Пісна дієта: схуднути за 40 днів



Скоро, а вірніше з 6 березня, гряде Великий піст, триватиме він без двох днів - сім тижнів. 
Отже, багато вирішать, що їм це не потрібно і не цікаво, що ж, як хочете, але я все ж розповім для тих, кому це важливо - що таке піст і як його витримати. 

Пости є в багатьох релігіях - православ'ї, іудаїзмі, ісламі та в інших. Сам «піст», як обряд, з'явився задовго до виникнення всіх цих релігій. Мабуть, внаслідок нестачі тих чи інших продуктів, з-за природних катаклізмів та інших лих, предки вирішили колективно обмежувати себе в споживанні продуктів харчування. Далі, до цього долучився і духовний сенс...



Відмова від їжі (не від усієї, звісно) - це не мета Великого посту, тобто не фізично ми обмежуємо себе в їжі, а, перш за все, духовно очищаємося.

Духовне очищення - це самовдосконалення, відмова від злоби, заздрості та ін Хоча, ті, хто недосвідчений в пощення - часто ходить злий і голодний. Мабуть, не ті цілі переслідує ця людина.

У принципі, церква не заперечує проти пом'якшення посту для людей, що займаються фізичною, важкою працею, або, якщо існують інші причини для відмови від посту, такі як вагітність, якщо ви мати грудної дитини, тяжко хворі або студент стаціонарного навчання який щодня долає багато кілометрів заради твердого граніту науки (тут без додаткових сил м'яса на обійтись) :).
І для дітей теж є свої «поблажки».

Основні дні посту: середа і п'ятниця протягом усього року.

У році існують 4 великих пости: 
1 - Великий піст
2 - Петрів піст
3 - Успенський піст
4 - Різдвяний піст

Є, безумовно, багато пісних днів протягом всього року.

Існують також чотири ступені посту: 
Дуже строгий - сухом'ятка, коли вживають тільки рослинну їжу без олії;
Строгий - їдять варену рослинну їжу з рослинною олією;
Звичайний - крім того, що їдять в строгий піст, їдять рибу.
Ослаблений пост - для хворих, тих, хто в дорозі і т.д., їдять все, крім м'яса.

При дотриманні посту необхідно відмовитися від вживання спиртних напоїв, а також від продуктів, які впливають на апетит.

Ось і зараз ми чекаємо Великий піст, який починається за 49 днів до Великодня.

Мета посту - духовна підготовка віруючих до зустрічі великого свята - світлого Христового Воскресіння.

Трохи історії: 
Чотиридесятниця - перші сорок днів Великого посту. У біблії сказано, що Ісус Христос пробув у пустині сорок днів. Далі - вісім днів: Лазарева субота, Вербна неділя, 6 днів Страсного тижня.

У середні віки в дні Великого посту заборонялися видовища, ігри, закривалися і лазні та ярмарки, припинялася торгівля м'ясом, всі роботи, пов'язані з фізичною працею, такі як судочинство, припинялися.

Скрізь велася суцільна благодійність. Навіть рабів тимчасово або назавжди відпускали на свободу.

Отже, що заборонено під час Великого посту: 
1 - Вживання в їжу продуктів м'ясного походження - м'яса, молока, яєць, риби;
2 - Крім вживання в їжу певної їжі, заборонено ще і фізична, або, як кажуть, плотська близькість;
3 - Не можна в цей період грішити, навіть у дрібницях - не лаятися, не робити зло оточуючим.

Їжа - риба дозволена тільки 2 рази: на Благовіщення (7 квітня) та на Вербну неділю. У Лазареву суботу дозволяється ікра, а в Страсний четвер і інші значущі дні - рослинна олія.

У перший день посту - Чистий понеділок і передостанній - Великий П'яток (Страсна п'ятниця) не вживають їжу взагалі.

Відповідно до російськими традиціями, навпаки, в перший день посту потрібно було обов'язково вимитися в лазні, надіти чистий одяг і зробити прибирання в будинку.

Крім того, в понеділок їжу зазвичай не готували, їли лише залишився від неділі хліб («сухояденіє»), і обідній стіл тому залишався «чистим».

Що можна їсти в піст? 

Хліб (грубого помелу), крім здоби; каші, зварені на воді, без вершкового масла, овочі, фрукти, в тому числі сушені, горіхи, гриби.

Пости корисні кожному з нас, тому що організм наш «зашлакований» чужорідними речовинами, вдихуваним із забрудненим повітрям, нітратами, солями важких металів, пестицидами, лікарськими засобами.

У період посту ми харчуємося рослинною їжею, а саме вона сприяє зв'язуванню і виведенню токсичних речовин з організму.

Пост сприятливий для здоров'я ще й тому, що розумне утримання взагалі корисно для людського організму, а надмірність в харчуванні - причина багатьох хвороб.

Коментарі

  1. Анонім16:06

    о студентах, конечно, гон :))

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім16:09

    похудеть в пост не так уж и легко. ета ж надо видержать 40 дней...

    мммда, наверно удержусь тока от мучных продуктов

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім16:10

    девушки, как себя заставить придерживаться поста???

    ВідповістиВидалити
  4. попробуй больше думать о будущем (о стройной фигуре) и отвлекатся от еди

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім16:13

    Доктор, як позбутись нав"язливого бажання постійно щось жувати? я через це не можу схуднути!

    ВідповістиВидалити
  6. так, це направду проблема. попробуйте жувати щось противне, від чого ваш мозок буде в шоці. це, власне, і заведе механізм рефлексивної дії щодо перекушування у іншу сторону.

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім16:17

    доктор Михаїл, я намагаюсь схуднути вже три роки. що тільки не пробувала... але лише Великий піст мені допомагав найкраще. як думаєте, чи варто його дотримуватись більше ніж встановлених 40 днів?

    ВідповістиВидалити
  8. після 40-ка днів варто зробити невеличку перерву, запастись силами і вітамінами, і за місяць я думаю ви знову можете сідати на цю "дієту". тільки не забувайте про духовну складову. напевне, цей фактор відіграв не останню роль у вашому прагненні схуднути.

    ВідповістиВидалити
  9. Анонім16:20

    доктор, как избавиться от привички нажираться до отпада во время праздников?

    ВідповістиВидалити
  10. Попробуйте или не праздновать столь много и громко, или смириться со своєй наглостю к еде. Сомневаюсь, что человек не может себя сдержать и не жрать как свинья, зная при том что у него лишний вес

    ВідповістиВидалити
  11. Анонім16:18

    Докторе, я худну за кольоровою дієтою. але мене часто болить голова. це бува не через дієту?

    ВідповістиВидалити
  12. може бути, що через дієту. цілком імовірно. спробуйте зробити невелику перерву (від кількох днів до місяця), якщо нічого не зміниться - йдіть до лікаря.

    ВідповістиВидалити
  13. Взагалі-то краще підбирати дієту за індивідуальними параметрами (чутливістю до певних речовин і тд), а не брати першу кращу і худнути. Вам не вдасться закріпити результат, якщо ви просто на певний час відмовитесь від чогось, а потім повернетесь. Індивідуальний підхід дозволить усунути непередбачувані у загальних дієтах побічні ефекти, про які часто і не здогадуються ті, хто їх складають.

    ВідповістиВидалити
  14. Анонім16:43

    Добрий день! Мені 25 р. рост 1.65 вага 103.. Я стараюсь похудеть но дуже часто зриваюся і їм багато, після сори з чоловіком....і коли переживаю можна якось зменшити свій апетит..бо мій шлюб розпадеться..

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар