Чи можна схуднути, дотримуючись Великого посту?

Думки розділилися: одні кажуть, що, дотримуючись православних канонів, можна позбутися від 5 до 8 кілограмів. Адже в список «заборонених» внесені всі продукти, що містять «тваринні» жири, а значить, що мають високу калорійність. Інші вважають, що це практично неможливо, тому як основою раціону виявляться різноманітні каші, калорійність яких теж не маленька. Як же йдуть справи насправді?

Калорії в тарілці 
Для початку давай ще раз підрахуємо калорійність каші. У будь-якому довіднику ти знайдеш ці цифри. Але зверни увагу на головне: ці дані наведені для сухих круп. У процесі приготування вони збільшують свій об'єм у двічі, а то й тричі. Так що калорійність можна сміливо зменшувати як мінімум вдвічі!
Якщо ти хочеш знати точну цифру, тоді підрахуй, скільки столових ложок сухої крупи тобі потрібно для приготування сніданку. У кожній ложці міститься близько 10 грамів. Якщо ти готуєш англійський сніданок, то в тарілці вівсянки поміститься близько 5 ст. ложок, а значить, калорійність однієї порції буде всього 150 ккал. (Калорійність 100 г вівсяних пластівців 305 ккал.)

Індексація схуднення 
Інше звинувачення на адресу круп засноване на високому глікемічним індексом. По усталеній думці, цей показник - підстава для того, щоб виключити продукт зі списку дозволених.
Насправді глікемічний індекс з'явився на світ не заради схуднення, а ... всупереч йому. Він показує, наскільки швидко поповнюються запаси глікогену в організмі після навантаження (фізичної або емоційну). Це речовина, що міститься в печінці та м'язах, являє собою аналог державного резервного фонду. У разі навантаження воно швидко перетворюється в стратегічне паливо для клітин - глюкозу. І навпаки, зайве кількість глюкози складується у вигляді запасів глікогену. Такий механізм дозволяє нам працювати, не поснідавши, і не падати в непритомність, представляючи бізнес-план перед обідом.
Чим вище глікемічний індекс - тим довше продукт залишає відчуття ситості. Саме тому продукти з його високими цифрами (каші, картопля і хліб) здатні впоратися з головною проблемою постує і тих, що худнуть - почуттям голоду.

Прісної кашею не наїсися?! 
Ще один «казка». Своїй появі на світ вона «зобов'язана» кулінарного майстерності. «Вищим пілотажем» у нас чомусь вважається каша розсипчаста, і всілякі кулінарні довідники містять ретельно вирахувані пропорції крупи і води, для того щоб гарнір виглядав естетично. Так от, саме розсипчасті каші як раз і стимулюють апетит! Відбувається це згідно самому простому правилу, що регулює роботу шлунка. Груба їжа, багата на клітковину та волокнами, механічно дратує рецептори і стимулює утворення шлункового соку, який ... посилює апетит.
Для того щоб його обдурити, тобі досить замінити розсипчасту кашу "розмазнею". Вона, навпаки, має заспокійливу дію на шлунок, тому на каші, які в процесі приготування виділяють белковокрахмальную слиз (рис, вівсянка і перловка), базуються всі лікувальні дієти призначаються при гастритах, виразках, коліті, хронічних панкреатитах. До речі, незважаючи на свою дію на шлунок, такі каші не втрачають своїх корисних компонентів: рослинних волокон (целюлози, геміцелюлози, пектину і лігніну), що зв'язують холестерин, жовчні кислоти і виконують роль «планктону» для нормальної мікрофлори кишечнику. Тобто нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту за всіма параметрами.
А завдяки високому вмісту мінералів (фосфору, калію, магнію, кальцію, цинку і кремнію) і вітамінів (групи В) ти забезпечиш свій організм необхідними компонентами для нормального обміну речовин.

Звари собі супчик 
Найцікавіше і незаслужено забуте застосування круп - круп'яні відвари, що замінювали нашим бабусям наваристі м'ясні бульйони. Їх калорійність просто смішна: всього 15-30 ккал в одній порції.
Каша і супчик будуть наваристим і дійсно смачними, якщо потім їх на плиті тримати довше. Раніше з цією роллю справлялися печі і чавунці. Зараз їх роль можуть виконати «модні» каструлі відомих марок з товстим багатошаровим дном і важкою, що щільно закривається кришкою.
Залишати каструлю на плиті на ніч ми, звичайно, радити тобі не будемо. Того ж ефекту можна досягти, якщо знати деякі секрети. Для приготування супу і в'язкої каші крупу замочують у холодній воді на ніч. Варити її потрібно не промиваючи - це дозволить витягти крохмаль і рослинний білок, що міститься в зовнішніх шарах зерна. Для приготування розсипчастою каші крупу, навпаки, заливають окропом: він «залишає» весь білок в самих зернах і робить страву більш поживним.

Малоапетитні і несмачно? 
Два старовинних рецепти, які ти, звичайно, можеш вдосконалити, допоможуть тобі перетворити кашу на вишукану і неповторну страву.

Овочевий плов. 1 / 2 склянки рису та пшона промий гарячою водою за 30-40 хв. до приготування.
3 моркви та 1 буряк очисти і натри на крупній тертці. 2 яблука наріж часточками. На дно каструлі уклади буряк і морква, змішані з чайною ложкою сухої м'яти, так, щоб вони повністю покрили дно. Потім шар пшона, шар овочів, шар рису і шар яблук. Залий гарячої підсоленій водою так, щоб її рівень був на 4 см вище. Доведи до кипіння і будеш варити близько 10 хвилин. Накрий щільним рушником і залиш остигати. Через півгодини страва готова.

Рисовий пудинг. Звари рис-розмазню, додай в нього мелені горіхи, декілька фініків, арахісу, гарбузового насіння, цукатів, корицю й цукор. Змаж сковороду олією і посип сухарями, виклади суміш у сковорідку і постав на 15 хвилин в розігріту духовку.

Коментарі