вівторок, 23 лютого 2010 р.

Ееко-дієта




Еко-дієта заснована на здоровому екологічної їжі, вирощеної неподалік від того місця, де ви живете.  





Повний цикл приготування цільної їжі може зайняти багато часу. Тому раз чи два на тиждень розділяйте зернові за порцій, заморожуйте, а потім додайте білки та овочі. 




Меню еко-дієти 



Сніданок: 



- 1 ст. ягідного соку, один зерновий хлібець з перцем, тістечко з заварним кремом 



Обід: 



- тайська тофу на грилі, цвітна капуста з каррі 



Вечеря: 



- низькокалорійний пиріжок з висівками і начинкою з ананасів, 1 яблоко 



перекус: 



- рукола з тофу, обсмаженими зернами конопель 



- крокети з проса 



- італійські брокколі з кедровими горішками  



Зоряні шанувальники еко-дієти 



Мадонна, Алісія Сільверстоун 





Що таке еко-дієта 



Заснована на натуральних інгредієнтів, вона не є дієтою в строгому сенсі цього слова. Це, скоріше, філософія харчування з безліччю варіацій. Акцент дієти зроблений на свіжій і здорову їжу, що пройшла мінімальну обробку, вирощеної неподалік від того місця, де ви живете, і екологічною, наскільки це можливо. 



Основні складові меню: багато фруктів і овочів, цільнозернові злаки, бобові, соя, оливкова олія і чорний шоколад. Прихильники цієї дієти не їдять те, що містить штучні добавки та підсолоджувачі, а також трансжири. 



І відмовилися від овочів і фруктів, вирощених з використанням пестицидів, гормонів росту, антибіотиків, а також від борошна вищого сорту, білого цукру, генетично модифікованих елементів і морських організмів, що перебувають на межі вимирання. Правила досить гнучкі: одні послідовники є строгими вегетаріанцями, інші допускають молочні продукти, рибу, морепродукти і навіть м'ясо і птицю. 



Алісія Сільверстоун, яка дотримується рослинної дієти протягом уже восьми років, - сувора вегетаріанка, у той час як Мадонна і Гвінет Пелтроу слідують макробіотичної плану харчування, згідно з яким можна вживати рибу поряд із зерновими й овочами. 






Чому знаменитості сидять на еко-дієті? 



Страви виходять дуже смачними і корисними, і ви втрачаєте кілограми, не відчуваючи обмежень. Оскільки основу складають продукти, багаті на клітковину (фрукти, овочі, злаки) ви схочу, поглинаючи менше калорій. 



Розумні порції - це найпростіших спосіб скинути вагу. Ті, хто довірилися цій дієті, клянуться, що утримання від їжі, що пройшла обробку, покращує їх самопочуття. 



У більшості випадків ми стаємо тільки здоровіше, харчуючись цільнозернових злаковими, бобовими, довго засвоюваними білками і, звичайно, фруктами і овочами. Ці продукти містять поживні мікроелементи: йод, селен та хром. 





Як працює еко-дієта? 



Хоча дієта складається зі суперкорисних інгредієнтів, це не дає вам права є стільки, скільки влізе. Якщо ви уникаєте їжі тваринного походження, потрібно подбати про те, щоб раціон містив достатню кількість білків, заліза, кальцію, вітамінів. 



Ще одна складність полягає в тому , що ця дієта прив'язана до органічних продуктів, які істотно дорожче неорганічних, екологічних. Якщо справа в грошах, не варто хвилюватися. Краще їсти неекологічних капусту, ніж взагалі її не є. 






ПІСНА ДІЄТА ДЛЯ ТЕБЕ: осмислені підходи до схуднення за 40 днів

Великий піст припадає в 2010 році на період з 15 лютого по 3 квітня. Це самий тривалий і один із найсуворіших постів у році. Великий піст - піст на честь самого Спасителя, а остання пристрасна седмиця цього поста встановлена на честь спогади про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа, який був поведе духом у пустелю, сорок днів випробовували дияволом і нічого не їв. Спаситель постом почав справу нашого спасіння. Великий піст - це час покаяння, молитов, очищення душі. Головне завдання Великого посту - допомогти людині очиститися духовно, спрямувати всі свої помисли в «добре» русло, забути (простити) всі образи і т. д.

Але є у Великого посту, як і в інших постів, ще одна важлива задача: підтримка здоров'я людини. Кожен піст - це свого роду оздоровча дієта, спрямована на зміцнення імунітету і поліпшення обміну речовин, а також схуднення. Самі умови посту змушують нас піклуватися про своє здоров'я. Церковним Статутом категорично заборонено вживати в їжу під час посту «тваринну», тобто жирну їжу. А це всі продукти тваринного походження, тобто саме та їжа, яка відкладається в організмі у вигляді жиру. И навпаки, під час Великого посту дозволені до вживання всі продукти рослинного походження, тобто продукти з високою біологічною цінністю. Про те, які саме продукти можна вживати під час посту, ви можете докладніше довідатися в храмі.

А ми, як завжди, запропонуємо вам вибрати ті чи інші страви, які допоможуть вам справитися з труднощами посади без шкоди для здоров'я.

Щі з хамсою: треба 2 л води, 500-600 г солоної хамси (кільки, салаки, тюльки), 400-500 г квашеної капусти, 3-4 картоплини, 1 ріпчаста цибулина, 1 морква, 2 ст. ложки томату-пюре, 1 ст. ложка борошна, рослинна олія, зелень, лавровий лист, сіль і чорний мелений перець за смаком. Рибу промити, видалити голови та нутрощі. Щоб у щах вона не розварилася, запанировать можна її в борошні і обсмажити. Моркву натерти на крупній тертці і обсмажити в рослинній олії разом з дрібно нарізаною цибулею, додавши томат-пюре. У киплячу воду покласти нарізану брусочками картоплю, через 5-7 хвилин віджату квашену капусту. Через 10 хвилин додати підготовлену рибу. Як тільки закипить, опустити обсмажені овочі, лавровий лист, перець, якщо потрібно, підсолити за смаком. Довести до кипіння. При подачі на стіл посипати щі рубаною зеленню і заправити пісним майонезом


Салат з кольорової капусти

500 г капусти, по 3 картоплини і великих солодких яблука, 4 ст. ложки рослинної олії, 1 ріпчаста цибулина, 50 г зелені петрушки, оцет, сіль і цукор за смаком. Капусту нашаткувати або розібрати на суцвіття, залити невеликою кількістю окропу, посолити, додати оцет і нагріти, не перестаючи помішувати. Коли капуста осяде на дно, відкинути її на друшляк і охолодити. Картопля відварити в мундирі, очистити і дрібно нарізати. Яблука натерти на крупній тертці. Змішати всі інгредієнти, заправити салат сіллю, цукром, оцтом і рослинним маслом, додати дрібно нарізану цибулю. Прикрасити салат зеленню і подати до столу. Такий салат можна приготувати також із замороженої цвітної капусти або свіжої білоголової або червонокачанної капусти. 


Салат овочевий

1 варений буряк середніх розмірів, 3 варені моркви, 3 яблука, 1 ріпчаста цибулина, рослинна олія. Морква і буряк нарізати соломкою. Цибулю подрібнити, якщо він гіркий, попередньо замочити в холодній воді на 20-30 хвилин. Яблука очистити від шкірки і насіння, також нарізати соломкою. Все змішати і заправити рослинною олією. 


Салат з кислої капусти з цибулею

500 г кислої капусти, по 2 ст. ложки рубаного зеленої цибулі та журавлини, 1 яблуко, 1 ст. ложка цукру, 2-3 ст. ложки рослинної олії. Квашену капусту змішати з журавлиною, скибочками яблука, зеленою цибулею. Додати цукор, заправити рослинним маслом. Замість яблук можна додати в салат квашені або мариновані фрукти. 


Салат із білоголової капусти з яблуками і сельдереем

Потребуется 500 г капусти, 1 яблуко, 1 стебло салатного або кореневого селери, ¼ склянки столового оцту, ½ ст. ложки цукру. Качан капусти очистити від верхнього листя, обмити, розрізати і видалити качан. Капусту тонко нашаткувати, злегка посолити і перетерти руками, щоб вона стала м'якою. Виділився сік віджати. Очищені яблука нарізати скибочками, селера - тонкою соломкою завдовжки 4-5 см. Все перемішати, скласти в салатник, заправити оцтом, змішаним з цукром, і залишити на 30-40 хвилин. Бажано додати в салат 1 ст. ложку рослинної олії. 


Грибна ікра

Потребуется 450 г солоних грибів, 1 ріпчаста цибулина, 3 ст. ложки рослинної олії, зелень, сіль і чорний мелений перець за смаком. Солоні гриби пропустити через м'ясорубку разом з обсмаженою ріпчастою цибулею, посолити і поперчити за смаком. Ретельно перемішати. Готову ікру викласти в салатник гіркою і прикрасити рубаною зеленню петрушки та кропу. 


