ПІСНА ДІЄТА ДЛЯ ТЕБЕ: осмислені підходи до схуднення за 40 днів

Великий піст припадає в 2010 році на період з 15 лютого по 3 квітня. Це самий тривалий і один із найсуворіших постів у році. Великий піст - піст на честь самого Спасителя, а остання пристрасна седмиця цього поста встановлена на честь спогади про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа, який був поведе духом у пустелю, сорок днів випробовували дияволом і нічого не їв. Спаситель постом почав справу нашого спасіння. Великий піст - це час покаяння, молитов, очищення душі. Головне завдання Великого посту - допомогти людині очиститися духовно, спрямувати всі свої помисли в «добре» русло, забути (простити) всі образи і т. д.

Але є у Великого посту, як і в інших постів, ще одна важлива задача: підтримка здоров'я людини. Кожен піст - це свого роду оздоровча дієта, спрямована на зміцнення імунітету і поліпшення обміну речовин, а також схуднення. Самі умови посту змушують нас піклуватися про своє здоров'я. Церковним Статутом категорично заборонено вживати в їжу під час посту «тваринну», тобто жирну їжу. А це всі продукти тваринного походження, тобто саме та їжа, яка відкладається в організмі у вигляді жиру. И навпаки, під час Великого посту дозволені до вживання всі продукти рослинного походження, тобто продукти з високою біологічною цінністю. Про те, які саме продукти можна вживати під час посту, ви можете докладніше довідатися в храмі.

А ми, як завжди, запропонуємо вам вибрати ті чи інші страви, які допоможуть вам справитися з труднощами посади без шкоди для здоров'я.

Щі з хамсою: треба 2 л води, 500-600 г солоної хамси (кільки, салаки, тюльки), 400-500 г квашеної капусти, 3-4 картоплини, 1 ріпчаста цибулина, 1 морква, 2 ст. ложки томату-пюре, 1 ст. ложка борошна, рослинна олія, зелень, лавровий лист, сіль і чорний мелений перець за смаком. Рибу промити, видалити голови та нутрощі. Щоб у щах вона не розварилася, запанировать можна її в борошні і обсмажити. Моркву натерти на крупній тертці і обсмажити в рослинній олії разом з дрібно нарізаною цибулею, додавши томат-пюре. У киплячу воду покласти нарізану брусочками картоплю, через 5-7 хвилин віджату квашену капусту. Через 10 хвилин додати підготовлену рибу. Як тільки закипить, опустити обсмажені овочі, лавровий лист, перець, якщо потрібно, підсолити за смаком. Довести до кипіння. При подачі на стіл посипати щі рубаною зеленню і заправити пісним майонезом


Салат з кольорової капусти

500 г капусти, по 3 картоплини і великих солодких яблука, 4 ст. ложки рослинної олії, 1 ріпчаста цибулина, 50 г зелені петрушки, оцет, сіль і цукор за смаком. Капусту нашаткувати або розібрати на суцвіття, залити невеликою кількістю окропу, посолити, додати оцет і нагріти, не перестаючи помішувати. Коли капуста осяде на дно, відкинути її на друшляк і охолодити. Картопля відварити в мундирі, очистити і дрібно нарізати. Яблука натерти на крупній тертці. Змішати всі інгредієнти, заправити салат сіллю, цукром, оцтом і рослинним маслом, додати дрібно нарізану цибулю. Прикрасити салат зеленню і подати до столу. Такий салат можна приготувати також із замороженої цвітної капусти або свіжої білоголової або червонокачанної капусти. 


Салат овочевий

1 варений буряк середніх розмірів, 3 варені моркви, 3 яблука, 1 ріпчаста цибулина, рослинна олія. Морква і буряк нарізати соломкою. Цибулю подрібнити, якщо він гіркий, попередньо замочити в холодній воді на 20-30 хвилин. Яблука очистити від шкірки і насіння, також нарізати соломкою. Все змішати і заправити рослинною олією. 


Салат з кислої капусти з цибулею

500 г кислої капусти, по 2 ст. ложки рубаного зеленої цибулі та журавлини, 1 яблуко, 1 ст. ложка цукру, 2-3 ст. ложки рослинної олії. Квашену капусту змішати з журавлиною, скибочками яблука, зеленою цибулею. Додати цукор, заправити рослинним маслом. Замість яблук можна додати в салат квашені або мариновані фрукти. 


Салат із білоголової капусти з яблуками і сельдереем

Потребуется 500 г капусти, 1 яблуко, 1 стебло салатного або кореневого селери, ¼ склянки столового оцту, ½ ст. ложки цукру. Качан капусти очистити від верхнього листя, обмити, розрізати і видалити качан. Капусту тонко нашаткувати, злегка посолити і перетерти руками, щоб вона стала м'якою. Виділився сік віджати. Очищені яблука нарізати скибочками, селера - тонкою соломкою завдовжки 4-5 см. Все перемішати, скласти в салатник, заправити оцтом, змішаним з цукром, і залишити на 30-40 хвилин. Бажано додати в салат 1 ст. ложку рослинної олії. 


Грибна ікра

Потребуется 450 г солоних грибів, 1 ріпчаста цибулина, 3 ст. ложки рослинної олії, зелень, сіль і чорний мелений перець за смаком. Солоні гриби пропустити через м'ясорубку разом з обсмаженою ріпчастою цибулею, посолити і поперчити за смаком. Ретельно перемішати. Готову ікру викласти в салатник гіркою і прикрасити рубаною зеленню петрушки та кропу. 


