Свята позаду: як схуднути та очистити організм


Похудання... похудання... похудання...
Ми завжди ретельно готуємося до новорічного свята. Продумуємо зачіску та макіяж, купуємо подарунки і нове вбрання, і зміняємося і урочисто обіцяємо собі вже цього разу точно втриматися від переїдання і спокуси спробувати всі страви без винятку. На жаль, сила волі часто здається під натиском гастрономічних вишукувань, і ми чітко розуміємо, що результатом численних вечірок стали зайві кілограми, набряклість і проблеми з травленням. У таких випадках варто вдатися до екстрених заходів з порятунку власного організму і побалувати його тижнем-другим оздоровчого харчування. 
Отже, для початку перестаємо сумувати через власну нестриманості в їжі і з сумом розглядати гнітюче відображення в дзеркалі. Згадуємо про те, що ми можемо зробити для себе дуже багато чого, у тому числі й досить швидко прийти у форму. Також враховуємо, що значну частину придбаного так швидко зайвої ваги становлять надмірна кількість в організмі рідини та продуктів травлення, а розлучитися з ними куди легше, ніж з багаторічними жировими відкладеннями. А значить - потрібно влаштувати собі відпочинок від деяких продуктів і наповнити раціон їжею, не тільки прискорює обмін речовин і виведення токсинів, але й сприяє зниженню ваги.
Тепер беремо ручку і ретельно пишемо гарний список того, з чим доведеться розлучитися - принаймні, на найближчі два тижні. Це ковбаса, м'ясо (крім курячих грудок і печінки), сир з вмістом жиру більше 45 відсотків, будь-копчені продукти, майонез, кетчуп та інші готові соуси, хліб, булочки і будь-яка випічка, супи або локшина швидкого приготування, чіпси і солоний арахіс, молоко з високим вмістом жиру, кава, алкоголь, газовані напої і цукор. Кількість солі повинно бути зведене до мінімуму, оскільки вона значно сприяє затримці рідини в організмі. Враховуючи, що сіль є у складі багатьох продуктів (наприклад, в селері і солодкому перці), додаємо в їжу не більше половини чайної ложки на день. До цього списку можна прикріпити свою саму непривабливу фотографію і при кожній «спробі до втечі» уважно дивитися, до чого приведе вас черговий безвольний бенкет.
Список рекомендованих продуктів куди більші і дає нам простір для творчості. Це, перш за все, овочі, які можна вживати в сирому вигляді, готувати на пару або використовувати як інгредієнти для рагу. Обмежити слід тільки кількість картоплі, який перед вживанням потрібно очистити і потримати у воді кілька годин - це призведе до виведення з бульби непотрібного нам крохмалю. Далі ідуть фрукти, благотворний вплив яких на загальний стан організму важко переоцінити, а тому вживати їх можна в досить великій кількості. Пара деталей - не захоплюємося бананами та виноградом, і вже точно не їмо їх на ніч. З молочних продуктів віддаємо перевагу кефіру, тану і натурального йогурту без харчових домішок (вдалою альтернативою штучних підсолоджувачів стануть подрібнені свіжі фрукти або ягоди). У невеликих кількостях їмо сир - навіть знежирений, цей продукт зберігає всі поживні властивості і набір амінокислот, а також сприяє нормалізації обміну речовин і виведення зайвої рідини. Вдалим варіантом вечері буде, наприклад, суфле з сиру і протертою морквяно-яблучної маси, посипане корицею.
Також нам знадобляться вівсяна та гречана крупи, з яких ми готуємо кашу на сніданок. Молока, цукру та вершкового масла туди додавати не потрібно, а от чашка чорниці (можна інший ягоди) до вівсянки або скибочки помідорів і зелений горошок до гречки підійдуть чудово. Втім, можна сміливо експериментувати і зробити для себе приємне відкриття про новому поєднанні звичних продуктів.
Для гарячих страв на обід вибираємо рибу, бажано морську. Підійдуть тунець, форель, морський язик, горбуша. Також пам'ятаємо про інші дари моря - креветки і кальмари також допоможуть урізноманітнити меню. Готуємо рибу в пароварці або запікають у духовці, попередньо загорнувши фольгу і поклавши на кожен шматочок шматочок лимона - смак буде приголомшливим, а свіжа зелень, запашні приправи і найтонший шар сирної подушки перетворять страву у шедевр кулінарного мистецтва. Таким же чином готуємо курячі грудки, посипаємо їх шафраном та доповнюємо овочевим асорті.

Є й ще кілька маленьких секретів. По-перше, п'ємо не менше двох склянок зеленого чаю на день (сорт потрібно підбирати індивідуально, порадившись із консультантом). По-друге, звикаємо пити на ніч відвар шипшини. Для тих, хто важко переносить зміна раціону, підійде чай з додаванням м'яти, це допоможе приглушити апетит. З метою нормалізації роботи кишечнику, з'їдаємо на день по п'ять ягід кураги і чорносливу - це буде ще і прекрасною заміною інших солодощів. Також враховуємо, що прийомів їжі повинно бути не менше трьох, але порції страв при цьому зобов'язані відрізнятися скромними розмірами. Чи не зациклюючись на зважуванні вмісту тарілки, запам'ятовуємо нехитре правило - після кожної трапези повинно залишатися ледве вловимий почуття голоду. І, звичайно, найголовніший секрет гранично проста - це наш позитивний настрій, який допомагає безболісно перебудуватися на новий режим харчування. Так що хваліть себе за кожен день, який ви провели, не зашкодивши своєму організму, прислухайтеся до внутрішніх відчуттів, формуйте свій оптимальний раціон і цілком можливо, що після помічених через два тижні результатів вам не захочеться повертатися до продуктів з «чорного» списку.
На закінчення потрібно згадати, що розписані по днях раціони різних розвантажувальних дієт багаторазово полегшують задачу, даючи чіткі установки. Але от чи можуть універсальні дієти врахувати особливості кожного неповторного людини? Напевно ви самі знайдете відповідь на це питання і вирішите приділити собі трохи уваги і часу, щоб почати новий рік з правильного кроку до перетворення.

Коментарі