Рагу «Фасолінка» 

Буде потрібно 2 склянки квасолі, 1-2 ріпчаста цибулини, 1 морква, ½ середнього качана капусти, томатна паста чи соус за смаком. Квасоля замочити на кілька годин, потім відварити. Морква з капустою нашаткувати і припустити в невеликій кількості води з додаванням рослинної олії. Згасити, додати томатну пасту або соус. Поєднати квасоля з обсмаженою в рослинному маслі цибулею, морквою та капустою.

Смачно як в гарячому, так і в холодному вигляді. Страви старовинної російської кухні зайвий раз підтверджують наявність у ній безлічі пісних страв, якими можна скористатися в дні посту, і вони ж (ці страви) завжди знайдуть визнання на самому урочистому столі. Сьогодні у нас два рецепти. 


Закуска бурякова (стара російська кухня)

Буде потрібно 2-3 невеликих буряка, 3 цибулини, перець горошком, по 1 ст. ложці томату-пюре і рослинного масла, сіль, перець, зелень за смаком. Відварити 1,5 години буряк у воді з додаванням оцту (не накриваючи посуд кришкою, тому що в противному випадку буряк втратить колір). Остудити і натерти її на крупній тертці. Очищений і подрібнену цибулю обсмажити в рослинній олії, додати томат-пюре і буряк. Посипати гарячу закуску сіллю, перцем і зеленню. Охолодити і подати до столу. З цією закускою виходять дуже смачні бутерброди. А в непостние дні їх можна приготувати з попередньо обсмаженої ковбасою. 


Закуска «Уральська» (стара російська кухня)

Буде потрібно по 1 кг помідорів, моркви і ріпчастої цибулі, 0,5 л рослинного масла, 1 склянка цукру, 5-7 солодких болгарських перців, сіль за смаком. Натерту на крупній тертці моркву і дрібно нарізані цибулю і помідори перемішати. Влити рослинне масло, додати цукор і заздалегідь дрібно нарізаний болгарський перець. Варити під кришкою протягом 2 годин, час від часу помішуючи масу, щоб вона не пригоріла. Готову закуску укласти на тарілочки, прикрасити зеленню і подати до столу. Таку закуску можна приготувати про запас в сезон заготівель. Залишиться тільки розкласти гарячу масу в банки і закатати кришками. 


Закуска «Перчик»

Проста і смачна закуска. Червоний м'ясистий болгарський перець покласти на деко і запекти в духовці протягом півгодини. Шкірочка має лопнути і легко відставати. Остигнули очистити перці, а м'якоть нарізати уздовж шириною по 0,5 см. Скласти в лоток і залити розчином з оцту і рослинної олії з сіллю, додавши невелику кількість гарячої води. Додати дрібно нарізаний часник. Покласти на ніч в холодильник. 


Рис з помідорамі

200 г рису, 4 помідори, 2 ріпчаста цибулини, 2 зубчики часнику, 1 ч. ложка томатної пасти, 1 ч. ложка солі, червоний мелений перець за смаком, 2 ст. ложки рослинної олії, зелень петрушки. Рис відварити в підсоленій воді. Помідори нарізати кружечками, цибулю - півкільцями, часник дрібно посікти. У розігрітій олії обсмажити цибулю і часник, додати томатну пасту і гасити кілька хвилин. Покласти помідори, згасити 10 хвилин, змішати рис з овочами і згасити ще хвилин 10. При подачі на стіл посипати зеленню рубаною. 


Плов з сухофруктамі

1,5 склянки рису, по 100 г чорносливу, кураги, родзинок, ½ склянки рослинного масла, 2 / 3 ч. ложки солі. Сухофрукти залити на 1 годину холодної підсоленій водою для набухання. Промитий рис замочити в холодній воді на 1-2 години, після чого відкинути на сито. У каструлю налити половину масла, викласти в нього рівним шаром третину набряклого рису, на нього покласти половину набряклих сухофруктів, покрити їх рисом, знову покласти шар фруктів і покрити рештою рисом. Полити все це маслом, що залишилося і залити водою, в якій замочували сухофрукти. Каструлю накрити кришкою і варити плов на слабкому вогні протягом 1 години. Плов неповторним як в гарячому, і в холодному вигляді.


Торт «Пісний»

Буде потрібно 0,5 л огіркового або помідорного розсолу, 1 склянка цукру, 2 ст. ложки рослинної олії. Замісити тісто, як на оладки, додавши 1 ч. ложку соди (з гіркою), гашеного оцтом. Форму для випікання добре змастити олією, посипати дно товченими сухарями, викласти тісто і випікати в духовці 40 хвилин. Остиглий торт змазати цукровим сиропом і обсипати рубаними горішками. 


Медовий кисіль

0,5 л води, 100-150 г меду, 1 ст. ложка крохмалю, 5 бутончіков гвоздики, 2-3 ч. ложки лимонного соку. Мед розвести у воді, додати гвоздики, лимонну цедру, довести до кипіння. Потім зняти піну та ввести розведений водою крохмаль. Коли кисіль трохи охолоне, додати в нього лимонний сік.

Узвар (старовинний рецепт)

Буде потрібно 550 г сухофруктів (яблука, груші, вишні, сливи, родзинки), 200 г меду, 1,5 л води. Суміш сушених фруктів перебрати, кілька разів промити в теплій воді, відокремити яблука та груші. Потім залити окропом і варити під кришкою до м'якості. Яблука і груші варити окремо до м'якості, великі нарізати. Відварені фрукти змішати, заправити відвар медом, довести до кипіння і поставити у холодне місце для наполягання.

Кремлівська дієта (безвуглеводна дієта)

Суть кремлівської дієти в тому, що м'яса можна є необмежена кількість, але жорстко обмежити споживання вуглеводів.
Пояснення кремлівської дієти наступне. Коли різко обмежується надходження в організм вуглеводів - джерела енергії, то він швиденько починає переробляти накопичилися запаси жиру. Тому ця дієта відноситься до розряду низьковуглеводних.

Схуднення забезпечується при обмеженні раціону до 40 у. у.о. (умовних одиниць) в день, збереження ваги - за 60 у. тобто, збільшення - більше 60 у. о. При дотриманні дієти до 40 у. о. тобто можна за 8 днів скинути 5,5 кг.

Проте, є у кремлівської дієти і протипоказання. Тим людям, у кого є хронічні захворювання, особливо серця, судин, шлунку, треба обов'язково погоджувати ваше нове меню з лікуючим лікарем. Не рекомендується сідати на кремлівську дієту людям з хворобами нирок і вагітним жінкам.


Продукти
Окуляри (ум. од.)
Продукти
Окуляри (ум. од.)


ХЛІБ

Квасоля 2,5

Пшеничний 50 Кукурудза 14,5

Житній 34 Оливки 5

Бородінський 40 Томати 4

Ризький 51 Огірки 3

Лаваш вірменський 56 Ікра кабачкова 8,5

Діабетичний 38 Ікра баклажанна 5

Хліб зерновий 43 Ікра з буряка 2

Здобні булочки 51 Салат з морською капустою 4

Бублики 58 Перець, фарширований овочами, 11

Сушки 68 Томат-паста 19

Соломка солодка 69
СОЛОДОЩІ 
Сухарі вершкові 66 Цукор-пісок, рафінад 99

Коржики житні 43 Мед 75

Борошно пшеничне вищого гатунку 68 Пастила 80

Борошно пшеничне першого гатунку 67 Халва 55

Борошно житнє сіяна 64 Торт бісквітний 50

Борошно кукурудзяне 70 Торт мигдалевий 45

Борошно соєве 16 Тістечка з кремом 62

Крохмаль картопляний 79 Печиво здобне 75

Крохмаль кукурудзяний 85 Пряники заварні 77

Макарони 69 Вафлі фруктові 80

Локшина яєчна 68 Вафлі звичайні 65


КРУПИ

Морозиво фруктове 25

Гречана 62 Морозиво ескімо 20

Гречана (просунув) 65 Морозиво вершкове 22

Манна 67 Льодяники 70

Вівсяна 49 Шоколад молочний 54

«Геркулес» 50 Шоколад гіркий 50

Перлова 66 Шоколад з горіхами 48

Пшено 66 Цукерки шоколадні 51

ячна 66 Цукерки-помадка 83

Рис 71 Мармелад 76

Горох лущений 50 Карамель з начинкою 92

Квасоля 46 Молоко згущене 56


М'ЯСО, ПТИЦА

Варення яблучне 66

Яловичина, телятина 0 Варення полуничне 71

Баранина, свинина 0 Варення малинове 71

Гуси, качки 0 Джем 68

Кролик 0 Джем діабетичний 3

Курка 0 Повидло яблучне 65

М'ясо в сухарях 5 Повидло діабетичне 9

М'ясо під борошняним соусом 6
ФРУКТИ


Серце 0 Абрикос 9

Печінка яловича 0 Айва 8

Печінка куряча 1,5 Алича 6,5

Біфштекс 0 Ананас 11,5

Сардельки яловичі 1,5 Апельсин 8

Сардельки свинячі 2 Банан 21

Сосиски молочні 1,5 Вишня 10

Ковбаси 0 Гранат 11

Ковбаса "Докторська" 1,5 Грейпфрут 6,5

Корейка 0 Груша 9,5

Сало 0 Інжир 11

Мова свинячий, яловичий 0 Ківі 10

Ніжки свинячі 0 Кизил 9

Яйця в будь-якому вигляді (штука) 0,5 Лимон 3


РИБА, МОРЕПРОДУКТИ

Мандарин 8

Риба свіжа, морожена (річкова, морська) 0 Персик 9,5

Риба відварна 0 Нектарин 13

Риба в сухарях 12 Рябина 8,5

Риба копчена 0 Рябина чорноплідна 11

Краби 2 Слива 9,5

Риба в томаті 6 Фініки 68

Мідії 5 Хурма 13

Устриці 7 Черешня 10,5

Кальмари 4 Яблука 9,5

Омари 1 Ізюм 66

Креветки 0 Курага 55

Ікра чорна 0 Чорнослив 58

Ікра червона 0 Груша сушена 49

Морська капуста 1 Яблука сушені 45


МОЛОКО

урюк 53

Молоко пастеризоване 4,7
ЯГОДИ


Молоко пряжене 4,7 Брусниця 8

Сливки 4 Виноград 15

Сметана 3 Голубика 7

Сир жирний 2,8 Ожина 4,5

Сир нежирний 1,8 Полуниця 6,5

Сир дієтичний 1 Журавлина 4

Сирна маса солодка 15 Агрус 9

Сирки глазуровані 32 Малина 8

Кефір, кисле 3,2 морошка 6

Йогурт без цукру 3,5 Обліпиха 5

Йогурт солодкий 8,5 Смородина біла 8

Сир різних сортів 0,5 - 2 Смородина червона 7,5

Масло вершкове 1,3 Смородина чорна 7,5

Маргарин 1 Чорниця 8

Майонез столовий 2,6 Шипшина свіжий 10

Олія рослинна 0 Шипшина сушена 21,5


ОВОЧІ


ГОРІХИ


Кавун 9 Волоські 12

Баклажани 5 Кедрові 10

Боби 8 Арахіс 15

бруква 7 Фундук 15

Горошок зелений 12 Мигдаль 11

Диня 9 Фісташки 15

Капуста цвітна 5 Кешью 25

Капуста білокачанна 5 Кокос 20

Капуста кольрабі 8 Насіння кунжуту 20

Капуста червоноголова 5 Гарбузові насіння 12

Квасоля стручкова 3 Соняшникові насіння 18

Морква 7
НАПОЇ


Гарбуз 4 Мінеральна вода 0

Кабачок 4 Чай, кава без цукру 0

Дайкон (китайська редис) 1 Сік яблучний 7,5

Помідори 4 Сік апельсиновий 12

Перець зелений солодкий 5 Сік виноградний 14

Перець червоний солодкий 5 Сік томатний 3,5

Огірок свіжий 3 Сік грейпфрутовий 8

Цибуля-порей 6,5 Сік мандариновий 9

Цибуля ріпчаста 9 Сік гранатовий 14

Цибуля зелений 3,5 Сік сливовий 16

Петрушка (зелень) 8 Сік сливовий з м'якоттю 11

Петрушка (корінь) 10,5 Сік вишневий 11,5

Редис 4 Сік абрикосовий 14

Редька 6,5 Сік морквяний 6

Ріпа 5 Компот абрикосовий 21

Салат листовий 2 Компот з винограду 19

Буряк 9 Компот вишневий 24

Селера (корінь) 6 Компот грушевий 18

Селера (зелень) 2 Компот яблучний 19

Спаржа 3 Компот на ксиліт 6

Хрін 7,5
АЛКОГОЛЬ


Черемша 6 Вино червоне сухе 1

Часник 5 Вино біле сухе 1

Картопля 16 Пиво 250 г 12

Шпинат 2 Лікер 60 г 18

Щавель 3 Віскі 0


ГРИБИ

Горілка 0

Білі 1 Коньяк, бренді 0

Білі сушені 7,5 Ром 0

Грузді свіжі 1 Текіла 0

Лисички свіжі 1,5
прянощі, ПРИПРАВИ


маслюки свіжі 0,5 Кориця (1 ч. ложка) 0,5

Опеньки свіжі 0,5 Перець чилі мелений (1 ч. ложка) 0,5

Підберезники 1,5 Оцет (1 ст. ложка) 2,3

Підберезники сушені 14 Оцет яблучний (1 ст. ложка) 1

підосичники свіжі 1 Оцет винний білий (1 ст. ложка) 1,5

підосичники сушені 13 Оцет винний червоний (1 ст. ложка) 0

Рижики 0,5 Гірчиця (1 ст. ложка) 0,5

Зморшки 0,2 Журавлинний соус (1 ст. ложка) 6,5

Сироїжки 1,5 Каперси (1 ст. ложка) 0,4

Печериці 0,1 Корінь імбиру (1 ст. ложка) 0,8


СУПИ (на 500 г)

Хрін (1 ст. ложка) 0,4

Бульйон курячий, м'ясний 0 Кетчуп (1 ст. ложка) 4

Суп томатний 17 Соєвий соус (1 ст. ложка) 1

Суп овочевий 16 Соус барбекю (1 ст. ложка) 1,8

Суп гороховий 20 Соус кисло-солодкий

Суп-гуляш 12 (1 / 4 склянки) 15

Суп грибний 15 Томатний соус (1 / 4 склянки) 3,5

Щи 12 Соус тартар (1 ст. ложка) 0,5


КОНСЕРВИ

підлива м'ясна (на основі бульйону, 1 / 4 склянки) 3

Рибні 0 Пряні трави (1 ст. ложка) 0,1

Зелений горошок 6,5






Слід уникати солодких, борошняних, картопляних страв, хліба, рису, фруктів, соків, овочів, які містять багато вуглеводів. Нічого не підсолоджувати.
У порції м'яса - нуль очок. Значить, можна з'їсти зараз і кілограм. Можна. Але краще знати міру. Це ж відноситься і до алкоголю. У горілці очок мало, але апетит розігрується. З закускою можете переборщити.

4 спосіби схуднути весною!

 Напередодні весни для багатьох жінок самої актуальною стає тема схуднення, - адже до літа треба виглядати на всі сто! Що ефективніше - спорт, дієта чи психокорекція? Звичайно, все це - індивідуально. І все ж таки є загальні правила весняного схуднення, про які сьогодні і розповідає http://shudnuty.blogspot.com/

При зміні сезонів дотримуватися дієти слід обережно. Це непросте випробування для імунітету, який всю зиму дбав про наше самопочуття і тепер потребує підтримки. Якщо про це не подбати зараз, можна виявитися зовсім беззахисною перед загостренням хронічних хвороб і весняними простудами.

Так як же навесні схуднути так, щоб не нашкодити організму? 


Як схуднути навесні і не нашкодити здоров'ю? 

Для підтримки імунітету дієтологи радять скоротити вживання жирів, важкої для організму їжі. Слід обмежити споживання продуктів, що пройшли промислову переробку, до яких належать консерви, напівфабрикати, концентрати. Біфідо-і лактобактерії, що містяться в кисломолочних продуктах, не дадуть заснути імунної системі. Вживайте більше фруктів, овочів, виробів з недробленого зерна. Якщо ви не дуже любите тропічні фрукти, включіть в раціон більше моркви, буряку, квашеної капусти, яблук. Регулярно, але в невеликій кількості, їжте насіння і горіхи (нежарені). Ефективний засіб для зміцнення імунітету - вітамін С. Його основними джерелами у весняний період є свіжа або квашена капуста, цитрусові, настій шипшини. Вітамін С необхідний і для боротьби з ознаками старіння. В перехідний період не останню роль відіграють два мікроелемента: цинк і селен. Головні джерела цинку - яловичина і субпродукти, бобові, насіння гарбуза. Селеном багаті морепродукти, насіння соняшнику і каші з цільного зерна.
  

При будь-якій діеті:

1.Забудьте про хліб, алкоголь, газованих напоях, вершковому маслі, шоколаді та іншої калорійної їжі. Крім солодкого та мучного під забороною солоне, гостре, мариноване і смажене - підступність цих страв у тому, що вони розпалюють аппетіт.

2. Пийте більше води.

3. При строгих і безвуглеводних дієтах  мозок функціонує трохи повільніше, тому включіть в раціон печену картоплю, гриби, рослинне масло, рибу, горіхи.

4. Чудес не буває: частина скинутих кілограмів повертається. Утримати вагу після дієти допомагають регулярні заняття спортом і раціональне харчування.

Зірвана дієта?

