Дієта для особливих днів

Всім відомий болючий період «цих днів», що супроводжується спазмами і розладами травлення. Однак якщо ви важко переносите критичні дні, то зовсім не обов'язково приймати пігулки. Просто зверніть увагу на своє харчування.

На допомогу жінкам прийшла відомий американський лікар-дієтолог Джин Уеллас, яка склала особливу дієту для особливих днів.

Але спочатку давайте розберемося, що саме викликає біль? 

Менструальні спазми та шлунково-кишкові розлади викликають хімічні сполуки - простагландини. Попадаючи в невеликій кількості в організм у критичні дні, вони змушують матку стискатися.

Як же з цим боротися? 

Відомо, що більшість жінок знімають біль сильними анестетиками. Проте вони не завжди допомагають, так як жіночий організм сам здатний виробляти ізопростани, які також викликають спазми. При цьому ліки проти них не ефективні.

Полегшити симптоми доктор Уеллас пропонує з допомогою певного режиму харчування, завдяки якому вам стане легше.

Вживайте більше риби, темно-зелених овочів, салату і лляної олії, так як ці продукти багаті кислотами Омега-3, які виробляють протизапальні простагландини, що не викликають спазмів.

Скоротіть споживання м'яса з-за його змісту жирних кислот групи Омега-6. Саме воно стимулює вироблення спазматичні простагландинів.

Відмовтеся від кукурудзи, бобових і соняшникової олії через змісту тих же жирних кислот групи Омега-6.

Іншими словами, якщо ви хочете позбутися від спазмів у критичні дні, вам необхідно добитися балансу кислот групи Омега-3 і Омега-6. Корисне співвідношення цих кислот у раціоні становить 1:20 або 1:40.

Корисні вітаміни і мінерали під час менструації? 

Вітамін E. Щоденне вживання 400 одиниць цього вітаміну посилить болезаспокійливі властивості кислот групи Омега-3, які сприяють виробленню запальних простагландинів.

Магній. Цей мінерал розслаблює м'язи і перешкоджає виробленню простагландинів. Його варто приймати щодня по 400 мг, розділивши цю дозу навпіл.

Важливо! Якщо у вас проблеми з нирками або серцем, то краще проконсультуйтеся з лікарем. Підвищена доза магнію може викликати діарею.

Вітамін B6. У взаємодії з магнієм цей вітамін допомагає виробляти протизапальні простагландини. Рекомендується приймати його по 100 мг на день під час менструації.

Вітамін В3. Він допомагає перетворювати жирні кислоти групи Омега-6 в наші улюблені протизапальні простагландини. Приймайте його також по 100 мг на день двічі.

Важливо! Якщо у вас діабет, проблеми з печінкою, щитовидкою або виразка шлунка, то перед вживанням вітаміну В3 порадьтеся з лікарем.

Антиоксиданти. Рекомендується щодня приймати по 500-1000 мг вітаміну С і 10 тис. одиниць натурального бета-каротину зі змішаними каротеноідамі.

Також якщо критичні дні проходять важко, зверніть увагу на індійську кухню. Чверть чайної ложки куркуми в день подарують вам сили пережити це стихійне лихо.

Серед інших приправ зверніть увагу на часник (їжте зубчик часнику в день). А також на імбир - наполягайте імбирний корінь у чашці води 10 хвилин і пийте протягом дня.

Коментарі

  1. Анонім00:11

    краще при місячних їсти гранат - там багато заліза

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар