Дієта при виразці

Коли ми стаємо заручниками виразкової хвороби шлунка, то нам ніяка дієта не потрібна. Худнемо не по днях, а по годинах. Кожного разу, приймаючи їжу, ми відчуваємо страшні болі і просто відмовляється від їжі. Уникнути хвороби, однак це не допомагає, і ми знову їмо і знову страждаємо. Виходить замкнене коло. Але тільки для тих, хто не знає про правильне харчування для хворих на виразку шлунка. Дієта допомагає зняти загострення і прискорити процес затягування виразки.

Виразка шлунка

Виразка шлунка утворюється в результаті неправильного харчування, куріння, «любові» до алкоголю, стресів. У шлунок надходить шлунковий сік підвищеної кислотності. Він роз'їдає стінки шлунка, утворюючи ранки - виразки. Тільки уявіть, як страждає шлунок, коли на ранки потрапляє гаряча або холодна їжа, кислі соки, каші з грубого зерна .... Разом з ним страждає і людина. Через кілька годин після прийому їжі він відчуває нестерпні різі в шлунку, напади можуть повторюватися і вночі. Печія, відрижка, нудота і запори, теж є вірними супутниками виразки.

Іноді симптоми можуть вщухати і повертатися у вигляді загострення навесні і влітку. При цьому кожне нове відвідування хвороби викликає більш сильні болі.

Гаряче або холодне?

Занадто швидке проходження їжі через шлунок не дає їй повністю перетравитися, від цього частково переварені продукти харчування травмує стінки шлунка. Якщо їжа затрималася в шлунку, то шлунок починає виробляти надто багато шлункового соку. І стінки знову ж таки запалюються. Необхідний оптимальний варіант часу переварювання їжі. Для цього температура їжі повинна бути схожа з температурою тіла людини. Гаряча їжа занадто довго перебуває в шлунку, а холодна навпаки дуже швидко зникає звідти.

Хай живе білок!

Білок це головний лікар нашого шлунку - своєрідний пластичний хірург. Він допомагає утворюватися новим тканинам, в результаті виразки затягуються швидше. Так же білок вбирає в себе кислоту, яка міститься в шлунковому соку і вона вже не надає роз'їдаючу вплив на стінки шлунка.

Звичайно ж, один з основних джерел білка це м'ясо. Але зовсім не всі м'ясні продукти можна їсти хворим на виразку. Позитивний ефект надасть яловичина, кролятина, курка, телятина, нежирна свинина. Найніжніше м'ясо у кролика, воно засвоюється найкраще.

Ось чого варто уникати, так це жирної свинини, м'ясо качки, гуски і дичини. Протипоказана молода баранина. У міжм'язової тканинах вона містить багато жиру. А, як відомо жир перетравлюється дуже довго, встигаючи нашкодити нашому шлунку.

Риба теж багата білком. Ми вибираємо тільки самі нежирні сорти, з максимальним вмістом жиру не більше 5%. Це тріска, сайду, морський окунь, хек, вугор, риба-пила. З річкової риби для столу хворий на виразку шлунку підійде будь-яка «водоплавний», окрім червоної риби.

Яйця можна вживати тільки зварені некруто. Круті перетравлюються шлунком протягом шести годин. Сирі яйця містять отруйну речовину авідін. Тривалий харчування сирими яйцями до добра не приведе.

Молоко це справді чарівне засіб для шлунку. Воно скорочує секрецію шлункового соку і підсилює ефект від ліків, які призначаються лікарем для лікування виразки.

Для лікування виразки нам треба подружитися і з сиром. Тільки з сиром, приготованим в домашніх умовах і краще, якщо ми приготуємо його самі. На заводах, щоб збільшити термін зберігання продукту і виключити розвиток шкідливих мікроорганізмів, сир роблять з підвищеним вмістом кислоти. Не варто ще раз уточнювати, як кислота впливає на і без того роздратовані стінки шлунка.

Що не можна?

Продукти містять велику кількість клітковини ми ставимо на «ігнор». Це незрілі фрукти та фрукти з товстої шкірочкою, наприклад, агрус, виноград, фініки, а так само ріпа, квасоля, редиска, капуста, цибуля. Мариновані та солоні овочі теж варто прибрати з раціону. Доведеться виключити борошняний. Можна вживати лише підсушений пшеничний хліб і сухе печиво. Заборонені будь-які приправи, а так само алкоголь і кава. Ці продукти підвищують кислотність в шлунку. Не варто зловживати сіллю. Не можна їсти бульйони і супи. Крупи (пшенку, перловку, кукурудзяну крупу) треба відкласти до кращих часів.

Як готувати?

Для приготування їжі для хворого виразковою хворобою завжди повинні використовуватися м'ясорубка, терка і сито. Вони допоможуть подрібнити продукти. У такому вигляді вони не буду давати зайве навантаження, на шлунок. Всі продукти готуються на пару або відварюються. Вживати їжу треба по п'ять разів на день невеликими порціями.

Коментарі