Якщо ви в будь-який з днів зірвали дієту, не панікуйте. Наступного дня з ранку зробіть клізму й випийте натщесерце склянку максимально гарячої води. Вдень бажано нічого не їсти, крім рідкого харчування, соків або овочевих відварів. На наступний день продовжуйте черговий етап дієти, якої притримувались. Засвоївши правила правильного харчування напередодні весни, вибирайте дієту:


Фітнес-діета



1-й день150 г вівсяної або гречаної каші на нежирного молоці, 250 г знежиреного сиру, 250 мл супу на овочевому бульйоні, 40 г житнього хліба, 150 г відвареного «порожнього» рису, 150 г відвареної горбуші, 300 г Овочевий салат, 10 мл оливкової олії, 200 г фруктів. 2-й день150 г вівсяної або гречаної каші на воді, 250 г сиру 4,5%-ної жирності, 250 мл супу, 200 г тушковане овочів, 200 г відвареної телятини, 300 г Овочевий салат, 10 мл оливкової олії, 200 г фруктів . 3-й день100 г вівсяної або гречаної каші на нежирного молоці, 250 г сиру 4,5%-ної жирності, 2 варені яйця, 300 г салату з огірків і капусти, 10 мл оливкової олії, 250 г сірніків, 250 мл сметани, 200 г фруктів. 4-й день200 г вівсяної або гречаної каші на воді, 200 мл йогурту, невелика булочка, 250 мл овочевому супу, 40 г житнього хліба, 200 г відвареного картоплі, 150 г відвареної риби, 300 г Овочевий салат, 1 банан. 5-й день200 г бананів, по 100 г кураги, родзинок, фініків, яблук, апельсинів, 250 мл йогурту. 6-й день150 г вівсяної або гречаної каші на нежирного молоці, 100 г нежирного сиру, 1 яйце, 1 банан, 250 мл овочевому супу, 40 г житнього хліба, 300 г Овочевий салат, 200 г макаронів, 100 г відвареної курки, 200 мл персикового соку, маленька булочка. 7-й деньМожно є будь-які продукти, але потроху, не обжіратіся.

Французька діета 

Це 10-денний курс м'якого очищення організму від шлаків, що сприяє загальному оздоровленню організму і дозволяє скинути до 4-х кілограммов. Ідея дієти проста: коли шлунку здається, що він порожній, треба заповнити його рідиною, яка швидко виводиться з організму, пріхоплюючі з собою шлаки, а шлунок поступово звужується, звикаючи до невеликих обсягах піщі. Вже після 10 днів відчувається, що є у перервах між прийомами їжі хочеться не так сильно, і ви наїдайтеся меншими порціямі. Складнощів з асортиментом продуктів і їх приготуванням у дієти немає. Потрібно лише подбати про свіжу питну воду, яка знадобиться протягом кожного дня. 1-й деньЗавтрак1. Випийте натще 0,5 л води. 2. Через 15 хвилин випийте 200-250 мл гарячого молочного напою з 1 ч. л. меду. Рецепт напою: 1 ч. л. чорного чаю або какао залити склянкою киплячою молока, настояти під кришкою 10 мінут. 3. Ще через 15 хвилин з'їжте апельсин, грейпфрут або два ківі. 4. До обіду випийте ще літр води - по склянці через 30 мінут. ОбедМожно з'їсти 200 г нежирної риби або курячої грудинки (відвареної або приготовленої на пару), 300 г будь-яких варених овочів, крім картоплі. УжінВіпейте в три прийоми овочевий відвар. Обов'язковими компонентами такого відвару є лук і морква, можна також використовувати капусту, буряк, гарбуз, томати. 100 г дрібно нарізаних овочів (взяти в рівних пропорціях три види) залийте 1,5 л кип'яченої води, варите 15-20 хвилин на повільному вогні, НЕ соліте. 500 г вийшло овочевому відвару розділіть на три порції і випийте з інтервалом у 15 хвилин. Овочі, що залишилися, стануть в нагоді для обіду наступного дня. 2-й деньПервіе п'ять годин можна тільки піть. ЗавтракКак і в 1-й день, спочатку випийте натще 0,5 л води, через 15 хвилин - 200-250 мл гарячого молочного напою з 1 ч. л. меду. До обіду потрібно випити порціями з інтервалом у 30 хвилин суміш із соку 2-х грейпфрутів або 2-х лимонів з 1 л води. ОбедВіпейте 2 склянки овочевому відвару, з'їжте 200 м (1,5 склянки) варених овочів. Ужін200 г відвареної риби з порцією відварніх овочів. 3-7 дніЗавтракВіпіть натще 0,5 л води. Через годину - сік 1 грейпфрута, ще через 15 хвилин - гарячий молочний напій з 1 ч. л. меду. ОбедВіпіть 250 г кефіру, потім з'їсти по 5 шт. кураги і чорносливу, через 1-1,5 години - свіже або печене яблуко. Ужін200 г відвареної або приготовленої на пару курячої грудки або риби і 300 р відварених овочів. 8-й деньЗавтракТакой, як і в 3-7 дні. До обіду випийте ще літр води - по склянці кожні 30 мінут. Обед200 г відвареної або приготовленої на пару курячої грудки або риби з 300 г відварених овочів. 9-й деньПостарайтесь, щоб цей день дієти припав на вихідний. ЗавтракВіпіть натщесерце склянку води. Після випити ще 5 склянок води з інтервалом у 30 мінут. Обід і ужінВіпіть по 2 склянки овочевому відвару. 10-й деньТакой, як і 1-й. Кожного дня, крім 9-го, в полудень і перед сном випивав по склянці кефіру або з'їдайте по 2 яблука. Стороннікі цієї дієти - французька акторка Катрін Деньов і актор Жерар Депардьє, який з її допомогою скинув 40 зайвих кілограммов. Але ця дієта не годиться для тривалого застосування, тому що може викликати недостачу жіророзчінніх вітамінів А і Е. Безпечно її можна використовувати для того, щоб просто дати поштовх процесу зниження ваги. А потім продовжити дієту з допомогою роздільного харчування чи низькожирових дієт.

Легка діета 

З її допомогою можна знизити вагу на 2-3 кг протягом двох-трьох тижнів. На сніданок кожен день - кава або чай без цукру або з некалорійного солодощами плюс 2 печива і шматочок сира. ПонедельнікОбед - стакан кефіру, 2 апельсина або яблука; вечеря - 120 г нежирного сиру, яйце, 2 огірки. ВторнікОбед - шматочок курки, 2 огірки, вечеря - 120 г нежирного сиру, 0,5 л молока. СредаОбед - 100 г сиру, апельсин чи яблуко, вечеря - 200 г салату, 2 яйця. ЧетвергОбед - шматочок курки, 2 огірки, вечеря - 200 г салату, яйце, 50 г ковбаси без жіра. ПятніцаОбед - 120 г сиру, апельсин чи яблуко, вечеря - 100 г ковбаси, яйце, помідор. СубботаОбед - стакан кефіру, 2 яблука або апельсина, вечеря - 120 г сиру, склянка молока. ВоскресеньеОбед - 100 г ковбаси, огірок, вечеря - 100 г сиру, помідор.

Дієта Сільвіо Берлусконі 

Відомий італійський політик і багаторічний прем'єр-міністр Італії, якому цього року виповнюється 73 роки, вирішує проблеми своєї ваги за допомогою протеїнової діеті. 1-й деньМного води і фруктів. У 2-9-й дні не вживати алкоголь, хліб, макарони, залишити тільки продукти, багаті протеїнамі - сири, нежирний сир, рибу, м'ясо, бобові, горіхи, крупу вівсяну, гречану, пшоно. На 4-й день в організмі починають спалювати жірі. Потім потрібно провести 2 тижні роздільного харчування поряд з фізичними вправами і 20-хвилинної пробіжкою. Другий цикл - знову протеїнова дієта і роздільне харчування. Результат - мінус 7 кг за місяць.  Перше і найголовніше - ніяких голодовок! Оскільки при переїданні збільшується кількість жиру, а при голодуванні втрачається клітинна маса, процентний вміст жирової тканини після голодування збільшується! Голодування абсолютно неефективно для схуднення і навіть небезпечно! Головні харчові речовини, на утримання яких важливо звернути увагу - жир (особливо прихований) і «порожні калорії» з цукру і білої пшеничної муки, тому продукти з цими речовинами краще виключити зі свого раціона. По-друге, пам'ятайте, що навички правильного харчової поведінки і нормальне ставлення до їжі формуються не відразу і не раптом. Саме правильне рішення - повернутися до нормального режиму харчування, в якому присутні всі основні групи продуктів. Ето дозволить зберегти здоров'я та клітинну масу, високу швидкість метаболізму і, отже, легко розлучатися з жиром.

