Дієта для схильних до повноти робітниць розумової праці






Тут я описую дієту для схильних до повноти робітниць розумової праці (ну, чоловікам теж можна:). Основа цієї дієти - м'ясо (і / або птах, риба), так що ця дієта не для вегетаріанців і не для найбідніших. Цю дієту я випробувала на собі (працює) та іншим порадила, вже отримала кілька підтверджень, що працює, і що слідувати цій дієті легко. Та ще й профілактика діабету виходить заодно.
У чому головна проблема більшості дієт? У тому, що дуже їсти хочеться. :)
Голод - потужна штука. Обмежувати кількість з'їдених калорій силою волі ефективно, але ... ненадовго: рано чи пізно терпіння кінчається, і настає обжерливість.

Інша проблема багатьох дієт - що треба рахувати грами, калорії, бали ... Клопітно, важко знайти цифри по багатьом продуктам, і врешті-решт починаєш себе потихеньку обманювати.

Чоловікам може допомогти схуднути фізкультура (та ще й м'язи гойдаються, і виходить мужній зовнішній вигляд), але жінкам фізкультура мало допомагає. Чоловічі гормони - це допінг, буквально. А намагатися качати черевний прес - це означає втиснутий силою м'язів всередину черевної порожнини жир розіпре талію з боків. Ніяка фізкультура, ніякі вправи не можуть зганяти жир вибірково на обраних місцях тіла.

Таким чином, ідеальна дієта повинна насичувати (не створювати почуття голоду), і щоб можна було їсти скільки хочеш, не підраховуючи скільки з'їла. Дієта повинна бути досить різноманітною і смачною, адже на цій дієті має сидіти все життя, якщо схильність до повноти сильна і назад набрати вагу не хочеться. Здавалося б, нездійсненний комплекс вимог? Але мені вдалося сформулювати таку дієту. В її основі - paleodiet, але з деякими доробками. Ця дієта має дещо спільне з "кремлівською" дієти та Аткінса, але на відміну від них не вимагає підрахунків балів або грамів.

На яку ж жертву доведеться піти, щоб при так поставлених умовах легко і просто отримати схуднення? На цій дієті деякі види їжі заборонені зовсім. Тобто їжа розділена на дозволену і заборонену. Заборонена їжа - це та, після з'їдання якої незабаром з'являється почуття голоду. Якщо відчуття голоду не з'являється скоро, то в результаті кількість з'їдених в день калорій зменшується. Закони фізики ніхто не скасовував: кількість з'їдених калорій мінус кількість витрачених калорій одно збільшення або убавка ваги (жиру). При зниженні витрат зменшується і апетит, але різною мірою в різних людей. Якщо зменшити кількість з'їдених калорій, то організм починає економити, зменшивши витрата калорій в тепло, але можливості організму в цьому відношенні не безмежні: при достатньому зменшення калорійності їжі відбувається схуднення.


Філософське / еволюційне обгрунтування цієї дієти: з часу винаходу землеробства змінилося не так багато поколінь людей, щоб відбулися еволюція і природний добір. Фізіологія людини не пристосована до споживання деяких продуктів землеробства, у тому числі найпоширеніших зараз. Як не дивно прозвучить, серед цих продуктів картопля, хліб і всі злаки / крупи / каші і бобові. В одних з цих погано підходять для займається суто розумовою працею людини продуктів занадто багато вуглеводів, а в інших у невеликих кількостях є отруйні речовини (в першу чергу в сої, а також всіх злаках). Картопля (і кукурудза) привезені в Європу з Америки, а людина з'явилася в Африці і розселився до Європи, потім до Азії і лише порівняно недавно (по еволюційних мірках) до Америки прийшли з Азії нинішні американські індіанці.
Фізіологічне обгрунтування цієї дієти: коли в їжі багато вуглеводів, відразу після їди рівень глюкози ( "цукру") у крові сильно збільшується, а через короткий час падає. Це падіння викликає почуття голоду. А за час підвищеного рівня глюкози вона встигає відкластися в жир. Як не дивно, з'їдений жир не відкладається в жир тіла в такій мірі, як в жир відкладаються з'їдені вуглеводи. Так що в цій дієті, на відміну від поширених зараз дієтичних рекомендацій, жири зовсім не заборонені. Розмови про те, що мовляв організму потрібен якийсь "баланс" білків, жирів і вуглеводів - порожнє базікання не розуміють суті що відбуваються в організмі процесів. Насправді наше тіло може отримувати енергію з білків (а також з жирів). Якщо вживати мало вуглеводів, то їсти буде хотітися набагато менше, в результаті кількість поглинання їжі і її сумарна калорійність зменшаться незважаючи на те, що в їжі більше жирів, ніж вуглеводів (і калорійність жирів більше, ніж вуглеводів). Ось такий парадокс виходить - на перший погляд. Розмови про те, що люди мовляв повинні отримувати стільки-то відсотків калорій від вуглеводів, відбуваються від спортивних медиків. Для розвитку рекордної фізичної сили дійсно потрібно багато вуглеводів. Але радити те ж саме робітницям розумової праці - дурість.

