Їсти чи не їсти хліб?

«Не можна їсти борошняний, якщо хочеш схуднути» - напевно, подібну фразу ти чула вже не раз. І, не замислюючись, відмовляєшся від хліба в кожний прийом їжі, вселяти собі, що від нього миттєво набереш зайвий кілограм. Чого тільки не зробиш в гонитві за стрункістю! Однак твій організм, як виявилося, не зовсім згоден з таким станом речей. Адже в хлібі містяться незамінні поживні речовини. І якщо ти навчишся правильно вибирати і є хліб, повір, з твоєю фігурою нічого не трапиться.

Хліб - це не тільки «борошняний». У звичному хлібі містяться всі необхідні для життєдіяльності харчові елементи. Він є джерелом рослинного білка, вуглеводів і вітамінів групи B. Також в ньому міститься збалансований комплекс калію, кальцію, магнію та фосфору. Всі ці елементи позитивно впливають на формування м'язової і кісткової тканин, серцево-судинну систему, обмін речовин і роботу нервової системи. Калорійним хліб є тільки з-за високого вмісту в ньому вуглеводів. Тому норма - 200-250 г хліба на день, і тоді можеш не турбуватися про зайві сантиметри у талії, а спокійно приймати трапезу. Рослинна клітина, що надходить при цьому в організм, поліпшить роботу кишечника і, тим самим, допоможе контролювати вагу.

Однак перераховані елементи входять до складу далеко не всіх хлібобулочних виробів. Найкорисніший продукт - приготований з борошна грубого помелу або з додаванням висівок. У виробах вищого сорту майже відсутня клітковина. Тому здобні булочки, рулети з маком та родзинками доведеться відкласти до чаю на післязавтра. Як варіант, пшеничний або житній хліб. У чорному хлібі міститься найменша кількість калорій, зате більше клітковини та мінералів. А ось пшеничний більш калорійне, але разом з тим більш поживний.

Також зверни увагу на дріжджовий хліб. Він має високий вміст вітаміну B і мінералів, але до всього іншого, позбавлений пекарських дріжджів. Якщо ти будеш із нього замість звичайного хліба, ти точно не набереш зайву вагу, а ще зміцниш імунну систему. Його також рекомендують людям, які мають проблеми з травленням. Дріжджовий хліб дозволить тримати фігуру в нормі і зміцнювати організм.

Загалом, як бачиш, хліб їсти треба, і в обов'язковому порядку. Інакше схуднеш від нестачі маси потрібних для організму речовин. Задумайся!

Коментарі