Кілька порад, які здатні істотно полегшити стан шлунково-кишкового тракту: Найважливіше в раціоні - сніданок, який слід підтримувати в межах 400 ккал. Якщо з `їсте менше, то« доїсті »неодмінно захочеться за обідом або за вечерею, а це, як відомо, погано. Про смажені страви слід забути, а вживати їжу найкраще відварюваті або готувати на пару. По можливості, слід істотно обмежити споживання солі, оскільки вона стимулює аппетіт. Також, список «заборонених продуктів» поповнюють алкоголь і майонез. Алкоголь не тільки підігріє апетит, але й навантажила організм зайвими калоріямі. А майонез - це просто жирно і шкідливо. Постарайтеся наситити організм білковою їжею - у цьому чудовими помічниками стануть куряча грудка, лосось і квасоля. Не забувайте про кисломолочних продуктах - в них міститься необхідний кожному з нас кальцій. Їжте цитрусові - вони зменшують апетит і заряджають вітамінамі. Більше пийте - не менше 2-х літрів на день. Бажано мінеральну воду без газу або зелений чай без цукру. Не варто вводити сильних обмежень і сідати на дієти, що складаються з одного-двох продуктів. Набагато корисніше їсти все і потроху. Прівічніе тарілки для інших замініть десертними блюдцями, а замість мисок для супу користуйтеся невеликими чашкамі. Помніте: суп - це важливо, а вживання пісного овочевому супу куди краще прітуплює голод, ніж борошняних і жірное. Повністю відмовлятися від солодкого також не варто. Взимку необхідний серотонін - він підтримає хороше самопочуття і підніме настроеніе. Поетому порадуйте (але тільки зрідка) себе часточкою чорного шоколаду, нізькокалорійнімі солодощами і фруктамі. Підійдуть для цього і молочні коктейлі, але тільки в тому випадку, якщо вміст калорій у них знижена до мінімуму. І третє - корисно влаштовувати 1-2 розвантажувальних дні  на тиждень. Головне, щоб розвантажувальний день не йшов відразу за переїданням. Адже у розвантажувальні дні ми худнемо не за рахунок жиру, а за рахунок води. На наступного дня вода повинна повернутися разом з кілограмами. У чому ж тоді сенс розвантажувальних днів? Полегшити роботу всього шлунково-кишкового тракту, який страждав при переїданні! Щоб після розвантаження і шлунок, і кишечник, і печінка, підшлункова залоза і почали працювати краще і легше, з новою силою! І, звичайно, найважливіше - не варто ігнорувати фізичні навантаження.

неділя, 21 лютого 2010 р.

Ідеальна вага тіла: як визначити ідеальну вагу тіла?

Для того, щоб перебувати в ідеальній формі, необхідно підтримувати ідеальну вагу тіла

Ідеальний вагу тіла можна визначити наступним чином:

Для чоловіків 

(Ріст в см - 100) х 0.9 = ідеальна вага. 
Для жінок 

(Ріст в см - 100) х 0.85 = ідеальна вага. 
Існує ще одна формула, яку можна використовувати і для чоловіків, і для жінок:

(Ріст в см - 100) = ідеальна вага. 
Приклад. Якщо ваш зріст 152 см, ваша вага має бути 152 - 100 = 52 кг.

Існує і інша формула: 

Ріст в см Х Об'єм грудей в см / 240 = ідеальна вага.
Приклад: (155 x 96) / 240 = 62 кг.

Якщо ваша вага значно перевищує ідеальне значення, для початку поставте перед собою розумну мету, щоб перспектива розлучитися з дуже великою кількістю кілограмів не була такою, що лякає. На приклад, якщо вам необхідно скинути двадцять кілограмів, спочатку поставте перед собою мету розлучитися з десятьма. Досягнувши цієї мети, ви станете впевненіше в собі і досягнете успіху в боротьбі з рештою кілограмів.

Не забувайте про те, що жінки від природи мають більше жиру, ніж чоловіки.
Зважте на терезах перед тим, як сісти на дієту, записуйте результати зважувань.
Зважуйтеся тижні, записуючи результати. Завжди користуйтеся одними і тою ж вагою.
Завжди зважуйтеся в один і той же час доби, особливо вранці.
Запасіться терпінням, тому що стрімке позбавлення від кілограмів шкідливо, а втрачену вагу може бути набрано знову настільки ж швидкими темпами.
Важливо пам'ятати, що графік відповідності росту і ваги є досить відносним, грунтується на приблизних даних.


Сучасний калькулятор ідеальної ваги!

Вправи для схуднення: Плоский прес і струнка талія - пілатес


Пілатес - це сьогодні дуже популярно і дуже модно. За системою Пілатеса тренуються голлівудські знаменитості. Уроки Пілатеса вам запропонують у багатьох солідних московських фітнес-клубах. Росія відкрила для себе пілатес порівняно недавно, тоді як у США, «другій батьківщині» автора цієї методики Йозефа Пілатеса, ця нова для нас філософія тренінгу популярна вже кілька десятиліть. Сьогодні «класичний» пілатес практикують поряд з його новими різновидами, не менш ефективними.

Ми пропонуємо вам комплекс вправ на м'язи черевного преса. Він ідеально підходить для домашніх умов, тому що не вимагає ніякого спеціального устаткування. Виконувати ці вправи можна при будь-якому рівні фізичної підготовки. Тут головне не кількість, а якість рухів. Рухайтеся плавно і неквапливо, відчуваючи кожен свій м'яз. У процесі виконання вправ уявляйте, який у вас плоский живіт і тонка талія. Ця унікальна система Пілатес допоможе вам втілити ваші мрії в реальність.

Історія Пілатеса
Але спочатку звернемося до історії створення пілатеса і його основних принципів. Можливо, вас зацікавить ця система, і ви станете її затятим шанувальником. Адже пілатес вважають ідеальним доповненням до повсякденних: тренувань, тому що уроки по цій системі зроблять вас гнучкими і граціозними. До того ж практика занять пілатесом дає великий омолоджуючий ефект, поки не пояснені наукою. До речі, йоги, практикуючі розтяжку, теж виглядають молодше. Завдяки пілатесу до вас знову повернеться запаморочлива легкість тіла, яку ми відчуваємо в юності. Пілатес - найбільш ефективна та безпечна система розтяжки. Вона залишила позаду всі інші схожі методики, навіть ті, які прийшли до нас з давніх східних єдиноборств.

Як ви вже здогадалися, основоположником даної системи був Йозеф Пілатес. Він народився в 1880 році в Дюссельдорфі. У ранньому дитинстві Йозеф був кволим і хворобливим хлопчиком, якому запекло хотілося стати здоровим і сильним. Займався багатьма видами спорту, особливо його залучали лижі, бокс, боротьба і гімнастика. Перед початком першої світової війни він опинився в Англії, де займався підготовкою детективів служби самооборони. Будучи інтернованим у роки війни, він розробив систему вправ для своїх товаришів по нещастю, щоб в умовах ув'язнення вони могли підтримувати здоров'я і фізичну форму, і завжди стверджував, що саме це стало причиною, чому ніхто з ув'язнених не помер від епідемії грипу, який вбив тисячі людей в 1918 році.

Після війни він повернувся до Німеччини, де вперше щільно стикнувся з світом балету. Тільки неймовірною універсальністю підходу молено пояснити успіх Й. Пілатеса як інструктора не тільки в багатьох балетних школах, але і в гамбурзькій поліції.

Але коли Пілатеса примусили навчати новобранців німецької армії, він вирішив виїхати до Америки. Ще на борту корабля він познайомився зі своєю майбутньою дружиною Кларою, з якої згодом і відкрив свою першу студію в Нью-Йорку, до речі, вона розташовувалася в одному будинку зі знаменитої Нью-Йоркської балетної трупи. Його клуб дуже скоро привернув увагу місцевої еліти. У Пілатеса займалися кращі танцюристи - Марта Грехем і Джордж Баланчин. Багато з розроблених пілатесом вправ включила в свою програму Таня Хольм, і вони досі становлять невід'ємну частину знаменитої техніки Хольм. Феномен полягав у тому, що вправи Пілатеса дозволяли удосконалити і доповнити традиційні програми фізичної підготовки. Актори та актриси, відомі спортсмени, багаті люди і знаменитості - всі прагнули потрапити на його заняття, де можна було набратися сил, не накачуючи мускулатуру, де досягалися баланс між силою та гнучкістю, гармонія душі і тіла. Популярність методу Пілатеса швидко зростала, але багато років залишалася майже виключним привілеєм багатих і знаменитих. Список прихильників цієї системи вражає - це і легенди екрану Грегорі Пек і Кетрін Хепберн, такі відомі сучасні актори, як Джесіка Лендж, Дясоді Фостер, Патрік Суейзі, Джоан Коллінз, Сі-гурніУівер, Мадонна. Серед зірок спорту, які захоплюються методом Пілатеса, - Вея австралійська збірна з регбі, тенісист Пет Кеш, світова бігунка на ковзанах Крісті Ямагучі. Цей список можна довго і дуже довго продовжувати. На щастя, користь від методу Пілатеса настільки багатогранна, що він ніяк не міг залишатися тільки чимось ексклюзивним. Нині його викладають по всьому світу, тільки в США налічується понад 500 студій.

Чому ж метод Пілатеса настільки популярний в усьому світі? Тому що заснований на методі управління своїм тілом. Цей метод нічого не залишає на волю випадку. Подібно до східної гімнастики він разом з тілом тренує і розум. Навчившись усвідомлювати своє тіло і розвивати координацію між розумом і тілом, ви знайдете можливість управляти своїм організмом.

Крім того, управління своїм тілом - це не просто набір вправ, зібраних навмання, а повний і комплексний метод фізичної підготовки. Всі вправи доповнюють один одного, забезпечуючи баланс всього тіла. Недоліком багатьох існуючих програм є те, що вони занадто вузько націлені на проблемні області. Наприклад, прагнучи мати плоский живіт, ми забуваємо про спину. У системі Пілатеса ні одна частина тіла не залишається без уваги.

