Водна дієта

Дослідження вчених показали, що ми дуже мало п'ємо, а спрагу, якщо і втамовує, абсолютно не тим. Бути може, виною тому знову реклама: підлітки довго визначають, кому йти за пивом, героїв знову рятує пляшка газованої води. Для звичайної питної води місця не залишається! А в результаті ми, жителі vегаполісов, страждаємо від прихованого зневоднення. Невиразна суха шкіра, часті головні болі, підвищена втома, нестійке тиск і навіть зайва вага-ось вони, наслідки дефіциту рідини.

Нагадаю, що вода бере активну участь в регуляції температури тіла, розчиненні мінеральних солей, транспортування поживних речовин і виведення продуктів обміну. Так що звичка багато пити, правда, води, а не чого-то ще, дуже корисна. Але щоб її виробити, воду потрібно мати при собі. До речі, тому американці всюди ходять з пляшками!

Отже, зволожувати організм потрібно напоями без калорій, без кофеїну і без алкоголю. Чай, кава, пиво володіють сечогінним ефектом, так що на кожну порцію напою потрібен додатковий стакан води. А газована вода тільки посилює спрагу, для цього її спеціально підсолоджують і маскують вуглекислотою.

Дієтологи в один голос радять починати свій день зі склянки простої води. Вона налаштує організм на пробудження і заповнить шлунок. Те ж саме лікарі рекомендують робити перед сном, особливо якщо повечеряли у відповідності з усіма правилами: за 3-4 години до того, як лягти в ліжко. А ось під час прийому їжі воду краще не пити. Вона розбавляє шлунковий сік, в результаті знижується концентрація травних ферментів, з'їдене не тільки перетравлюється довше, але і відкладається запасливим організмом «на потім», причому у вигляді жирку. Так що з цією звичкою краще боротися, а якщо не виходить, випивати за 20 хвилин до прийому їжі склянку соку, овочевого або фруктового. А починати пити воду можна приблизно через півтора-дві години після трапези, зазвичай до цього часу шлунок встигає переварити велику частину з'їденої їжі.

Шкідливіший за все запивати щось борошняне, зайві кілограми з'являться напевно, та на додачу розлад шлунка замучить!

Ще один міф: схуднути найкраще допомагає холодна вода, тому що маса додаткової енергії витрачається на те, щоб організм зігрівся. Насправді холодна вода сповільнює процес обміну речовин, а значить, вага навпаки зростатиме. Тому якщо п'єте що-небудь з метою схуднути, то вибирайте напої з температурою 20-40 градусів (тобто кімнатної або теплою).

А чи може звичайна вода сприяти зниженню ваги? Американські дієтологи впевнені, що так! Тим більше, що часто-густо ми «плутаємо» відчуття голоду і спраги, і починаємо тобто в той час, коли організму достатньо склянки води. До речі, тому ж вони радять обов'язково пити до їжі, щоб потім не переїсти.

Крім того, якщо в шлунку постійно щось хлюпається, то ви не відчуваєте голод, і навіть при рясному застілля в такій наповнений шлунок важко покласти багато їжі, тому ризик піддатися на спокуси, і порушити правила своєї дієти-мінімальний.

 До того ж регулярне вживання води допомагає налагодити роботу кишечника, робить пружною і ніжною шкіру. Тому неважливо, якої дієти ви дотримуєтеся: у будь-якому випадку намагайтеся випивати не менше 2 л рідини щодня!

Якщо ви вирішили схуднути таким способом, то розрахувати, скільки води треба випивати саме вам, нескладно: потрібно розділити свою вагу на 20. Якщо ви важите, наприклад, 80 кг, то виходить, у день вам необхідно випивати 4 літри. При цьому, на думку американських учених, починати треба з 1,5 л на день, поступово збільшуючи дозу, і пам'ятати, що інша рідина (кава, соки, супи і т.д.) на якості фігури не відбивається так, як звичайна вода . Якщо кип'ячена і фільтрована вода з-під крана не влаштовує за якістю, її можна замінити артезіанської столовою водою, вона смачніше.

Також не забувайте, що сідати на таку водну дієту треба в теплу пору року, бажано навесні або влітку, коли частина рідини йде разом з потом, менше перевантажуючи нирки і сечовий міхур. До того ж взимку, під час холодів, може порушитися термобаланс і ви будете сильно мерзнути.

Пити лікарі радять часто, але невеликими порціями, тому що вода також може розтягувати шлунок. У результаті, завершивши курс, ви будете постійно відчувати почуття голоду, і у результаті швидко повернетеся до колишньої ваги. До речі, дієта ця, як і всі інші, розрахована саме на курс: після 2 тижнів обов'язково зробіть перерву тижня на 3-4, інакше наслідки можуть бути дуже неприємними.

Також пам'ятайте, що якщо ви будете випивати в день більше 3 літрів води, то з організму будуть вимиватися калій, натрій, кальцій, до того ж може бути частково порушена мікрофлора кишечника, порушаться процеси засвоєння поживних речовин. Тому під час курсу водної дієти підтримаєте свій організм вітамінно-мінеральними комплексами!

Чи можна замінити звичайну воду мінеральної? Дієтологи кажуть, що взагалі-то в мінералці дійсно міститься величезна кількість корисних речовин, в тому числі і тих, які допомагають спалювати жир. Наприклад, залізо допомагає активніше постачати клітини киснем, а магній активізує енергетичний обмін. Але захоплюватися цим і вибирати воду з мінералізацією більше 1 г / л не варто, більш універсальний варіант-слабомінералізована, яка не порушує травлення. Але, з іншого боку, будь-газований напій, навіть без цукру, зневоднює організм і викликає помилкове відчуття голоду. Тому якщо хочете схуднути, навіть мінералку краще вибирати без газу.

Коментарі