Голодування й переїдання

Деякі жінки, що помилково вважають себе избыточно повними, ухвалюють рішення щодо необхідності швидко схуднути. Вони прибігають до недозволенних обмежень у їжі й застосуванню проносних засобів. Навіть якщо вага швидко падає, нав'язливе прагнення розглядати себе в дзеркало, ставати на ваги не зникає. Спостерігаються різкі коливання настрою від поганого до гарного або навпаки. 

У пориві знайти більше зроблену фігуру жінка може довести себе дієтою до повного виснаження, на тлі якого з'являються психічні розлади. Серед них нервова анорексия займає особливе місце. Це патологічний стан, що проявляється у свідомому обмеженні їжі з метою похудания, що характеризується наявністю нав'язливих думок про їжу, прийомом ліків для схуднення, бажанням позбутися від з'їденої їжі наступною блювотою. При тривалої анорексии знижується опірність організму й підвищується сприйнятливість його до різних захворювань. 

Булимия - це, так сказати, прямо протилежна хвороба, що, як і нервова анорексия, ставиться до розряду харчових розладів, що входять у синдром депресії. Іноді жінка, наприклад, що гостро переживає розставання з улюбленим або зрадництво чоловіка, намагається «заїсти» свої сльози, як би заповнити порожнечу чимсь смачним. Видимо тому відомий психотерапевт Ирвин Ялом назвав булимию - «оргазм у холодильнику». 

Дами з харчовими розладами можуть упадати з однієї крайності в іншу, тобто страждати то нервової анорексией, то булимией. Жінка, доводячи себе дієтами до знемоги, час від часу «зривається» й їсть всі підряд. Після цього її починають мучити каяття совісті за порушену дієту, вона провокує блювоту й, як їй здається, рятує шлунок від зайвої їжі. Хвороба може перейти в небезпечну стадію, коли в шлунку вже не втримується ніяка їжа, і він очищається сам собою, поза залежністю від бажання людини. 

Потрібно розуміти, що самостійно впоратися з нервовим харчовим розладом украй складно, тут необхідна допомога психотерапевта. Так що не дуже-те захоплюйтеся дієтою, як втім, і смачною їжею, тому що це «ціпок про два кінці».

Коментарі