Якщо ви станете прихильником цієї методики, очікувані результати можуть бути наступними: збільшення гнучкості, сили, рухливості суглобів; виправлення поганої постави, ваше тіло придбає здатність рухатися більш економічно і граціозно, можливо, ви навіть підросте, дозволивши своєму хребту витягнутися до своєї природної довжини; після занять ви будете відчувати і відчувати себе більш спокійно, тому що одним з фундаментальних принципів методу Пілатеса є релаксація; поліпшення здоров'я в цілому, так як вправи стимулюють серцево-судинну і лімфатичну системи, поліпшують кисневий обмін і виділення ендорфінів (гормонів радості), і ви будете виглядати і відчувати себе молодшими, покращиться стан шкіри і волосся, станете більш стрункою і підтягнутою; позбудетеся від болю в спині, і, нарешті, цей метод є чудовою профілактикою остеопорозу - одного з найнебезпечніших захворювань кісток і суглобів.

Застосовне до корекції живота і талії, ми виділили шість основних вправ, які за легкістю насправді дуже ефективні. Вони кардинально відрізняються від багатьох традиційних силових вправ, коли кожен м'яз ізольована і тренується окремо від інших. Під час тренувань з Пілатес основні м'язи працюють спільно. Крім того, ви повинні постійно відчувати своє тіло, що робить вправи ще більш ефективними. У результаті постійних тренувань ви придбаєте не накачані м'язи, а струнке, підтягнуте тіло, а чудова постава допоможе вам здаватися на кілька сантиметрів вище.

Вправи за системою Пілатеса часто називають тренуванням для душі і тіла, але це зовсім не означає, що ви повинні медитувати або співати мантри. Просто при виконанні запропонованого комплексу від вас вимагається не механічна робота, а постійна концентрація на свої відчуття. Зверніть увагу не на кількість повторів, а на те, що відчуває ваше тіло, коли завдяки роботі основних м'язів ви подовжуєте корпус і кінцівки. При цьому всі вправи необхідно виконувати легко і граціозно. Раніше цією системою користувалися в основному балетні танцівники, тому незалежно від того, як ви виглядаєте насправді, уявіть, що у вас постава і грація балерини.

Важливим нюансом при виконанні пілатовскіх вправ на живіт і талію є неухильне виконання такого руху, як «підтягти пупок до спини». Коли людину просять вперше підтягти пупок до спини, він зазвичай інстинктивно робить вдих і втягує живіт. Насправді необхідно виконати все з точністю до навпаки.

На видиху напружте м'язи преса і втягніть пупок якомога ближче до хребта. Одночасно постарайтеся розслабити ребра так, щоб вони опустилися вниз. Копчик повинен бути спрямований вниз, а таз висуватися трохи вперед. Коли ви робите вдих, намагайтеся не розслаблювати м'яза преса. Черевна стінка повинна залишатися втягнутою, живіт роздувається в основному в сторони і лише трохи-трохи вперед. Положення корпусу залишається незмінним.

Обов'язково стежте за тим, щоб при виконанні всіх вправ лопатки були опущені, а голова і хребет залишалися на одній лінії. Це простий рух є основою гарної постави, завдяки якій ви виглядаєте високої і стрункою.

З якою періодичністю слід виконувати цей комплекс вправ? Ми рекомендуємо виконувати його 3 - 5 разів на тиждень. Перші дві вправи розігріють ваші м'язи та підготують їх до більш високому навантаженні. Якщо на практиці ви відчуєте, що вам мало такого розігріву м'язів, рекомендуємо перед виконанням даного комплексу виконати аеробні вправи: стрибки на скакалці або просто біг на місці протягом 5-10 хвилин, танцювальні рухи під заводну музику або просто кроки на місці з енергійним піднесенням вгору колін.

Робіть по 10 повторів кожної вправи, якщо вам складно виконати вправи правильно, почніть з 4 -6 повторів, поступово довівши їх кількість до 10.

Краще всього даний комплекс підходить для занять вдома, а все, що вам знадобиться, - це килимок, банное рушник і рушник для рук.

Живіт і талія - найболючіше місце для багатьох жінок. Всім хочеться знайти чудодійний засіб, щоб швидко підтягнути живіт. Але не спокушайтеся, даний комплекс теж не є швидкодіючої панацеєю. Домогтися відчутних результатів можна, тільки поєднуючи регулярні кардіотреніровки, зміцнення м'язів всього тіла і правильне харчування. Щоб залишатися стрункою або домогтися цього, необхідно регулярно виконувати кардіоупражненія середньої і високої інтенсивності (про них мова піде пізніше), що спалюють калорії, і дотримуватися збалансованої низькокалорійної дієти без зайвих жирів. Але, коли мова заходить про зміцнення м'язів преса, дуже важливо разнобразіе. Періодично змінюючи програму занять, ви Нехай ці м'язи швидше й ефективніше. Ось чому ми даємо в нашій книзі кілька абсолютно різних за принципом тренувань програм.

Поєднуючи або періодично міняючи запропоновані в цій книзі програми, ви дійсно досягнете своєї мети, якщо, звичайно, будете регулярно і цілеспрямовано виконувати їх.

Вправа 1. 

Візьміть велике банное рушник і ляжте на нього так, щоб голова знаходилася у краю.

Візьміться руками за кути рушники. Зігніть ноги в колінах і щільно притисніть стопи до поверхні паралельно один одному. Зробіть вдих, потім на видиху, підтягнувши пупок до хребта, підніміть голову, шию і лопатки, використовуючи для підтримки рушник.

Утримуючи це положення, зробіть вдих і плавно випрямите ліву ногу, ковзаючи п'ятою по поверхні.

Зробіть видих і поверніть ногу у вихідне положення. Повторіть вправу з правої ноги. Виконайте вправу 10 разів, чергуючи положення ніг.

Слідкуйте за диханням: 

на видиху випрямляйте ногу, на вдиху - згинайте. Постійно тримайте зв'язок між пупком і хребтом. Протягом усього виконання намагайтеся не розслаблювати м'язи черевного преса.

Вправа 2. 

Лежачи на спині, зігніть ноги в колінах і підтягніть до грудей, а п'яти - до сідниць. Кисті рук розташуйте на потилиці, але ні в якому разі не зв'язує між собою. Підтягніть пупок до поясниці.

Зробіть вдих і підніміть голову і лопатки, намагаючись розслабити м'язи шеі.На видиху випрямите і підніміть ноги, розклавши їх, як ножиці: ліву ногу під кутом 75 ° до підлоги, праву - під кутом 45 °.

Утримуючи голову і плечі на вазі, на видиху поміняйте прямі ноги: підніміть праву ногу до кута 75 "до підлоги, описавши дугу вправо-вгору, а ліву ногу опустіть до кута 45 °, описавши дугу ліворуч і вниз, Зробіть вдих і підтягніть ноги до грудей. На видиху опустіть голову і плечі на поверхню. Повторіть вправу, помінявши ноги. Виконайте 10 разів, чергуючи ноги при кожному повторі. Намагайтеся скоротити періоди відпочинку між повторами рухів


Вправа 3. 

Лежачи на спині зігніть, ноги, підтягніть коліна до грудей, а п'яти до сідниці. Підтягніть пупок до хребта. Розведіть руки в сторони, трохи нижче рівня плечей, долоні притисніть до поверхні.

На вдиху, не відриваючи лопаток від статі, опустіть зігнуті ноги вліво під кутом 45 ° до підлоги. На видиху випрямите ноги, відірвіть голову і плечі від поверхні і потягніться правою рукою вперед і влево.Сделайте вдих і зігніть коліна. На видиху напружте прес і поверніть зігнуті ноги в початкове положення. Повторіть вправу 10 разів, чергуючи боку.

Намагайтеся скоротити періоди відпочинку між повторами рухів.

Вправа 4. 

Сидячи на поверхні, зігніть праву ногу в коліні і покладіть на підлогу, коліно направлено вперед. Ліву ногу зігніть в коліні, стопа притиснута до поверхні, носок стопи спрямований уперед. Зіпріться правою рукою об підлогу, ліва рука витягнута убік. У цьому положенні зробіть вдих. На видиху відірвіть стегна від поверхні, випрямити ноги так, щоб стопи були з'єднані разом, а тіло утворило пряму лінію.

Підніміть ліву руку над головою. Зробіть вдих, напружте м'язи черевного преса і опустіть зігнуту в лікті ліву руку вниз. Слідом за рукою поверніть голову і подивіться тому. Утримуйте при цьому корпус і ноги на одній лінії. Видихнувши, підніміть вгору ногу. На вдиху поверніться в початкове положення, зробіть видих. Виконайте вправу спочатку з одного боку, потім з іншого. Загальна кількість повторів 10 разів.


Вправа 5. 

Прийміть положення лежачи на животі. Ноги прямі, руки витягнуті перед собою. Підтягніть пупок до хребта. На видиху напружте м'язи верхньої частини спини, з'єднайте лопатки і підведіть груди від поверхні, спираючись на кінчики пальців.

На вдиху доторкніться правою рукою до задньої поверхні правого стегна. Злегка розгорніть голову і верхню частину корпусу, подивіться на праву руку. М'язи сідниць і преса повинні бути напружені. Видихніть. Зробіть вдих і поверніть руку в початкове положення. На видиху опустіть грудну клітку на поверхню. Повторіть вправу з іншої руки. Кількість повторень 10 разів.


