- Отримати посилання
- X
- Електронна пошта
- Інші додатки
by
Michael Voznesenski
- Отримати посилання
- X
- Електронна пошта
- Інші додатки
Страви для схуднення в піст
Усім тим, хто не дотримувався посту раніше, потрібно мати на увазі, що піст не означає повної відмови від їжі. Це всього лише поміркованість у прийомі їжі та виключення з раціону певних продуктів (м'ясних, молочних і т.д.). Сформований століттями раціон пісного харчування настільки різноманітний, що, використовуючи звичайні продукти, можна приготувати прості і в той же час вишукані страви.
Два-три дні пісного харчування переконують нас у тому, що ми, виявляється, прекрасно можемо прожити деякий час, не вживаючи улюблених ковбас, копченостей, м'яса та іншого. І організму це зовсім не завдає ніякої шкоди, навпаки, пісне харчування є своєрідним очищенням та лікуванням організму.
Страви для схуднення в піст: Борщ буряковий з перловою крупою
Вся принадність цього борщу полягає в тому, що він однаково гарний в гарячому і холодному вигляді.
Буде потрібно: 1,5 л води, 3 картоплини, ¼ вилка капусти, ¼ склянки перлової крупи, по 1 моркви, буряка і ріпчастої цибулині. Крім того, 2 ст. ложки зеленого горошку, 3 ст. ложки томатного соусу, 3 лаврові листки, коріння, сушена зелень, 2 зубчики часнику, сіль і чорний мелений перець за смаком.
У киплячу воду опустити нарізану кубиками картоплю, нашатковану капусту, перлову крупу. Варити 25 хвилин.
Буряк і моркву нарізати тонкими брусочками, підсмажити на олії, додати дрібно нарізану цибулю і томатний соус. Пассеровать, часто помішуючи.
У борщ додати лавровий лист, коріння, сушену зелень, посолити і поперчити за смаком. Потім додати пасеровані овочі і зелений горошок, варити ще 15 хвилин.
Коли борщ буде готовий, ввести товчений часник, відразу накрити кришкою і зняти з вогню. Дати настоятися 30 хвилин.
Страви для схуднення в піст: Суп з квасолею
Квасоля (краще червону) замочити на 3-5 годин, потім відварити до м'якості. У рослинному маслі обсмажити нарізану дрібними кубиками ріпчасту цибулину, додати улюблені приправи і викласти піджарку в суп.
Якщо потрібно, підлити води, довести до кипіння. Додати 1-2 картоплини, нарізані брусочками. Варити до готовності картоплі.
Якщо є жменька рубаних волоських горіхів, це доповнить смакову гаму супу.
При подачі на стіл посипати суп рубаною зеленню.
Рис з овочами
Цей своєрідний овочевий плов відмінно підходить не тільки для пісного, але і для дієтичного харчування.
Потрібно: 2 склянки рису, 4 склянки води, 2 ріпчасті цибулини, 2 ст. ложка рослинного масла, 2 моркви, 1 ст. ложка томатної пасти, зелень кропу, селери, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Рис ретельно промити, залити киплячою водою, варити 10 хвилин, потім відкинути на друшляк.
У глибокій сковороді в рослинному маслі обсмажити дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору, додати відварену, натерту на крупній тертці моркву і томатну пасту, перемішати. Додати рис, приправити за смаком рубаною пряною зеленню, сіллю і перцем.
Подавати страву гарячою.
І, як завжди, салати та вінегрети, які є чудовим підмогою в піст. Порція салату допоможе погасити почуття голоду, особливо в перші, найважчі дні посту. А з'їсти тарілочку салату можна в будь-який час дня.
Страви для схуднення в піст: Салат з печених овочів
Буде потрібно: по 2 буряка, ріпи та моркви, готовий тертий хрін і зелень.
Овочі помити і запікати в духовці протягом 30-40 хвилин. Очистити, нарізати соломкою, перемішати і заправити рідко розведеним хроном.
При подачі на стіл посипати салат дрібно нарубаної зеленню.
