Десять міфів про схуднення

Свіжі світські хроніки, дефіле, інтерв'ю зі знаменитостями з кожним подією накручують новий виток моди на тонку талію і провокують попит на ефективні способи схуднення (засоби для схуднення, дієти, нові препарати і рецепти). У цій статті ми постараємося пройтися по найпопулярніших міфів і спробувати їх якщо не розвінчати, то як мінімум оскаржити. 



Міф номер 1. Формула ідеальної ваги. 

Ця проста формула відома ще нашим мамам і бабусям. А з'явилася вона завдяки французу Полю Броку. Сучасні дієтологи і медики часто критикують цей спосіб розрахунку ідеального ваги, оскільки він практично не враховує індивідуальні особливості кожної людини, такі як спортивну статуру або широку кістку. Більш підходящим на сьогодні інструментом розрахунку є Індекс маси тіла (ІМТ). ІМТ розраховується як маса (в кілограмах) поділені на квадрат росту (в сантиметрах). Калькулятор Індексу маси тіла (ІМТ) доступний на нашому сайті. Для жінок нормальним вважається індекс від 18 до 24.

Міф номер 2. Жирна їжа перетворюється в жир. 

Точно дізнатися звідки походить це переконання неможливо, проте його дуже вдало для себе підхопили виробники продуктів харчування, налагодивши випуск знежиреного молоко, сиру, м'яса, масла і т.д. Однак на тлі цього вдалого маркетингового ходу чудо не відбулося і з кожним роком людей з проблемою зайвої ваги стає все більше і більше. І це незважаючи на завалені дієтичними продуктами полиці магазинів. Наукою доведено, що жири в нашому організмі можуть утворюватися з інших компонентів, наприклад з вуглеводів, які легко видобуваються з випічки, солодкої газованої води, різних приправ і т.п.

Наш організм влаштований таким чином, що за відсутності активної фізичного навантаження (у переважної більшість людей) жири, як і інші компоненти продуктів харчування не спалюються, а запасаються взапас так сказати на «чорний день» у вигляді складок на талії, стегнах, спині та руках . Крім того, відсутність жирів у щоденному раціоні призводить до порушення обміну речовин, незасвоєння вітамінів А і Е, викликає проблеми зі шкірою і роботою серцевого м'яза (міокарда). Разом з жирами ми отримуємо жиророзчинні вітаміни A і D, в рослинних жирах є вітамін F.

Міф номер 3. Від вершкового масла товстіють, від рослинного - ні. 

Рослинна і вершкове масло є близькими конкурентами. Однак це різні продукти зі своїми плюсами і мінусами. Вважається, що від вживання рослинної олії не товстіють. Так, рослинна олія не містить холестерину, але за калорійністю перевершує вершкове. Причому вершкове масло містить трохи води і білків, а рослинне на 97-98% складається з тригліцеридів жирних кислот (жирів). Вживати в їжу потрібно і одне і інше, якщо незрозуміло - дивись міф № 2.

Міф номер 4. Білий хліб шкідливіший для фігури ніж чорний. 

Для фігури різниці між білим та чорним хлібом немає ... Постараємося більш детально в цьому розібратися.
Всі розмови на цю тему зводяться до того, що білий хліб більш калорійний, а в чорному більша кількість вітамінів і, відповідно, зайві калорії неодмінно потраплять в жирові складки. Однак фахівці дієтологи забувають згадати, що в чорному хлібі міститься багато вітаміну В1, який окрім своєї основної функції - підтримувати роботу серця і легенів ще й затримує розщеплення жирів в організмі. Так що і від білого хліба тонкого помелу і від чорного хліба грубого помелу набрати вагу можна однаково успішно. Висновок один: їжте на здоров'я те, що вам більше подобається, тільки знайте міру. До речі, на нашому сайті є калькулятор калорій (лічильник калорій), завдяки якому ви можете підрахувати калорійність вашого щоденного харчового раціону.

Міф номер 5. Якщо їсти тільки овочі і фрукти - неодмінно схуднеш. 

Для нормального функціонування організму потрібні всі мікроелементи та вітаміни. Виключаючи щось зі свого харчування ви порушуєте баланс обміну речовин, що загрожує хворобливими наслідками. Так створила нас природа, що людина - істота всеїдна і різні джерела отримання енергії, поживних речовин і вітамінів взаємно доповнюють один одного. Можливо в короткий термін ви і зможете скинути 4-6 кілограмів, але не в кожному окремому випадку. Так, і ще: фруктам властива цікава особливість - вони збуджують апетит, так що втамувати голод ними дуже важко. Овочі та фрукти дуже корисні, їжте їх у великій кількості, але не замість їжі, а разом у ній!

Міф номер 6. Найкраща дієта - роздільне харчування. 

Мабуть, найбільш обговорювана і спірна дієта серед самих дієтологів. Основоположники цієї теорії переконують нас, що якщо в шлунок потрапляють несумісні один з одним продукти, то їх переробка ускладнюється. Тобто людський організм не здатний одночасно переробляти білки, жири і вуглеводи. Цьому суперечить сама природа: немає в раціоні людини продуктів, які містять виключно одну складову. У продуктах міститися всі вони, але в різній кількості і пропорціях. В добавок наш шлунок містить особливі ферменти, які призначені для одночасного перетравлення їжі, що містить жири, білки і вуглеводи.

Міф номер 7. Найефективніший спосіб скинути вагу - не їсти зовсім. 

Досвідчені любителі голодування знають, що при повній відсутності їжі в організмі він починає спалює заздалегідь запасені жири, виводить токсини і хворі клітини. Але цей радикальним метод не підходить для дівчат, чия вага не більше 50-60 кілограмів. Голодування можуть собі дозволити тільки дуже повні люди і те, після консультації з лікарем. Наш організм налаштований на регулярний прийом їжі і постійно виділяє соляну кислоту, яка перетравлює все, що потрапляє в шлунок. При відсутності предмета перетравлення можна заробити такі захворювання як гастрити і виразки. Тривале голодування може привести в ослаблення імунітету, а звідси простудні та інфекційні захворювання, в деяких випадках безплідність і розлад нервової системи. Так що краще спочатку харчуватися правильно.

Міф номер 8. Прагнеш знизити вага - більше пий. 

Є думка, що заповнюючи до відмови шлунок водою можна його обдурити. Але наш організм насправді не обдуриш: він розрізняє воду та інші напої від повноцінної їжі. І завдяки цій властивості організму навіть з повним від пиття шлунком почуття голоду не покидає нас. Але не варто забувати, що для здорової жінки нормою денного споживання води є 1,5-2 літра в день.

Міф номер 9. Можна скинути 5-10 кілограмів за тиждень не напружуючись. 

Так не буває і ви самі це прекрасно розумієте. Є звичайно хімічні препарати, які приймають професійні спортсмени, але вони важко доступні, тим більше що приймати такі засоби для схуднення потрібно виключно під наглядом професійного лікаря - фахівця з даної тематики.

Міф номер 10. Якщо переїдеш жити в спортзал - схуднеш швидко. 

Звичайно, регулярні фізичні навантаження - корисна штука. Але навіть часті походи в спортзал самі по собі не принесуть швидкий результат, адже за 1 сеанс ми можемо скинути 50-100 грамів жиру. Для ефективного результату з корекції ваги потрібно чергувати інтенсивні і помірні аеробні вправи, в результаті яких організм ефективніше і впродовж більшого часу витрачає накопичену енергію.


Успіхів вам у схудненні!

Коментарі