Вправа 6. 

Сядьте на поверхню, спина пряма. Ноги випрямлені вперед, відстань між стопами трохи ширше плечей. Обхопіть долонями туго скручений рушник, витягнувши руки перед собою. У цьому положенні підтягніть пупок до хребта. Напружте м'язи сідниць. На видиху відхилити тулуб назад, підтягнувши куприк. Потім опустіться якомога нижче, затримавшись в цьому положенні на кілька секунд. Зробивши вдих, підтягніть рушник до грудей. На видиху, випрямляючи руки, витолкніте рушник вгору. Зробіть вдих і опустіть рушник до грудей, а потім випрямити руки перед собою. Повільно поверніться у вихідне положення. Зробіть видих і виконайте нахил корпусу вперед, щоб розтягнути м'язи спини. Видихніть і підніміться, округливши спину. Повторіть вправу 10 разів

пʼятниця, 19 лютого 2010 р.

Як швидко схуднути? Рекомендації для похудання (відео)

Як швидко схуднути? Рекомендації для похудання (відео)

Як схуднути від дієтолога Іонової (відео)

Як схуднути від дієтолога Іонової (відео) 
(Как похудеть от Диетолога Ионовой)

четвер, 18 лютого 2010 р.

Лікувальне голодування. Піст як голодування для схуднення

Ми будемо голодувати тепер по-новому 
При голодуванні харчування організму відбувається за рахунок його власних тканин. Такий вид життєзабезпечення називають ендогенним (внутрішнім) харчуванням. При цьому енергозабезпечення організму відбувається в основному за рахунок запасів власної жирової тканини, що і використовують при лікуванні ожиріння.
Інтерес до використання дозованого голодування в якості самостійного лікарського засобу переживав злети і падіння, від його повного заперечення до оголошення панацеєю від усіх хвороб. В даний час переважає твереза оцінка його переваг і недоліків в ряді інших способів схуднення. На жаль, при ожирінні цей спосіб має обмежений ефект через часте відновити оригінальний надмірної ваги після чергового і, здавалося б, успішного курсу голодування. Однак ця обставина в жодному разі не дискредитує сам спосіб, який має свої межі впливу і не є панацеєю від надмірної ваги. Дозоване голодування закономірно знижує вагу. Цей корисний ефект, необхідно правильно і розумно використовувати в комбінації з іншими способами впливу на регуляцію харчової поведінки і масу тіла.
І все-таки, що ж таке голод? По-перше, це існування організму без надходить ззовні їжі або при її крайньому недоліку. По-друге, робота організму на межі напруги життєвих функцій. Тому використання такого сильного засобу для лікування вимагає обережності і застосовується далеко не завжди.
Лікувальне голодування застосовується при елементарному ожирінні (виключимо симптоматичне ожиріння і виражену булімію) і відсутності протипоказань, тобто захворювань організму, які можуть призвести до ускладнень.

В яких випадках застосування голодування може виявитися небезпечним для здоров'я?
При зниженому артеріального тиску (гіпотонія), жовчнокам'яної хвороби, сечокам'яної хвороби, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, анемії, цукровому діабеті, подагрі, при неясному діагнозі, при гострих гнійно-запальних захворюваннях та деяких інших. Таким чином, якщо ви прочитали книгу П. Брегга або Г. Малахова про чудеса голодування і, надихнувшись, вирішили спробувати відчути на собі цей дуже сильний і небезпечний спосіб самозцілення, обов'язково оціните стан свого здоров'я, краще спільно з лікарем.
Голодування - це стан організму в умовах повної відсутності або недостатнього надходження харчових речовин, а також різкого порушення їх складу або засвоєння.
Розрізняють абсолютну, "сухе" голодування за відсутності їжі і води, "вологе" голодування - при відсутності їжі, але з прийомом води, неповне голодування - при недостатньому надходженні їжі і різні види якісного голодування: білкове, жирових, вуглеводних, водне, мінеральне, вітамінне та ін Багато видів гіпокалорійних і односторонніх (селективних) дієт, що застосовуються при ожирінні, відповідають за механізмом дії неповного або якісного голодування. В даний час при лікуванні ожиріння та багатьох інших хвороб найбільш широко застосовуються різні види "вологого" голодування. Тому торкнемося тільки цього методу.

Методика повного лікувального голодування 
Застосування повного "вологого" голодування для лікування ожиріння має деякі суттєві особливості. Але поки що зупинимося на його загальній характеристиці. Грамотне застосування цього методу полягає у правильному проведенні трьох періодів - підготовчого, розвантажувального та відновного.

Підготовчий період 
Напередодні рекомендується не вечеряти. Ні в якому разі не можна планувати голодування при застуді або загостренні будь-якого захворювання. Це дуже небезпечно. Необхідна тиха і відокремлена обстановка для повноцінного спокою. Якщо ви вирішили голодувати самостійно, порадьтеся з лікарем, що має досвід у застосуванні цього способу. Плануйте все заздалегідь - як, де і під чиїм наглядом ви будете голодувати і відновлюватися. Заздалегідь оцініть ваші можливості. Не починайте відразу з 20-30-денного голодування. Адже навіть в умовах спеціалізованої клініки далеко не всі пацієнти відразу здатні подолати такий бар'єр. Потрібно мати дуже міцне здоров'я і відмінну теоретичну, а ще краще - практичну підготовку для самостійного застосування такого способу лікування. Різні автори сперечаються про доцільність очищення кишечнику перед початком і під час голодування. П. Брегг не рекомендує застосовувати клізм і проносних. На думку професора Ю. С. Миколаєва ввечері перед початком голодування рекомендується очисна клізма, вранці сольове проносне - 40-50 г магнію сульфату, розчиненого в 200 мл теплої кип'яченої води. З цього моменту прийом їжі припиняється.

Розвантажувальний період 
Це і є власне період голодування. Його тривалість індивідуальна. Рекомендується обмежувати час повного, "вологого" голодування 10 днями. Якщо організм добре це переносить, - від 12-14 до 30 днів. Більші терміни не застосовують через небезпеку незворотного виснаження і летального результату.
Повністю виключається будь-яка їжа. Кількість вживаної води не обмежується. Але саме води, - кип'яченої або дистильованої, - а не соків, чаю або кави.

Які зміни відбуваються в організмі при повному голодуванні? Що відчуває голодуючий?
Звикання організму до відсутності що надходить ззовні їжі відбувається в три стадії.
1. Стадія харчового збудження. 
У цей період пацієнтів турбує відчуття голоду, головні болі, слабкість, порушення сну, болі в животі. Відбувається швидка втрата маси тіла, до 1-2 кг на добу, головним чином, за рахунок води. Тривалість цієї фази становить від одного дня до трьох діб. При цьому в організмі відбуваються зміни пристосовного характеру. Розвиваються компенсаторні реакції з підвищенням рівня адреналіну, які мобілізують резерви "першої ланки" - легкодоступні вуглеводи у вигляді глікогену. На третій добі зменшується використання вуглеводів і зростає мобілізація жирових ресурсів - тригліцеридів, холестерину. Адже запаси вуглеводів невеликі - 500-600 г глікогену в складі печінки і скелетних м'язів. Їх повне окислення забезпечувало б організм енергією лише першу добу. Жирові енергетичні резерви незмірно вище. У середньому в людини вагою 70 кг міститься до 12-16 кг жирової тканини, що еквівалентно 90-125 тис. ккал. Цих запасів достатньо для підтримки основного обміну речовин протягом 50-70 діб. При ожирінні запаси жирової тканини ще більш значні.


2. Стадія наростаючого кетоацидозу. 
Вона триває від 2-3 до 7-9 доби розвантажувального періоду. Змінюється самопочуття голодуючих: відчуття голоду притупляється, з'являється запах ацетону і присмак металу в роті, обкладений язик біло-сірим нальотом, виражена загальна слабкість, сонливість вдень і порушення нічного сну, можлива нудота і навіть блювота. Добова втрата маси тіла складає 300-700 р. Вона обумовлена що починається активним розщепленням жирів. Відзначається рідкісний пульс (48-60 ударів за хвилину), знижується артеріальний тиск, можуть бути непритомність.
При цьому організм активно використовує жирові запаси. Найбільше навантаження припадає на печінку. Відбувається розщеплення жиру до вільних жирних кислот з їх подальшим окислюванням і синтезом кетонових тіл (ацетон, ацетоуксусная і бета-оксимасляная кислота), що грають при ендогенної харчуванні роль основного джерела енергії для мозку, серцевої і скелетних м'язів. Кетоацидоз - зсув кислотно-лужної рівноваги крові в кислий бік внаслідок підвищення рівня кетонових тіл в крові. Кетонові тіла (синонім - ацетоновій тіла) - група органічних сполук, що є проміжними продуктами обміну жирів, вуглеводів і білків.

