами.
Виконайте вправу по 10 разів у кожен бік.

Помилка 7. Кілька видів фітнесу одночасно - корисніше 
У принципі, для схуднення досить відвідувати лише один вид занять, але при цьому робити це регулярно.
А щоб розібратися, який вид фітнесу віддати перевагу, розумним рішенням буде по можливості побувати на заняттях з фітболу, пілатесу, йоги, аеробіки ... або спробувати свої сили на тренажерах.
Наприклад, побувавши в тренажерному залі, ви усвідомили, що це не для вас, а от пілатес запала в душу ...
Важливо, щоб заняття спортом приносили радість, а не перетворювалися на повинність. Якщо ви будете «заганяти» себе на тренування, дуже скоро і зовсім від них відмовитеся.
Проте приблизно через півроку, а може, й раніше, слід повторити спробу і знову побувати там, де в перший раз не дуже-то сподобалося.
Можливо, через якийсь час вже натреноване тіло зрадіє додаткового навантаження.
Може статися й так, що до ваших постійних занять додадуться, наприклад, степ-аеробіка або танець живота.

Коментарі