Страви для схуднення в піст: Салат із сухариками
2-3 варені картоплини натерти на крупній тертці, 1 свіжий і 1 солоний огірок нарізати дрібними кубиками, додати пакетик житніх сухарів з гострим смаком, дрібно нарізаний зелений або ріпчасту цибулю і заправити пісним майонезом.
Салат картопляний з часником
Буде потрібно: 2-3 картоплини, 2 зубчики часнику, 1 пучок зеленої цибулі, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль за смаком, 1 ч. ложка оцту.
Очищена картопля нарізати кубиками, відварити в підсоленій воді до напівготовності. Воду злити, закрити кришкою і довести до готовності на пару.
Картопля охолодити, покласти в салатник. Очищений часник розтовкти з сіллю, заправити рослинним маслом і оцтом, перемішати. Отриманим соусом заправити картоплю, посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею.
Страви для схуднення в піст: Салат «Грибний бог»
Буде потрібно: 1 редька, ½ склянки маринованих грибів, 1 ріпчаста цибулина, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Редьку натерти на крупній тертці, покласти в сковороду, додати рослинне масло і смажити 5 хвилин.
Гриби промити, нарізати. Ріпчасту цибулю нарізати кільцями.
Все змішати, посолити, поперчити до смаку, якщо потрібно - додати рослинне масло.
Страви для схуднення в піст: Салат з квашеної капусти
Буде потрібно: 300 г квашеної капусти, 1-2 яблука, 1 ріпчаста цибулина, 3 ст. ложки рослинної олії, зелену цибульку, цукор за смаком.
Капусту змішати з нарізаною цибулею, натертим на крупній тертці яблуком. Заправити за смаком цукром та олією.
Подати в салатниці, посипавши рубаним зеленою цибулькою.
Страви для схуднення в піст: Гарячий вінегрет з картоплі з оселедцем
Буде потрібно: 300 г картоплі, 75-100 г філе оселедця, 60 г рослинної олії, 30 г мелених сухарів, 60 г зеленої цибулі, сіль, чорний мелений перець за смаком.
Картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати скибочками. Гарячий картопля змішати з дрібно нарізаною м'якоттю оселедця, посипати зеленою цибулею, полити рослинним маслом, посипати меленими сухарями, поперчити, посолити і запекти в духовці.
Подавати вінегрет гарячим.
Страви для схуднення в піст: Буряк в солодкому маринаді
Така буряк добре доповнить відварну картоплю або будь-яку кашу.
Буде потрібно: 500 г буряка, 1 склянка води, 1-2 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка кмину, 3 ст. ложки столового оцту (можна замінити розведеною лимонною кислотою або лимонним соком).
Буряк вимити, відварити, остудити, очистити і нарізати скибочками. Закип'ятити воду з цукром і кмином, додати оцет (лимонну кислоту або лимонний сік), остудити і цим відваром залити буряк.
Через 1-2 дні буряк готовий до вживання.
Страви для схуднення в піст: Квасоля з цибулею
На 1 склянку квасолі потрібно: 1 ріпчаста цибулина, ½ ч. ложки солі і 1 ст. ложка рослинного масла.
Квасоля промити і замочити в холодній воді на 3-4 години. Потім воду злити, квасоля залити свіжою водою і поставити варити.
Коли квасоля розвариться, воду злити, додати підсмажений на рослинній олії цибулю, посолити і перемішати.
Таким же способом можна приготувати і горох.
Напої мають велике значення під час посту. Тут хороші не тільки чай і компоти, але і соки, морси і киселі. Хороший квас, він не тільки допоможе вгамувати спрагу, а й забезпечить бадьорість тіла і духу. Особливо гарний у цей період буряковий і морквяний квас.
Страви для схуднення в піст: Квас з моркви
Цей смачний квас має дуже гарний колір, за що і називають його «золотавим». Велика кількість вітамінів робить цей квас просто необхідне не тільки під час посту, але і в інші дні, особливо, коли організм відчуває нестачу вітамінів. Напій корисний як дорослим, так і дітям.