3. Стадія компенсованого кетоацидозу. 
Вона відповідає активному використанню організмом кетонових тел. Організм отримує їх з власного жиру. Ця стадія починається з 7-9 доби і закінчується із закінченням розвантажувального періоду на 14-21 добу. Організм пацієнтів повністю пристосовується до умов голодування. Добова втрата маси зменшується і становить 200-500 г на добу за рахунок ендогенного харчування, перш за все жирами організму.
Типовими проявами правильно проведеного лікувального голодування в цей час є: поступове очищення мови, зникнення неприємного запаху з рота, відчуття постійної сухості в роті змінюється вологістю. З'являється відчуття голоду і сновидінь на харчові теми.
В організмі при цьому відбувається компенсація і зменшення кетоацидозу, що веде до поліпшення самопочуття, зменшення почуття слабкості і головного болю, відносної стабілізації обміну речовин. До 90% енергії в цей період забезпечується за рахунок жирових запасів. Адаптація організму до умов голодування стає більш досконалою, і, якщо не відбувається непередбачених витрат енергії (фізичні перевантаження, травми, термічні впливу та ін.) Організм людини здатний голодувати 1-2 місяці. Однак поява болісного і сильного почуття голоду в цій стадії служить сигналом до переривання голодування незалежно від термінів. Зазвичай голодування переривають в строки від 10 до 21 дня, максимальний термін - 30 днів. Інакше є ризик переходу в необоротну стадію виснаження, коли втрата маси тіла може перевищити 25-відсотковий рівень, при якому настає непоправний білковий дефіцит. При курсі голодування за методикою професора Ю. С. Миколаєва пацієнти приймають не менше 1-1,5 літра кип'яченої води або слабо завареного несолодкого чаю, відвару м'яти, плодів шипшини, лужних мінеральних вод типу "Єсентуки", "Боржомі". Категорично забороняється куріння, вживання кави, алкогольних напоїв. З першої доби голодування скасовується прийом більшості медикаментозних препаратів. Режим пацієнтів, як правило, активний. Більшу частину дня рекомендується проводити на свіжому повітрі. Нічний сон повинен бути достатнім, не менше 8-9 годин, у добре провітрюється. В залежності від стану пацієнтів щоденно проводиться комплекс загальнозміцнюючих (масаж, гімнастика, плавання), фізіотерапевтичних (солюкс, електрофорез, соляно-хвойні ванни) і очисних (щоденні клізми 1-1,5 л води кімнатної температури) процедур, що призначаються індивідуально.
При застосуванні лікувального голодування за П. Брегга клізми й проносні не використовуються. Рекомендується повний спокій і мінімальний руховий режим. Звичайні строки голодування: 24-годинне - щотижня і 7-10-денний - 4 рази на рік. Дозволяється пити тільки дистильовану воду, в яку для смаку додається 1-2 ложки меду або лимонного соку на день.

Відновлювальний період У голодування необхідно грамотно увійти і грамотно з нього вийти. Якщо відразу після припинення повного голодування накинутися на їжу без розбору - бути біді! Відновлювальний період за тривалістю повинен бути рівний тривалості розвантажувального періоду, тобто власне голодування. Якщо це правило не дотримуватися, можуть розвинутися тяжкі ускладнення і хворобливі стани. При виході зі стану ендогенного харчування необхідна відновна лікувальна дієта. При лікуванні ожиріння - соко-фруктово-овочева дієта. Треба пити яблучний або грушевий соки навпіл з водою, кефір, є морквяне пюре на вершковому маслі, гречану, рисову або перлову кашу.

Фахівці виділяють три стадії відновлення. 
1. Астенічна стадія. 
Вона протікає перші 2-4 дні. Це найважчий період відновлення, так як відбувається поступовий перехід з ендогенного до звичайного харчування. Рекомендується напівпостільний режим. Цукор і сіль вживати не можна. Можна їсти каші, пити відвари, соки. Фрукти рекомендуються в помірній кількості. Вага тіла в перші дні відновного періоду продовжує знижуватися на 100-200 грамів на добу. Хворі відчувають сильний апетит. Після прийому невеликої кількості їжі, наприклад 200 г соку, відчувають повне насичення. Але через півгодини знову відчувають голод. Настрій нестійкий. Турбує різка слабкість.
2. Інтенсивне відновлення. 
Починається з 4-6-го дня. Апетит швидко підвищується. Для насичення потрібно вже більшу кількість їжі. Зникає загальна слабкість. Вага тіла наростає.
3. Нормалізація. 
Самопочуття хворих хороше. Апетит стає більш помірним, і питання харчування перестають бути на першому плані. Пацієнти повертаються до звичайного вільного режиму. Але якщо пацієнти не дотримуються нових придбаних харчових звичок і дієти, саме в цей період найбільш часто відбувається відновлення ваги. Величезне значення має правильність проведення відновного періоду.

У лікарняних умовах можна використовувати дозоване, призначене лікарем голодування як ефективний метод пристосувальної "стресстерапіі" при багатьох захворюваннях.
В основі лікувального ефекту дозованого голодування лежить стимуляція відновлювальних процесів в організмі, загибель старих і "хворих" клітин, активне виведення кінцевих продуктів обміну речовин і токсинів, то є природне самоочищення організму. Вплив голодування багатосторонньо, і зниження маси тіла є лише одним з моментів цього способу. При дозованому голодуванні ендогенне харчування відбувається за рахунок жирових запасів організму. Таким чином, організм самостійно витрачає надлишки жирової тканини. Проте закріпити результат такого лікувального голодування важко.

Особливості лікувального голодування при ожирінні 
Абсолютна і повне лікувальне голодування може використовуватися з метою швидкого зниження надлишкової маси тіла на 10-15 кг. Однак ефективність розвантажувальної терапії значною мірою визначається наступним чином життя і харчування пацієнтів. Дотримання низькокалорійної дієти, розвантажувальні дні, застосування щотижневого 24-36-годинного голодування дозволяють стабілізувати масу тіла на більш низьких, порівняно з вихідними, показниках. Проведення 14-20-добових курсів лікувального "вологого" голодування один-два рази на рік дозволяє домогтися щорічного зниження ваги на 10-15 кг. Однак, якщо дієтичні рекомендації не дотримуються, це може призвести не до зниження надмірної ваги після курсу лікування, а навіть до його зростання.
При ожирінні рекомендується тижні контролювати вагу і добиватися його стабільності, обмежуючи в їжі тваринні жири і вуглеводи, вживаючи свіжі овочі і фрукти.
Для закріплення ефекту лікувального голодування рекомендуються такі схеми підтримуючої терапії.
1. Проводити один раз на тиждень 24-36-годинний повне голодування. При цьому попереднє очищення кишківника необов'язково. Але дні напередодні та після голодування повинні бути "напівголодними", зі зниженою загальною калорійністю.
2. Проводити один раз на місяць 3-добову повне голодування (якщо дозволяють свідчення - абсолютна). Перед його початком доцільно прийняти сольове проносне - 30-40 г магнію сульфату. Очисні клізми, як правило, не призначаються. Відновне харчування проводиться три дні.
3. Курс лікувального голодування повторюють при необхідності через півроку-рік.

Ускладнення при лікувальному голодуванні 
При проведенні курсу лікувального голодування необхідно знати про розвиток можливих ускладнень. Слід розумно оцінити свої сили і стан здоров'я перед початком лікування. При виникненні небезпечних симптомів голодування необхідно припинити.

Які ускладнення, можливі? 
Загострення хронічних вогнищ інфекції. Може спостерігатися при тривалих термінах лікувального голодування, понад 20 діб. Конкретні прояви залежать від тих захворювань, якими ви колись хворіли - хронічний тонзиліт, гайморит, пієлонефрит, аднексит та ін Найбільш частий симптом - підвищення температури.
Важкий перебіг стадії наростаючого кетоацидозу на другому етапі розвантажувального періоду. Воно спостерігається у 2-5% пацієнтів і виявляється як запаморочення, нудота, блювота, виражена слабкість. Тоді призначають лужні мінеральні води - "Єсентуки", "Боржомі", "Слов'янську" - або натрію гідрокарбонат по 2-3 г кожні 2-3 години. Ортостатичний колапс - непритомний стан після різкої зміни положення тіла. Спостерігається найчастіше у пацієнтів, які страждають гіпотонією, при артеріальний тиск нижче 100 і 60 мм рт. ст. Тому під час проведення лікувального голодування намагайтеся уникати різких рухів, швидкого підйому з ліжка. Куріння категорично забороняється.

Порушення серцевого ритму. Зустрічається рідко. Найчастіше проявляється відчуттям перебоїв в області серця і запамороченням. В основі цього явища лежить нестача калію. Тому, якщо у вас були порушення серцевого ритму, застосовувати лікувальне голодування не можна.

Ниркова і жовчна кольки. Спостерігаються при жовчнокам'яної і сечокам'яної хвороби. Для профілактики необхідний адекватний питний режим у процесі голодування, не менше 1-1,5 л рідини на добу.

Гострі ерозивно-виразкові зміни гастродуоденальної зони. Спостерігаються відносно рідко приблизно у 2-5% пацієнтів. При появі болю в животі, печії, відрижки необхідний огляд лікаря та обстеження.

Судорожний синдром. Зустрічається рідко, як правило, при тривалих термінах лікувального голодування (понад 20-30 діб). Зазвичай після багаторазового блювання розвиваються тонічні судоми литкових, пальцевих або жувальних м'язів.

Поділись з ближніми