Рагу «Фасолінка» 

Буде потрібно 2 склянки квасолі, 1-2 ріпчаста цибулини, 1 морква, ½ середнього качана капусти, томатна паста чи соус за смаком. Квасоля замочити на кілька годин, потім відварити. Морква з капустою нашаткувати і припустити в невеликій кількості води з додаванням рослинної олії. Згасити, додати томатну пасту або соус. Поєднати квасоля з обсмаженою в рослинному маслі цибулею, морквою та капустою.

Смачно як в гарячому, так і в холодному вигляді. Страви старовинної російської кухні зайвий раз підтверджують наявність у ній безлічі пісних страв, якими можна скористатися в дні посту, і вони ж (ці страви) завжди знайдуть визнання на самому урочистому столі. Сьогодні у нас два рецепти. 


Закуска бурякова (стара російська кухня)

Буде потрібно 2-3 невеликих буряка, 3 цибулини, перець горошком, по 1 ст. ложці томату-пюре і рослинного масла, сіль, перець, зелень за смаком. Відварити 1,5 години буряк у воді з додаванням оцту (не накриваючи посуд кришкою, тому що в противному випадку буряк втратить колір). Остудити і натерти її на крупній тертці. Очищений і подрібнену цибулю обсмажити в рослинній олії, додати томат-пюре і буряк. Посипати гарячу закуску сіллю, перцем і зеленню. Охолодити і подати до столу. З цією закускою виходять дуже смачні бутерброди. А в непостние дні їх можна приготувати з попередньо обсмаженої ковбасою. 


Закуска «Уральська» (стара російська кухня)

Буде потрібно по 1 кг помідорів, моркви і ріпчастої цибулі, 0,5 л рослинного масла, 1 склянка цукру, 5-7 солодких болгарських перців, сіль за смаком. Натерту на крупній тертці моркву і дрібно нарізані цибулю і помідори перемішати. Влити рослинне масло, додати цукор і заздалегідь дрібно нарізаний болгарський перець. Варити під кришкою протягом 2 годин, час від часу помішуючи масу, щоб вона не пригоріла. Готову закуску укласти на тарілочки, прикрасити зеленню і подати до столу. Таку закуску можна приготувати про запас в сезон заготівель. Залишиться тільки розкласти гарячу масу в банки і закатати кришками. 


Закуска «Перчик»

Проста і смачна закуска. Червоний м'ясистий болгарський перець покласти на деко і запекти в духовці протягом півгодини. Шкірочка має лопнути і легко відставати. Остигнули очистити перці, а м'якоть нарізати уздовж шириною по 0,5 см. Скласти в лоток і залити розчином з оцту і рослинної олії з сіллю, додавши невелику кількість гарячої води. Додати дрібно нарізаний часник. Покласти на ніч в холодильник. 


Рис з помідорамі

200 г рису, 4 помідори, 2 ріпчаста цибулини, 2 зубчики часнику, 1 ч. ложка томатної пасти, 1 ч. ложка солі, червоний мелений перець за смаком, 2 ст. ложки рослинної олії, зелень петрушки. Рис відварити в підсоленій воді. Помідори нарізати кружечками, цибулю - півкільцями, часник дрібно посікти. У розігрітій олії обсмажити цибулю і часник, додати томатну пасту і гасити кілька хвилин. Покласти помідори, згасити 10 хвилин, змішати рис з овочами і згасити ще хвилин 10. При подачі на стіл посипати зеленню рубаною. 


Плов з сухофруктамі

1,5 склянки рису, по 100 г чорносливу, кураги, родзинок, ½ склянки рослинного масла, 2 / 3 ч. ложки солі. Сухофрукти залити на 1 годину холодної підсоленій водою для набухання. Промитий рис замочити в холодній воді на 1-2 години, після чого відкинути на сито. У каструлю налити половину масла, викласти в нього рівним шаром третину набряклого рису, на нього покласти половину набряклих сухофруктів, покрити їх рисом, знову покласти шар фруктів і покрити рештою рисом. Полити все це маслом, що залишилося і залити водою, в якій замочували сухофрукти. Каструлю накрити кришкою і варити плов на слабкому вогні протягом 1 години. Плов неповторним як в гарячому, і в холодному вигляді.


Торт «Пісний»

Буде потрібно 0,5 л огіркового або помідорного розсолу, 1 склянка цукру, 2 ст. ложки рослинної олії. Замісити тісто, як на оладки, додавши 1 ч. ложку соди (з гіркою), гашеного оцтом. Форму для випікання добре змастити олією, посипати дно товченими сухарями, викласти тісто і випікати в духовці 40 хвилин. Остиглий торт змазати цукровим сиропом і обсипати рубаними горішками. 


Медовий кисіль

0,5 л води, 100-150 г меду, 1 ст. ложка крохмалю, 5 бутончіков гвоздики, 2-3 ч. ложки лимонного соку. Мед розвести у воді, додати гвоздики, лимонну цедру, довести до кипіння. Потім зняти піну та ввести розведений водою крохмаль. Коли кисіль трохи охолоне, додати в нього лимонний сік.

Узвар (старовинний рецепт)

Буде потрібно 550 г сухофруктів (яблука, груші, вишні, сливи, родзинки), 200 г меду, 1,5 л води. Суміш сушених фруктів перебрати, кілька разів промити в теплій воді, відокремити яблука та груші. Потім залити окропом і варити під кришкою до м'якості. Яблука і груші варити окремо до м'якості, великі нарізати. Відварені фрукти змішати, заправити відвар медом, довести до кипіння і поставити у холодне місце для наполягання.

Коментарі