Японський спосіб схуднення для європейців

Японська дієта - мабуть, найзагадковіша з популярних зараз дієт. Загадкова тому що відомості, наявні про неї, дуже різняться. Починаючи з назви японської клініки, де вона була розроблена, закінчуючи самим меню дієти (в різних джерелах воно може відрізнятися аж до повністю протилежних продуктів).

Почнемо спочатку: японська дієта була створена фахівцями клініки "Яело", або "Яекс" - кому як більше подобається. Широко рекламовані позитивні сторони японської дієти полягають у тому, що вона гарантує дуже швидке зниження ваги: 7-8 кг за два тижні. 
Швидку дію японської дієти пояснюється тим, що вона є незбалансованою, тобто складеної без урахування нормальних пропорцій білків, жирів і вуглеводів. Такі дієти з низьким вмістом енергії досить популярні, так як гарантують швидкий результат. Однак дія їх не довгостроково, якщо після закінчення дієти не контролювати свій подальший раціон.

Так, під час дотримання японської дієти протягом 14 днів не можна вживати цукор, сіль, алкоголь, борошняні та кондитерські вироби. Але, якщо витримати два тижні, а потім "пуститися у всі тяжкі", тобто почати непомірно поглинати заборонені дієтою продукти, втрачену вагу дуже швидко відновиться.

Найголовніше в японській дієті - точно дотримуватися раціон по днях і не плутати послідовність днів, використовувати тільки продукти, зазначені в дієті і пити щодня побільше кип'яченої або мінеральної води (близько 1,5 літрів). Нижче наводиться один з варіантів меню японської дієти на 14 днів.

1 день
Сніданок: чорна кава.
Обід: 2 зварених в круту яйця, салат зі свіжої капусти з рослинним маслом, стакан томатного соку або 1 свіжий помідор.
Вечеря: риба смажена або варена, салат зі свіжої капусти з рослинним маслом.

2 день
Сніданок: чорна кава і сухар.
Обід: риба смажена або варена, салат зі свіжої капусти з рослинним маслом.
Вечеря: варена яловичина 200 г, стакан кефіру.

3 день
Сніданок: чорна кава.
Обід: сире яйце, три великі варені морквини з рослинним маслом.
Вечеря: яблука.

4 день
Сніданок: чорна кава.
Обід: один великий корінь пастернаку або петрушки, смажений на рослинній олії, яблука.
Вечеря: фрукти.

5 день
Сніданок: сира терта морква, приправлена соком лимона.
Обід: велика риба (500 г) смажена або варена, стакан томатного соку.
Вечеря: фрукти.

6 день
Сніданок: чорна кава.
Обід: 500 г вареної курки, салат з сирої моркви або свіжої капусти.
Вечеря: два яйця круто, салат з сирої морквини з рослинним маслом.

7 день
Сніданок: чай.
Обід: варена яловичина 200 г, фрукти.
Вечеря: будь-який варіант з раціону попередніх днів, крім третього.

8 день
Сніданок: чай.
Обід: 200 г. вареної яловичини, фрукти.
Вечеря: будь-який варіант з раціону попередніх днів, крім третього.

9 день
Сніданок: чорна кава.
Обід: половина вареної курки, салат зі свіжої капусти або моркви.
Вечеря: два яйця круто, стакан сирої моркви з рослинним маслом.

10 день
Сніданок: сира морква з соком лимона.
Обід: велика риба смажена або варена, стакан томатного соку.
Вечеря: фрукти.

11 день
Сніданок: чорна кава
Обід: одне сире яйце, три великі варені морквини з рослинним маслом, 15 г твердого сиру.
Вечеря: фрукти.

12 день
Сніданок: чорна кава, сухарик.
Обід: один великий кабачок, підсмажений в рослинному маслі, яблука, чорна кава, сухарик.
Вечеря: 200 г вареної яловичини, стакан кефіру.

13 день
Сніданок: чорна кава.
Обід: яйця круто, салат з вареної капусти з рослинним маслом, стакан томатного соку.
Вечеря: риба смажена або варена.

14 день
Сніданок: чорна кава.
Обід: риба смажена або варена, салат зі свіжої капусти з рослинним маслом.
Вечеря: варена яловичина 200 г, стакан кефіру.

Це був один з варіантів японської дієти. Однак слід зазначити, що традиційна японська кухня сильно відрізняється від запропонованого вище дієтичного раціону.

Японія - країна, орієнтована на море і морепродукти. У силу географічних особливостей Японія не багата продуктами землеробської і тваринницької діяльності. Основною культурою в Японії є рис, крім цього, вирощуються пшениця, ячмінь, соєві боби та інші злаки. Також не популярний тут і кави, порівняно недавно завезений в країну.

Японці відомі в усьому світі своєю пристрастю до різноманітних сортів чаю. Характерний для японців тип харчування - низькокалорійний, більшість калорій споживається за рахунок вуглеводів, також в японському меню присутні жири рослинного походження, продукти, багаті вітамінами групи В і С, а також залізом і фосфором. Очевидно, що популярна японська дієта має мало спільного з зазначеним вище набором поживних речовин.

Тому куди більш "японським" видається інший варіант японської дієти, заснований на декількох традиційних японських продуктах: рисі, сої, сирої рибі й морепродуктах.

Керуючись кількома простими правилами, легко можна скинути за місяць ті ж 5-6 кг. По-перше, треба забути про хліб: по можливості використовувати тільки рис і похідні від нього продукти (рисові креветки, рисова паста).
По-друге, зробити упор на рибу і морепродукти.
По-третє, не забувати про сою в різних модифікаціях (наприклад, у вигляді рослинного масла або йогурту) - таким чином ваш організм отримає достатню кількість протеїнів. Протягом дня також слід пити мінеральну воду з високим вмістом кальцію і їсти трохи фруктів.

Також потрібно поміняти запропонований вдосталь у "першої" японської дієті кави на зелений чай, багатий антиоксидантами і вітамінами C і Е, що сповільнює процес старіння і попереджати серцево-судинні захворювання.

За словами самих японців, справжня японська дієта повинна мати наступне денне меню:

300-400 грам рису;
150-240 г фруктів;
близько 270 г овочів;
60 г бобів;
120 г риби;
100 г молока;
не більше одного яйця;
2 чайних ложки цукру.

Загалом же, про швидкі і незбалансованих дієтах можна сказати наступне: оскільки вони засновані на неповному голодуванні без урахування необхідних потреб організму, вони, як і у випадку з японською дієтою, забезпечують швидкий результат, проте можуть завдати сильного шкоди організму, якщо використовувати їх частіше ніж раз на два-три роки. "Сидіти" на японській дієті більше двох тижнів також не рекомендується, інакше може порушитися обмін речовин. Не кажучи вже про те, що результат дотримання дієти може виявитися короткостроковим, якщо пацієнт надалі не дотримуватиметься суворо обмеженого поживного меню.

У зв'язку з цими обставинами, куди більш розумним представляється не гнатися за швидким, але небезпечним для здоров'я ефектом, а вибрати більш зважену й відповідну вашому організму дієту, що враховує ваші індивідуальні фізіологічні та психічні особливості.

Коментарі