Пілатес - шлях до схуднення!

Пілатес - це універсальна система оздоровлення і ті, хто її вже випробував, відчули на собі зміни на краще відбуваються не тільки на фізичному, але і на психологічному рівні. Ми не будемо акцентувати увагу на тому, що пілатес сприяє схудненню, адже будь-які фізичні навантаження, підуть нам тільки на користь.


Слово «пілатес» насправді є прізвищем мешканця Німеччини - Джозефа Пілатеса що народився у далекому 1883 році. У дитинстві він страждав на астму і рахіт і для того, щоб позбавитися від глузувань з боку однолітків, він став займатися спортом, бодібілдінгом і йогою вдосконалюючи своє тіло і розум. Таким чином, їм була розроблена методика здатна не тільки знайти здоров'я, але і надовго його зберегти.


Однак перед тим, як на світ народилася сама система, пілатес довелося піднімати на ноги поранених солдатів Першої світової війни за допомогою спеціальних вправ на лікарняних ліжках обладнаних ременями і пружинами які власне кажучи стали прототипами сучасних тренажерів-реформеров. Пізніше, переїхавши до Америки, Джозеф Пілатес допомагав відомим спортсменам і акторам відновлювати фізичну форму після отриманих травм. Навіть вже у свої неповні дев'яносто він зізнавався, що розроблена ним методика дозволила йому практично не хворіти і не приймати ліків на протязі всього життя і мати успіх у жінок до глибокої старості.


Послідовники розповсюдили універсальну систему оздоровлення Джозефа Пілатеса по всьому світу, але в залежності від менталітету та внутрішніх традицій кожної країни, сама методика може відрізнятися від оригіналу. Приміром, у США стався ухил у бік атлетики і сили, а в Італії в бік танців і артистичності.


Прийнято вважати, що пілатес поєднує дві практики оздоровлення - східну і західну. Це не випадково ж основа пілатеса це збірка різних вправ зі східних традиційних шкіл і зокрема з йоги, однак їх виконання відбувається в статико-динамічному режимі, що дуже ефективно для зміцнення м'язів.


Для людей які мають проблеми з хребтом пілатес виявиться особливо корисним і на цьому грунтуються численні медичні дослідження. Ця ж система здатна нормалізувати обмін речовин, діяльність серця і судин, дихальних шляхів і нервової системи. Вже через кілька занять людина здатна відчути себе зовсім по-іншому: життєвий тонус підвищується, а тіло стає слухняним і гнучким, яка є легшою стає хода, поліпшуються постава і координація рухів, ну і найголовніше - ви худнете!


Особливістю пілатеса є те, що у вправах, кількість яких перевищила 500 шт., задіяні всі групи м'язів, а їх основа - максимальне досягнення координації роботи м'язів преса і глибоких м'язів спини, що відповідають за поставу. Займатися пілатесом можна як індивідуально, так і в групі з однодумцями. 



Систему пілатеса можна умовно розділити на три основних види: - Заняття на гімнастичному килимку (пілатес-мат);
- Заняття із застосуванням аксесуарів, таких як: м'яч кільце, гімнастична палиця тощо;
- Заняття на тренажерах-реформерах.




Незалежно від виду занять вони являють собою своєрідне будівництво або по іншому - зведення тіла, знизу вгору починаючи зі стоп, аналогічно тому, як вибудовується будівля. Вправи, що відповідають за баланс і координацію, швидко знаходять діалог з тілом, а потім вже починають будуватися поверхи, тобто у правильному положенні фіксуються суглоби, таз, грудна клітка, плечі, голова і це положення повинно неодмінно зберігатися в процесі виконання вправ.



Тепер трохи поговоримо про протипоказання. Спочатку пілатес був створений для реабілітації хворих, а тому має протипоказання аналогічні протипоказанням для заняття лікувальною фізкультурою такі як: яскраво виражені гострі і гарячкові стану, больовий синдром і психічні захворювання. В інших же випадках діагноз особливого значення не має. 


Згідно з запевненнями фахівців пілатеса, для людини, здатної подолати відстань від будинку до магазину і назад, можна підібрати комплект вправ, які допоможуть йому позбутися від подібного дискомфорту і збільшити руховий потенціал і схуднути. Набагато важливіше тут буде початковий фізичний рівень людини, і його рухова активність у минулому - від цього будуть залежати величина фізичного навантаження і труднощі в засвоєнні вправ.



Зазвичай новачкові пропонують кілька варіантів вправ, з яких він може вибрати те, що йому під силу на даний момент. До складних вправ підводять поступово, поки що займається не буде повністю впевнений у тому, що пора вже переходити до нового рівня. Займаючись з інструктором в гімнастичному залі, не варто ігнорувати самостійні домашні вправи, які він, можливо, вам буде пропонувати, оскільки регулярність в пілатес - запорука успіху.

Коментарі