Смугаста дієта: худнемо зі смаком!

Що може підсолодити прощання з літом? Звичайно ж, соковитий смугастий красень-кавун!

Велика частина маси кавуна (більше 80%) припадає на воду, решта - клітковина, фруктоза і мікроелементи. Арбузная клітковина сприяє нормалізації діяльності кишечнику і кишкової мікрофлори, покращує травлення і знижує рівень холестерину в організмі. А що міститься в ньому фруктоза легко засвоюється організмом без витрат інсуліну, а, значить, ласувати кавуном можуть навіть хворі на цукровий діабет. Правда, їм не рекомендується з'їдати більше 300 г кавунової м'якоті на день, але цього більш, ніж достатньо, щоб задовольнити добову потребу організму в магнії. Соковита м'якоть кавуна - справжнє джерело магнію, який стабілізує артеріальний тиск, жовчовиділення, запобігає сечокам'яну хворобу, знижує нервову збудливість і знімає м'язові спазми.

Кавун також багатий залізом, необхідним для кровотворення, і калієм, що забезпечує нормальну роботу серця. А вже вітамінів у смугастій ягоді і зовсім не порахувати - З, А. В. РР, фолієва кислота, пектинові речовини та унікальні природні антиоксиданти. Все це робить кавун цінних підмогою медиків при лікуванні гіпертонії, анемії, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів, гастриту, атеросклерозу, артриту. А про його роль у боротьбі з сечокам'яною хворобою чули навіть ті, хто ніколи з цією недугою не стикався - кавун здатний не тільки знімати набряки, що виникають під час цієї хвороби, але і дробити і виводити дрібні камені з сечового міхура.

При всіх своїх чудодійні властивості, кавун відрізняється дуже малою енергетичною цінністю - усього 38 ккал на 100 г - що робить його продуктом не лише смачним і корисним, а й дієтичним.
Смачна дієта
Як і більшість монодієти, кавунову дієту рекомендується дотримувати не більше п'яти днів. Але і цього короткого періоду достатньо для того, щоб позбутися від 3-6 кілограмів (залежно від початкової ваги) і як слід "промити" організм від шлаків і зайвих солей.

У дні дієти необхідно з'їдати по одному кілограму кавунової м'якоті на кожні 10 кг маси вашого тіла. Це кількість потрібно розподілити на 5-6 прийомів їжі. З кожним прийомом допускається невеликий шматочок житнього хліба. Завдяки високому вмісту клітковини, кавун надовго забезпечує відчуття ситості, а, значить, відчувати муки голоду під час кавунової дієти вам не доведеться.

Щоб скинутий вага не повернувся відразу після закінчення дієти, важливо дотримуватися й правила виходу з неї. Протягом двох тижнів після п'яти кавунових днів слід їсти на сніданок будь-яку кашу на воді, на обід - рибне або нежирне м'ясне блюдо з овочевим салатом, а на вечерю все той же кавун, але цього разу один кілограм м'якоті на 30 кг власної ваги.

Вибирати кавун - ціла наука

І причина не тільки в тому, що визначити стиглість плоду за зовнішнім виглядом не завжди можуть навіть досвідчені баштанники. Неправильний вибір може викликати харчове і отруєння нітратами, які чреваті самими серйозними наслідками для здоров'я.

По-перше, запам'ятайте, що час природного дозрівання "смугастиків" - друга половина серпня. Зростання кавунів, що з'явилися в продажу до цього строку, його, швидше за все, підстьобнуть азотними добривами, які ніякої користі нашому організму не принесуть.

По-друге, не варто купувати кавуни в імпровізованих місцях торгівлі на зразок невідомо кому належать переносних лотків і вантажівок. Ми рекомендуємо купувати кавуни виключно в місцях, де гарантія їх якості стопроцентна - таких, як універсам "Європейський". Походження, якість і безпеку всієї представленої тут плодоовочевої продукції підтверджено відповідними санітарно-гігієнічними сертифікатами, а, значить, усі ці смачні та корисні продукти можна купувати і є без ризику для здоров'я.

По-третє, завжди купуйте цілий кавун. Розрізаний в антисанітарних умовах плід, навіть якщо згодом він був дбайливо упакований в харчову плівку - це рай для шкідливих мікроорганізмів, які вмить переселяються з шкірки на соковиту м'якоть.

Вибираючи кавун, зверніть увагу на шкірку - вона повинна бути цілою, без тріщин і проколів, без матового нальоту, з яскравими контрастними смугами. Чим значніше контраст між темними і світлими смугами на шкірці кавуна, тим він заспівав. Показником стиглості служить і підсохлу плодоніжка.

Пляма на тому місці, де кавун стикався з землею, має бути жовтим або оранжевим (це означає, що він дозрівав, як і належить, в природних умовах) і відносно невеликий (це означає, що на його долю випало достатньо сонячного світла і тепла) .

Усе ще не впевнені, чи достатньо стиглий ваш "обранець"? Злегка вдарте по ньому кулаком - при ударі об стиглий кавун соковитий звук буде глухуватим. Тепер зважте його на руках: якщо плід на вигляд досить великий, а на вагу здається легким для цього розміру, беріть сміливо - він дозрів. Можете злегка стиснути кавун руками - стиглий плід видасть легке потріскування.

Перед вживанням кавун необхідно ретельно вимити і обполоснути кип'яченою водою, оскільки на його поверхні могли зачаїтися небезпечні мікроби і частки добрив. Тепер можете сміливо насолоджуватися його прохолодною цукрового м'якоттю. А можете скористатися рецептом від універсаму "Європейський" і приготувати з нього дуже смачне морозиво:

Зваріть сироп з 200 г цукру і півтори склянок води і з'єднайте його в блендері з 500 гр кавунової м'якоті без кісточок і соком двох лимонів. Вилийте вийшла суміш в контейнер і приберіть в морозилку. Через дві години перемішайте суміш виделкою, розбиваючи утворилися кристали, і додайте 100 гр шоколадної стружки. Ще дві години в морозилці, і морозиво готове.

Коментарі