Як схуднути після пологів?

Чи легко скинути вагу після пологів
Існує поширена думка, що до тих пір, поки жінка годує грудьми, вона не схудне. У той же час багатьом жінкам так і не вдається знайти струнку фігуру і через довгий час після завершення грудного вигодовування.


Дійсно, під час вагітності та пологів у жінки у багато разів підвищений рівень пролактину - гормону, що відповідає за лактацію. Цей гормон сприяє підвищенню апетиту і, як наслідок, збільшення маси тіла. Зростаючи під час вагітності, кількість пролактину під час годування грудьми поступово йде на спад і з завершенням годування має досягти оптимальних результатів. Однак це відбувається не завжди, у багатьох випадках рівень пролактину залишається високим і багато років після пологів і годування грудьми. Тому, якщо не дивлячись на обмеження в харчуванні і фізичне навантаження у вас не виходить схуднути, в цьому випадку слід звернутися до ендокринолога для контролю рівня пролактину.

Кому лактація не страшна
Все ж не варто однозначно стверджувати, ніби годування грудьми завжди додає кілограми, і перекладати провину на вагітність з лактацією - це не кращий спосіб вирішити проблему зайвої ваги. Мудра природа все влаштувала таким чином, що все, що приходить, має піти. Тобто апетит пролактин додає, але при цьому в організмі накопичуються речовини, які повинні потім піти разом з годуванням, тобто ви як би за двох їсте. А якщо зайве з годуванням не йде, значить, ви їсте зайве і не те.

Подумайте, чому у деяких матерів по двоє, а то й по четверо дітей, а вони довгий час не втрачають фігуру, молодість і привабливість? Чому всі ЗМІ рясніють заголовками, що зірки те й роблять, що народжують дітей, а потім, прийнявши рішення годувати грудьми, тут же відновлюють форми? Безумовно, тут велику роль грає молодість і здоров'я до пологів. Але чимале значення має й мотивація. Зірки повинні якомога швидше повернутися на сцену, інакше про них забудуть. Багатьом матерям, які швидко повертаються до своїх попередніх форм і ваги, теж мотивації не позичати. Якщо в будь-яких життєвих обставин не забувати, що ви не тільки мати, а ще й жінка, ви і при довгій лактації зможете зберегти фігуру.

І порада, як це зробити, тільки одна: правильний раціон і режим харчування та дотримання адекватного фізичного навантаження. А це значить - не переїдати, не харчуватися фаст-фудом, не їсти на ніч і не заїдати свій настрій.

Як зберегти фігуру
Під час вагітності важливо повноцінно харчуватися, але при цьому пам'ятати, що максимальна збільшення ваги не повинне перевищувати 9 кг. Якщо ви утримаєтеся в межах цієї ваги, то зможете схуднути дуже швидко. Наберете більше - отримаєте неадекватні навантаження на суглоби і серцево-судинну систему, слабкість пологової діяльності через ослаблення м'язів живота і т.д.

Під час годування дотримуйтесь такого режиму харчування, який рекомендує ваш педіатр. Їжа повинна бути різноманітною, низькокалорійної, не викликати коліки, діареї або запору і алергію у дитини. Можна поступово підключати фізичне навантаження, починаючи з невеликої ранкової зарядки.
Після припинення лактації можна вже безбоязно виконувати процедури для повернення до нормальної ваги. Нормальною вагою вважається коефіцієнт від 18 до 24,5, що виходить при розподілі ваги в кілограмах на квадрат зростання в метрах. Якщо коефіцієнт від 25 до 29,9, ви маєте надмірну вагу; більше 30 - ожиріння першого ступеня, за 35 - ожиріння другого ступеня, і, нарешті, за 40 - ожиріння третього ступеня.

Процедури можуть бути такі:

  • Обмеження в харчуванні та дотримання режиму харчування;
  • Регулярні фізичні навантаження не менше 45 хвилин і не рідше 4 разів на тиждень. При цьому за годину-півтора до і після тренувань ніякої їжі, тільки вода; 
  • Косметичні процедури: антицелюлітний масаж, мезотерапія і т.д.


У боротьбі за фігуру і схуднення не слід:
  • застосовувати будь-які особливі дієти під час вагітності та годування;
  • перев'язувати груди з метою припинити лактацію і зберегти фігуру. Це може призвести до мастопатії;
  • виснажувати себе тренуваннями в період годування груддю. Надмірні фізичні навантаження можуть негативно позначитися на лактації.
Успіхів вам у схудненні!

Коментарі