Чи допомагає піст схуднути?

Деякі з нас навіть спеціально чекають настання Великого посту, тривалого і суворого, щоб нарешті взятися за фігуру. Істинно віруюча вважатиме такі надії блюзнірським. А дієтолог матиме сумніву в ефективності вибраної "дієти".

 

Доч ого тут фігура і похудання? 


Піст не можна зрівнювати з системою оздоровчого харчування. Це випробування стійкості до спокусам, готовності до покаяння і смирення. Обмеження накладаються не тільки на їжу - передбачається стриманість і від житейських розваг, подружніх відносин. Через голод та позбавлення зміцнюється дух людини, готовність протистояти труднощам, боротися і страждати за віру. Тобто призначення посту - духовне і лише духовне, і ні в якому разі не оздоровче, "очисне" або похудання.

У православному календарі пісних днів близько 200 - більше половини року. Багатоденних постів чотири.

Найголовніший і суворий - Великий, який триває 7 тижнів перед Великоднем. У деякі дні вимоги до харчування більш м'які - дозволяється рас-тітельное олія, риба і навіть виноградне вино, в інші особливо суворі - забороняються будь-які м'ясні страви.


Пісні продукти - хліб, макарони, крупи, картопля, бобові (квасоля, горох, сочевиця, соя), овочі, фрукти, ягоди, гриби, їстівні дикорослі рослини, горіхи, прянощі, мед, у певні дні - рослинна олія, риба.
Скоромні (заборонені в пісні дні) - м'ясо та м'ясна гастрономія, тваринні жири, молоко і молочні продукти, яйця, а також кондитерські вироби з яйцями, маслом, молоком.

 

Метаморфози тіла

Досліджуючи харчування на період постів, дієтологи насамперед звертають увагу на дефіцит білка.

5 підказок посту:

* Слідкуйте за ситністю страв. Пісна їжа - це не тільки овочі. Крупи, картопля, супи-пюре, підливи і соуси зроблять ваше харчування більш поживним.
* Більше білка. Соя та продукти з неї, а також бобові частково заповнять дефіцит тваринного білка. Соєвий за своїм ами-нокіслотному складу найбільш близький до нього.
* Налагодьте сон - нічний відпочинок повинен бути достатнім.
* Приймайте ванни - хвойні, із заспокійливими травами (материнкою, м'ятою, валеріаною, пустирником).
* Більше гуляйте на свіжому повітрі.


Мінус протеїн. Виняток м'яса, риби, молока, молочних продуктів, яєць небажано для дітей, підлітків, людей, що страждають запальними захворюваннями, хронічними інфекціями, виснаженням, а також жінок з рясними менструаціями. Брак тваринного білка може призвести до ослаблення імунітету, що може спричинити, як мінімум, частими застудами. Ще один наслідок - втрата м'язової тканини. Ця інформація представляє для нас особливий інтерес, тому що саме в м'язах згорає більша частина нашого жиру.

Овочі XL. Велика кількість овочів, особливо сирих, може стати джерелом проблем для тих, хто хворіє на гастрит з підвищеною секреторною функцією, виразковою хворобою шлунка і дванадцяти-палої кишки.

Те поліпшення самопочуття, яке віруючі відчувають після нього, вони пояснюють в першу чергу благотворним дією духовних змін на тіло.

Ось типові приклади позитивних змін у здоров'ї: нормалізується артеріальний тиск, краще починають працювати печінку і жовчний міхур. Завдяки різкому скороченню в раціоні тваринного жиру і збільшенню овочів і круп, зменшується вміст холестерину в крові і значно сповільнюється розвиток атеросклерозу.

 

 Добре й погане 


Схуднення під час посту відбувається не тільки через особливе харчування - спрацьовує психологічний фактор. Необхідність протистояти спокусам, думка, що через муки відбувається очищення душі, приводять до підвищення загального і м'язового тонусу. А це, у свою чергу, перемикає обмін речовин з накопичення жиру на його витрата.

Але після закінчення посту і повернення до звичайного харчування вага може досить швидко вирости і перевищити навіть той, що був.

Є ще одна причина обережно повертатися до звичайної їжі. Організм відвик від заборонених продуктів, знизив вироблення ферментів для їх розщеплення і засвоєння. Надмірна, вже не пісна їжа, може призвести до нетравлення і добре, якщо тільки до нього.

Варто знати, що надлишок ... 


м'ясної їжі може викликати загострення гастриту, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, подагри;

тваринного жиру (жирне м'ясо, вершкове масло, жирні молочні продукти, яйця) - загострення холециститу, панкреатиту, освіта та ріст каменів у жовчному міхурі, прогресування атеросклерозу; стрімке підвищення ваги;

солодощів, випічки - спровокувати початок цукрового діабету або погіршити його перебіг, і, знову ж таки, викликати збільшення ваги.

 

Безпечне схуднення


Людині з хронічними захворюваннями, перш ніж прийняти рішення про посаду, слід добре поміркувати. І, можливо утриматися від нього або не робити занадто суворим. Маючи на увазі саме такі обставини, церква допускає пом'якшення їжі-вих обмежень для болящих, зайнятих важкою фізичною працею і тих, хто знаходиться в дорозі.

Якщо ж ви твердо мають намір постити, то, коли почнете повертатися до звичайного харчування, послідуйте наших порад.

Грейзінг. На виході з посту будете їсти якомога частіше: до 5-6 разів на день невеликими порціями. Це вбереже шлунково-кишковий тракт від перевантажень, до того ж при дрібному харчуванні добова калорійність раціону автоматично знижується на 15%.


Два тижні. Дотримуйтесь грейзінга не менше двох тижнів після посту. А ще краще, в тому чи іншому вигляді, харчуйтеся так все життя.



Поступово. Переходьте до звичайного харчування поетапно.
1-2 день - повертаємо молочне, починаючи з маложирна молока, кисломолочних продуктів (жирність до 2,5%), нежирного сиру.
3-5 день - омлети, рибні супи, парові котлети та фрикадельки з риб тріскових порід.
6-9 день - нежирна телятина, парові котлети та фрикадельки з м'яса птиці, варені яйця, молочні продукти в повному обсязі, крім вершкового масла, жирних сметани і сиру.
10-14 день - поступово розширюйте раціон, вмикайте смажене.
15 день і далі - звичайне харчування, яке було у вас до поста.

Коментарі