Правила виходу з дієти



Та чи інша дієта не принесе очікуваного результату і не буде ефективною, якщо не виконувати певні вимоги щодо виходу з неї. Так, фахівці рекомендують у продовження першого тижня після завершення дієти дотримуватися того ж режиму харчування. 
Для того щоб не набрати зайві кілограми, надалі в раціон потрібно включати більше фруктів і овочів. Справа в тому, що ці продукти харчування містять багато клітковини і відрізняються мінімальною кількістю калорій. А тому при їх вживанні хоча і відбувається швидке насичення, але збільшення ваги не спостерігається. Крім цього, рослинна їжа, як відомо, є джерелом необхідних для організму речовин - вітамінів і мінералів. 



Правила виходу з дієти - поради дієтологів 

У перший період після виходу з дієти краще не вживати м'ясо і рибу жирних сортів. Виняток можуть становити оселедець, багатий незамінними жирними кислотами. Урізноманітнити меню допоможуть кисломолочні продукти (сир, кефір, йогурт). З хлібобулочних виробів необхідно вибирати ті, які виготовлені з борошна грубого помелу і з додаванням висівок.

Дієтологи радять починати сніданок, обід і вечерю зі салатів. Перед кожним прийомом їжі можна також випивати по 1 ст. мінеральної води (це роблять за 10-15 хв. до їжі).

Після виходу з дієти від легких перекусів слід відмовитися. З меню потрібно видалити такі продукти, як торти і тістечка, замінивши їх низькокалорійними фруктами і сухофруктами, кефіром або дієтичними хлібцями.

Для того щоб зберегти нормальну вагу, 1 раз на тиждень потрібно проводити так званий розвантажувальний день. Крім цього, необхідно регулярно займатися фізичними вправами. Закріпити результати дієти допоможуть також велосипедні й піші прогулянки.

Після закінчення дієти вага тіла необхідно тримати під постійним контролем. Для цього потрібно зважуватися. Роблять це в один і той же час щодня.

Тільки спокій

Іншим неодмінною умовою збереження нормальної ваги тіла, який був досягнутий під час дієти, є дотримання певного розпорядку дня. Роботу необхідно поєднувати з відпочинком.

Згідно з останніми дослідженнями вчених, стан спокою і психічного розслаблення слід віднести до розряду факторів, що роблять серйозний вплив на здоров'я. Було відмічено, що вони не менш необхідні людині для підтримки життєвого тонусу, ніж, наприклад, вітаміни і мінерали, одержувані з їжею.

Багато жінок, які страждають від зайвих кілограмів, з'ясовуючи причини патологічного бажання постійно щось жувати, зізнаються, що відчуття голоду у них загострюється в моменти стресів або періоди депресій. Таким чином, стрімкий ритм життя змушує людину перебувати в психологічній і психічній напрузі. У результаті той, бажаючи компенсувати відсутню енергію, починає постійно відчувати гостре відчуття голоду і споживати більшу кількість продуктів.

Прагнучи позбутися від зайвих кілограмів і повернути здоров'я, слід перш за все задуматися над тим, в якому ритмі доводиться жити. Якщо він такий, що вимагає колосальних витрат енергії, то його краще змінити. Вчені довели, що корисні речовини, що надходять в організм з їжі, добре засвоюються, тільки якщо людина спокійна. І це не вигадки ескулапів.

Справа в тому, що в людському організмі природою передбачений спеціальний психологічний механізм, який змушує його працювати в режимі спокою або режимі стресовій ситуації. Після «перемикання» мозку діючими виявляються відповідні відділи нервової системи: при стресі - симпатичний, у спокої - парасимпатичний.

Останній грає важливу роль в процесі спалювання надходять з їжею жирів. Отже, зменшити вагу тіла швидше за все вдається в моменти розслаблення і відпочинку.

Здоровий сон 

Інша важлива умова збереження нормальної ваги тіла - сон. Саме він дає людині енергію, необхідну для життя, а також дозволяє відновити сили. Крім того, при бажанні він здатний замінити ... другу вечерю. Таким чином, міцний сон можна вважати обов'язковим компонентом будь-якої дієти.

На думку вчених, для відновлення сил і енергії здоровій людині потрібно 8-9 ч. сну на добу. Цього режиму слід дотримуватися постійно, не збиваючись. Тільки за такої умови можливі корекція внутрішнього стану, успішне завершення дієти і збереження здоров'я.

Більшість лікарів говорять про денний сон як про неодмінну складову режиму дня. Однак, в силу професійної зайнятості далеко не всім вдається це робити. У такому випадку денний сон доцільно замінити короткочасним (10-20 хв.) Відпочинком і релаксацією.

Для цього треба сісти в крісло зручніше, закрити очі і уявити себе на безлюдному острові, що лежить на пляжі під променями теплого сонечка. При цьому слід забути про всі поточні справи та нагальні проблеми і спробувати звільнити свідомість від будь-яких думок.

Результатом подібного тренінгу виявиться відновлення обмінного процесу і роботи всіх внутрішніх органів і систем.

Солодке на вечерю? 

Запорукою ж хорошого нічного сну стане легка вечеря. Немає необхідності їсти ввечері смажену картоплю з великою відбивною. Для вечері не підходять також риба, яйця та інші продукти, що містять велику кількість білка.

На думку дієтологів, перед сном можна дозволити собі з'їсти незначну кількість борошняного.

Це можуть бути маленькі булочки, пончики з фруктовим джемом або шматочок яблучного пирога. Під дією такої їжі підшлункова залоза буде активно виробляти інсулін, який, у свою чергу, поступить в кров і зумовить розширення кровоносних судин.

Кров буде рухатися по них з максимальною швидкістю. У результаті глюкоза наповнить клітини, що створить умови, найбільш сприятливі для переходу від неспання до сну.

Коментарі