Оземпік, Саксенда та інші ліки для діабетиків, на яких худнуть знаменитості. Чи безпечні вони?


Увесь минулий рік Голівуд охопила справжня лихоманка. На цей раз вона стосувалась схудення за допомогою інʼєкційних ліків для діабетиків. Результати використання цих засобів вражаючі, адже такі зірки, як Кім Кардашʼян, яка худла саме на цих препаратах, демонструють на диву струнку фігуру. Популярність засобів для діабетиків дісталась і нашої країни. Сьогодні про Оземпік та інші подібні препарати не чув тільки лінивий. Проте мало хто знає, як саме вони діють та чи безпечно використовувати їх при зайвій вазі.


Що відомо про Оземпік та аналоги?
Оземік, Саксенда, Вегавій (Wegovy), Ксалтофай, Віктоза - це самі ті найбільш популярні протидіабетичні ліки, які сьогодні так широко використовуються для схуднення. Діюча речовина Озмемпіку та деяких інших препаратів - це семаглутид, у Віктози - ліраглутид. Вказані речовини мають схожий принцип дії, тому давайте розглянемо його більш детально на прикладі семаглутида. Дана речовина є аналогом глюканоноподібного пептиду. Семаглутид діє наступним чином:
  • нормалізує вироблення інсуліну;
  • знижує підвищений рівень глюкози в крові;
  • пригнічує підвищений апетит завдяки впливу центри у головному мозку;
  • сповільнює процесс травлення, завдяки чому людина довгий час відчуває ситість.
Як правило, усі препарати подібного типу інʼєкційні. Укол робиться підшкірно в область живота. Дозування різне, але, як правило, починають з мінімальної дози, які з часом підвищують. Укол робити доволі легко, для цього не потрібен лікар. У випадку з одними препаратами його роблять раз в день, з іншими - раз в тиждень.


Схуднення з Оземпіком. Кому підходить?

Популярність ліків для діабету при схудненні - це дуже небезпечна тенденція. Саме так вважають лікарі, адже ці препарати, хоч і мають серед показань зайву вагу та ожиріння, підходять далеко не всім. Використовувати їх можна лише у тому випадку, якщо діагностований діабет, інсулінорезистентність або метаболічний синдром. Як правило, у цих випадках вага значно перевищує норму. Використовуючи Саксенду чи Оземпік, можна досягти суттєвих результатів -- скинути близько 15 % від маси тіла. Проте для схуднення на 5-10 кг ці засоби краще не використовувати, адже вони мають чимало побічних ефектів. 


Як може зашкодити Оземпік та його аналоги?

Оземік та інші подібні препарати - це новинки на фармацевтичному ринку. Звісно, вони пройшли необхідні дослідження, проте останнім часом все частіше можна почути про те, що дані засоби можуть викликати відтерміновані проблеми зі здоровʼям. На даний момент відомо, що подібні препарати можуть спровокувати:
  • нудоту;
  • діарею;
  • здуття живота;
  • головний біль;
  • запаморочення;
  • гіпоглікемію;
  • ускладнення діабетичної ретинопатії.
Крім того, існують дані, що семаглутид підвищує ризик виникнення раку щитоподібної залози та панкреатиту. Окремо хочеться виділити такий побічний ефект, як "оземпікове обличчя". При швидкому схуднення втрачається жирова маса на обличчі, через що воно інколи виглядає старішим, ніж є насправді.
Популярність Оземпіку та його аналогів --це справді дуже тривожне явище. Тому в жодному випадку не призначайте його собі самостійно, адже наслідки можуть бути серйозні. Краще зверніться до лікаря або спробуйте здорове харчування та спорт, які завжди допомагають у схудненні.

Успіхів вам у схудненні!

Коментарі