Отже, основа цієї дієти - м'ясо, птиця, риба, яйця, морепродукти і овочі крім картоплі. Деякий порушення філософських принципів цієї дієти - молочні продукти: первісна людина їх не їв, але в фізіологічні принципи ці продукти вписуються. Так що сир, сир можна. Молоко - тим, кому воно йде (воно йде не всім дорослим: у деяких дорослих бракує ферменту, необхідного для засвоєння що міститься в молоці лактози). А ось кисломолочні продукти можна майже всім, тому що лактоза з них перероблена бактеріями при приготуванні кисломолочного продукту. Особисто я виявила, що базарне молоко (свіже, від хорошої корови) мені не дуже йде, а добре пішла Т-молоко (в літрових картонних коробках прямокутних Тетрапак, тривалого зберігання) 0,5% жирності (заодно і калорій менше, при тому ж відчуття ситості) київського заводу "Галактон" (вони краще стежать за якістю, ніж багато інші заводи). У деяких інших молочних заводів Т-молоко 0,5% буває з неприємним присмаком, перепаленої - пробуйте різні, тобто на підставі однієї спробувало марки не робіть висновку, що будь-яке молоко 0,5% вам не подобається. У салати, борщі можна ряжанку, сметану.

У цій дієті заборонені зовсім: цукор в будь-якому вигляді (в тому числі всі безалкогольні напої крім мінералки, ну а й алкогольні напої теж заборонені всі), так що ніяких коли, лимонаду і т.п.,
всі кондитерські вироби, мед, всі молочні продукти з додаванням цукру або крохмалю, у тому числі більшість йогуртів, сирків та десертів (уважно читайте етикетки), хліб (так! хліб не можна зовсім), макарони, вермішель, локшина та інші вироби з тіста, і взагалі все що містять муку продукти (забудьте дорогу до хлібного магазину), всі каші / крупи (манка, рис, гречка, пшоно і так далі і тому подібне), картопля (так! і картоплю теж не можна зовсім ні в якому вигляді),
бобові (в першу чергу соя, але квасоля, горох, сочевиця і т.п. теж), арахіс, горіхи кеш'ю,
ковбаси та сосиски (у них багато крохмалю та сої), банани та дині (в них занадто багато вуглеводів).

Можна як доповнення до м'яса, овочів та вищезгаданим дозволеним молочних продуктів:
зелень,
горіхи (крім арахісу та кеш'ю),
фрукти (крім самих калорійних),
соки без цукру сильно розводити водою: я виявила, що апельсиновий сік без цукру (теж у літрових тетрапаках, відновлений з концентрату) можна розводити водою приблизно в 10 разів, і виходить смачний напій. Так можна розводити ще і яблучний сік без цукру, ананасовий сік без цукру. Ананасовий сік без цукру - рідкість, але знайти можна (в основному у великих супермаркетах).

Не бійтеся вживати (для смаження, в супи) курячий жир, що залишається від шкварок, і ні в якому разі не використовуйте маргарин, "бутербродні" масла і спреди. Маргарини і пропаганда вживати рослинні жири замість тваринних - підлість американських виробників маргарину, сфабрикованих підроблені нібито наукові дослідження. Чи не міряйте холестерин, тригліцериди і ЛПВЩ / холестерину в крові, не звертайте увагу на кількість холестерину і насичених / ненасичених жирів в їжі. Заяви, що це все мовляв впливає на ризик інфаркту - обман (в першу чергу американських споживачів) на користь американських заводів. А насправді прискорений атеросклероз - від хімічно оброблених (для затвердіння) рослинних жирів. Від шкідливих різновидів жирів, який можна додавати в тісто при випічці хлібобулочних виробів, вас захищає заборону вживання хлібобулочних виробів взагалі.

Сіллю не захоплюйтеся, але й не відмовляйтеся від неї.

Взагалі-то первісні люди вживали в їжу чимало комах, личинок всяких, але я чудово розумію, що дуже мало хто зараз буде таким способом урізноманітнити дієту. У всякому разі, я не буду. :)

Коментарі