На 5 л напою буде потрібно: 2 кг моркви, 0,5 кг цукру, 50 г дріжджів, 1 скибочка чорного хліба, 4 л теплої кип'яченої води, лимонна кислота, кориця, гвоздика на смак.
Морква вимити, очистити, натерти на тертці і залити теплою кип'яченою водою. Потім додати цукор, на смак - лимонну кислоту, гвоздику, корицю, розтерті з цукром дріжджі, скибочку хліба. Розмішати і поставити в тепле місце на ніч. Вранці квас процідити через марлю, розлити в пляшки і залишити при кімнатній температурі.
На наступний день квас буде готовий.
Страви для схуднення в піст: Вівсяний кисіль
Вівсяний кисіль, який готували в селянських російських сім'ях постійно, дуже гарний для пісного харчування. По-перше, він смачний, по-друге, корисний.
Для початку приготуємо основу для киселю. Великі вівсяні пластівці (не з пачок для приготування каші, а вагові) залити 3 л кип'яченої води кімнатної температури, додати кірку чорного хліба.
Через 24 години хлібну кірку вийняти, а вівсяні пластівці добре перемішати і протерти через сито. Ще раз залити водою і відразу ж протерти.
Отриману рідину розлити в літрові банки, дати відстоятися 2 години. Зберігати в холодильнику, не закриваючи кришкою.
Тепер готуємо вівсяний кисіль. У каструлю влити невелику кількість води, приблизно 0,8 л, і поставити на вогонь. Коли вода закипить, додати вміст літрової банки, попередньо зливши прозору рідину. Посолити за смаком. Варити 10-15 хвилин. Кисіль повинен вийти рідким.
Подати гарячим, заправивши рослинним маслом.
Можна їсти кисіль і в холодному вигляді, нарізавши його шматочками. До киселю подати солодкий чай.
Усім тим, хто не дотримувався посту раніше, потрібно мати на увазі, що піст не означає повної відмови від їжі. Це всього лише поміркованість у прийомі їжі та виключення з раціону певних продуктів (м'ясних, молочних і т.д.). Сформований століттями раціон пісного харчування настільки різноманітний, що, використовуючи звичайні продукти, можна приготувати прості і в той же час вишукані страви.
Два-три дні пісного харчування переконують нас у тому, що ми, виявляється, прекрасно можемо прожити деякий час, не вживаючи улюблених ковбас, копченостей, м'яса та іншого. І організму це зовсім не завдає ніякої шкоди, навпаки, пісне харчування є своєрідним очищенням та лікуванням організму.
Страви для схуднення в піст: Борщ буряковий з перловою крупою
Вся принадність цього борщу полягає в тому, що він однаково гарний в гарячому і холодному вигляді.
Буде потрібно: 1,5 л води, 3 картоплини, ¼ вилка капусти, ¼ склянки перлової крупи, по 1 моркви, буряка і ріпчастої цибулині. Крім того, 2 ст. ложки зеленого горошку, 3 ст. ложки томатного соусу, 3 лаврові листки, коріння, сушена зелень, 2 зубчики часнику, сіль і чорний мелений перець за смаком.
У киплячу воду опустити нарізану кубиками картоплю, нашатковану капусту, перлову крупу. Варити 25 хвилин.
Буряк і моркву нарізати тонкими брусочками, підсмажити на олії, додати дрібно нарізану цибулю і томатний соус. Пассеровать, часто помішуючи.
У борщ додати лавровий лист, коріння, сушену зелень, посолити і поперчити за смаком. Потім додати пасеровані овочі і зелений горошок, варити ще 15 хвилин.
Коли борщ буде готовий, ввести товчений часник, відразу накрити кришкою і зняти з вогню. Дати настоятися 30 хвилин.
Страви для схуднення в піст: Суп з квасолею
Квасоля (краще червону) замочити на 3-5 годин, потім відварити до м'якості. У рослинному маслі обсмажити нарізану дрібними кубиками ріпчасту цибулину, додати улюблені приправи і викласти піджарку в суп.
