Кава для схуднення

кава для схуднення
Серед бажаючих схуднути досить поширені різні дієти, багаті продуктами, що містять кофеїн - наприклад, дієта на основі зеленого чаю або шоколадна дієта.
Хоча, безперечно, серед кофеїновмісних продуктів у бажаючих схуднути лідирує кава. Можна навіть знайти спеціальні сорти «кави для схуднення».



Що таке кава для схуднення?
Під маркою «кава для схуднення» зазвичай пропонують звичайний розчинна кава з добавками різних БАДів, таких як бромелайн, L-карнітин, екстракти водоростей, гуарану, пектинові добавки і т.п.

За запевненнями виробників подібних БАДів регулярне вживання спеціального кави для схуднення до прийому їжі в поєднанні з помірними фізичними навантаженнями допоможе досить швидко скинути зайву вагу.

Механізми дії кави для схуднення
Дійсно, кофеїн при помірному вживанні може бути корисний для того, щоб скинути зайву вагу. Кофеїн, що міститься в «каві для схуднення» має властивості діуретика. У специфіці «кави для схуднення» - сечогінна дія кофеїну поєднується з дією рослинних діуретиків.

Тому, якщо надлишок ваги пов'язаний з проблемами з виведенням рідини з організму, вживання «кава для схуднення» допоможе на короткий час вивести надлишок води з організму.

У чому переваги кави для схуднення
Крім того, кофеїн, що загальновідомо, має тонізуючу дію. Тому вживання кави допоможе впоратися з апатією, яка спостерігається у багатьох людей в осінньо-зимовий період через нестачу сонячної інсоляції.

Чашечка кави, випита з ранку, допоможе підбадьоритися і отримати задоволення від таких оздоровлюючих процедур як ранкова зарядка і біг.

До яких проблем може привести надмірне вживання кави для схуднення?
Вживання «кава для схуднення» має і досить багато негативних моментів. Перш за все, кофеїн викликає підвищення артеріального тиску, тому людям, що мають схильність до гіпертонії вживати будь-яку кави слід дуже обережно. Особливо перед фізичними навантаженнями.

Крім того, зайво часте вживання будь-яких діуретиків без призначення лікаря може привести до серйозних проблем зі здоров'ям, пов'язаних із зневодненням організму.

Нестача рідини в організмі викликає такі неприємні наслідки як головні болі, зниження тургору шкіри (в'ялість шкіри), ослаблення імунного статусу організму, збільшує ризик розвитку артритів (особливо якщо зневоднення поєднується з інтенсивним навантаженням на суглоби при заняттях спортом) і хвороб нирок.

Причому, негативний вплив обезводнення починає проявлятися задовго до того, як людина відчуває спрагу.

Крім того, тривале використання діуретиків призводить до порушення в сольового балансу в організмі. Особливо у випадку, коли вживання кави для схуднення поєднується з безсольової дієтою. В цьому випадку результат може виявитися прямо протилежним очікуваному. Замість виведення надлишкової рідини, можуть розвинутися сильні набряки, пов'язані з порушеннями так званого натрієво-калієвого обміну.

Кофеїн, який міститься в каві, викликає посилення секреції шлункового соку. Тому вживання кофеїну перед прийомом їжі підсилює почуття голоду (а значить і кількість з'їдених калорій) і може спровокувати загострення виразки шлунка та гастритів з підвищеною кислотністю.

Кава для схуднення і психологічна залежність
Варто пам'ятати і про те, що кофеїн при регулярному і тривалому вживанні здатний викликати залежність. При цьому життя без чергової чашки кави стає нестерпним.

Ще одна проблема кави для схуднення ─ це загальна проблема розчинної кави. У кавових зернах міститься досить багато корисних мікроелементів, вітамінів, флавоноїдів, що захищають організм від дії вільних радикалів. Тому, при помірному вживанні натуральна кава ─ це досить корисний напій.

У розчинній каві корисних речовин значно менше, ніж у натуральному. Тому розчинна кава з біологічної цінності значно поступається напою, приготованого з натуральних зерен.

Які існують альтернативи каві для схуднення?
У певних обставинах кава для схуднення може виявитися корисною, проте не варто вважати її панацеєю.

Скинути вагу можна лише одним шляхом - якщо надходження в організм поживних речовин з їжею буде меншим ніж енергетичні затрати.

Успіхів вам у схудненні!

Коментарі