Якщо потрібно, підлити води, довести до кипіння. Додати 1-2 картоплини, нарізані брусочками. Варити до готовності картоплі.
Якщо є жменька рубаних волоських горіхів, це доповнить смакову гаму супу.
При подачі на стіл посипати суп рубаною зеленню.
Рис з овочами
Цей своєрідний овочевий плов відмінно підходить не тільки для пісного, але і для дієтичного харчування.
Потрібно: 2 склянки рису, 4 склянки води, 2 ріпчасті цибулини, 2 ст. ложка рослинного масла, 2 моркви, 1 ст. ложка томатної пасти, зелень кропу, селери, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Рис ретельно промити, залити киплячою водою, варити 10 хвилин, потім відкинути на друшляк.
У глибокій сковороді в рослинному маслі обсмажити дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору, додати відварену, натерту на крупній тертці моркву і томатну пасту, перемішати. Додати рис, приправити за смаком рубаною пряною зеленню, сіллю і перцем.
Подавати страву гарячою.
І, як завжди, салати та вінегрети, які є чудовим підмогою в піст. Порція салату допоможе погасити почуття голоду, особливо в перші, найважчі дні посту. А з'їсти тарілочку салату можна в будь-який час дня.
Страви для схуднення в піст: Салат з печених овочів
Буде потрібно: по 2 буряка, ріпи та моркви, готовий тертий хрін і зелень.
Овочі помити і запікати в духовці протягом 30-40 хвилин. Очистити, нарізати соломкою, перемішати і заправити рідко розведеним хроном.
При подачі на стіл посипати салат дрібно нарубаної зеленню.
Страви для схуднення в піст: Салат із сухариками
2-3 варені картоплини натерти на крупній тертці, 1 свіжий і 1 солоний огірок нарізати дрібними кубиками, додати пакетик житніх сухарів з гострим смаком, дрібно нарізаний зелений або ріпчасту цибулю і заправити пісним майонезом.
Салат картопляний з часником
Буде потрібно: 2-3 картоплини, 2 зубчики часнику, 1 пучок зеленої цибулі, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль за смаком, 1 ч. ложка оцту.
Очищена картопля нарізати кубиками, відварити в підсоленій воді до напівготовності. Воду злити, закрити кришкою і довести до готовності на пару.
Картопля охолодити, покласти в салатник. Очищений часник розтовкти з сіллю, заправити рослинним маслом і оцтом, перемішати. Отриманим соусом заправити картоплю, посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею.
Страви для схуднення в піст: Салат «Грибний бог»
Буде потрібно: 1 редька, ½ склянки маринованих грибів, 1 ріпчаста цибулина, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Редьку натерти на крупній тертці, покласти в сковороду, додати рослинне масло і смажити 5 хвилин.
Гриби промити, нарізати. Ріпчасту цибулю нарізати кільцями.
Все змішати, посолити, поперчити до смаку, якщо потрібно - додати рослинне масло.
Страви для схуднення в піст: Салат з квашеної капусти
Буде потрібно: 300 г квашеної капусти, 1-2 яблука, 1 ріпчаста цибулина, 3 ст. ложки рослинної олії, зелену цибульку, цукор за смаком.
Капусту змішати з нарізаною цибулею, натертим на крупній тертці яблуком. Заправити за смаком цукром та олією.
Подати в салатниці, посипавши рубаним зеленою цибулькою.
Страви для схуднення в піст: Гарячий вінегрет з картоплі з оселедцем
Буде потрібно: 300 г картоплі, 75-100 г філе оселедця, 60 г рослинної олії, 30 г мелених сухарів, 60 г зеленої цибулі, сіль, чорний мелений перець за смаком.
Картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати скибочками. Гарячий картопля змішати з дрібно нарізаною м'якоттю оселедця, посипати зеленою цибулею, полити рослинним маслом, посипати меленими сухарями, поперчити, посолити і запекти в духовці.
Подавати вінегрет гарячим.
Страви для схуднення в піст: Буряк в солодкому маринаді
Така буряк добре доповнить відварну картоплю або будь-яку кашу.
Буде потрібно: 500 г буряка, 1 склянка води, 1-2 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка кмину, 3 ст. ложки столового оцту (можна замінити розведеною лимонною кислотою або лимонним соком).
Буряк вимити, відварити, остудити, очистити і нарізати скибочками. Закип'ятити воду з цукром і кмином, додати оцет (лимонну кислоту або лимонний сік), остудити і цим відваром залити буряк.
Через 1-2 дні буряк готовий до вживання.
Страви для схуднення в піст: Квасоля з цибулею
На 1 склянку квасолі потрібно: 1 ріпчаста цибулина, ½ ч. ложки солі і 1 ст. ложка рослинного масла.
Квасоля промити і замочити в холодній воді на 3-4 години. Потім воду злити, квасоля залити свіжою водою і поставити варити.
Коли квасоля розвариться, воду злити, додати підсмажений на рослинній олії цибулю, посолити і перемішати.
Таким же способом можна приготувати і горох.
Напої мають велике значення під час посту. Тут хороші не тільки чай і компоти, але і соки, морси і киселі. Хороший квас, він не тільки допоможе вгамувати спрагу, а й забезпечить бадьорість тіла і духу. Особливо гарний у цей період буряковий і морквяний квас.
Страви для схуднення в піст: Квас з моркви
Цей смачний квас має дуже гарний колір, за що і називають його «золотавим». Велика кількість вітамінів робить цей квас просто необхідне не тільки під час посту, але і в інші дні, особливо, коли організм відчуває нестачу вітамінів. Напій корисний як дорослим, так і дітям.
На 5 л напою буде потрібно: 2 кг моркви, 0,5 кг цукру, 50 г дріжджів, 1 скибочка чорного хліба, 4 л теплої кип'яченої води, лимонна кислота, кориця, гвоздика на смак.
Морква вимити, очистити, натерти на тертці і залити теплою кип'яченою водою. Потім додати цукор, на смак - лимонну кислоту, гвоздику, корицю, розтерті з цукром дріжджі, скибочку хліба. Розмішати і поставити в тепле місце на ніч. Вранці квас процідити через марлю, розлити в пляшки і залишити при кімнатній температурі.
На наступний день квас буде готовий.
Страви для схуднення в піст: Вівсяний кисіль
Вівсяний кисіль, який готували в селянських російських сім'ях постійно, дуже гарний для пісного харчування. По-перше, він смачний, по-друге, корисний.
Для початку приготуємо основу для киселю. Великі вівсяні пластівці (не з пачок для приготування каші, а вагові) залити 3 л кип'яченої води кімнатної температури, додати кірку чорного хліба.
Через 24 години хлібну кірку вийняти, а вівсяні пластівці добре перемішати і протерти через сито. Ще раз залити водою і відразу ж протерти.
Отриману рідину розлити в літрові банки, дати відстоятися 2 години. Зберігати в холодильнику, не закриваючи кришкою.
Тепер готуємо вівсяний кисіль. У каструлю влити невелику кількість води, приблизно 0,8 л, і поставити на вогонь. Коли вода закипить, додати вміст літрової банки, попередньо зливши прозору рідину. Посолити за смаком. Варити 10-15 хвилин. Кисіль повинен вийти рідким.
Подати гарячим, заправивши рослинним маслом.
Можна їсти кисіль і в холодному вигляді, нарізавши його шматочками. До киселю подати солодкий чай.
- Отримати посилання
- X
- Електронна пошта
- Інші додатки
Коментарі
Важливо постійно стежити за здоров'ям. І важливо знайти лабораторію, якій можна довірити дослідження своїх аналізів. Я довіряю клініко-діагностичному центру Артмедіуз, більше інформації дивіться на їхньому сайті https://artmediuz.od.ua
ВідповістиВидалити