Дієта при гастриті

В більшості своїй людина не звертає уваги на своє харчування і не утруднює себе аналізом вмісту поживних речовин у продуктах уживаних. Від такого безвідповідального ставлення страждає весь організм, але, перш за все шлунок. Гастрит одне з найпоширеніших захворювань.

Гастрит може бути гострим і хронічним. Гострий гастрит - запальне ураження слизової оболонки шлунка, внаслідок подразнення грубої їжею, отруйними речовинами. Лікуванням гострого гастриту є промивання шлунка та усунення з шлунку травмуючого агента. Хронічний гастрит представляє собою прогресуючий запальний процес, що вражає всі оболонки стінок шлунка, включаючи, слизову. Їм страждають люди будь-якого віку. Важливим фактором, що провокує появу гастриту, є порушення режиму харчування, безладне і неправильне харчування. Лікування гастриту починається зі складання індивідуальної дієти фахівцем. Але основних пунктів дієти при гастриті  торкнемось в цій статті.
У профілактиці хронічних гастритів велике значення має відмова від продуктів, які можуть викликати подразнення слизової (гострі, солоні страви, каву, чай, алкоголь). Важливу роль відіграє зміст повноцінних білків і вітамінів. Їх недолік призводить до повільного відновлення функцій шлунка. Білок - це будівельний матеріал для клітин шлунка. Міститься він у м'ясі, птаху. М'ясо вибираємо нежирне пісне: яловичину, кролятину, біле м'ясо курей і варену рибу.

Вітаміни. Вітамін Е захищає шлунок від дії соляної кислоти. Продути багаті вітаміном Е: олія соєва, соняшникова, молоко, салат. Вітаміни групи В містяться в крупах. Крупи краще розварювати або додавати в супи. До речі, супи рекомендується варити не на м'ясному, а на овочевому бульйоні. Виключити з раціону необхідно такі крупи як перлова, ячна і пшоняна. Вітамінне лідерство тримають гречка і вівсянка. Молоко, сир, яйця, вівсяні пластівці, риба, овочі багаті вітамінами групи В. Яйця варимо некруто.

Шипшина, яблука і всі фрукти солодких сортів багаті вітаміном С. При гастриті більш безпечно вживати фрукти в запеченому вигляді. Обов'язково фрукти відчищати від шкірки і насіння.

Молочні продукти захищають слизову шлунка. Тому сміливо, вибираємо в магазині незбиране молоко, йогурт, кисле молоко, сир, вершки, сирки, сирковий сир.

Рекомендується їжа м'яка, якщо м'ясо, то добре проварене, каші розвареним, пюре з відварених овочів і зелені: шпинат, кабачок, гарбуз, помідори (без шкірки), зелений горошок, морква, буряк. Можна включати в раціон м'які ягоди: полуницю, малину, суницю.

Виключаємо обов'язково з меню: смажене м'ясо, смажені яйця, смажену картоплю, жирні сорти м'яса, редис, ріпа, сметана, твердий сир, грудинка, шоколад, цукерки, чорний і червоний перець, хрін, гірчиця та інші приправи. А також свіжі хлібобулочні вироби, житній хліб, сочевиця, квасоля. І, звичайно, не вживаємо алкоголь і не куримо.

Ще одна рекомендація. Перш ніж починати лікувати будь-яке захворювання шлунка починаємо з лікування зубів. Процес жування дуже важливий для правильного травлення, так як він складається не тільки в подрібненні їжі, але і просочування її слиною, яка містить ферменти, що розщеплюють їжу. Крім того, в роті знаходяться ряд смакових нервових утворень, які передають сигнал про якісний склад їжі в центральну нервову систему. А вона у свою чергу дає команду секреторний відділам шлунка про те, які ферменти виробляти і в якій кількості. Ретельне пережовування їжі сприяє одужанню. Їжу слід приймати часто і потроху, точно у визначений час.

Не забувайте, що і після одужання необхідно дотримуватися цих нехитрих рад. Відмовтеся від сумнівних «перекусів по дорозі», намагайтеся харчуватися роздільно, але різноманітно, не перевантажуйте шлунок важкою їжею. Пам'ятаєте, чим простіше їжа, тим легше вона перетравлюється в шлунку, а значить менше енергії витрачається на цей процес. Шлунок не втомлюється і не бунтує. А ви здорові і життєдіяльності.

Коментарі

  1. У мене хронічний гастрит і кілька років тому була виразка шлунка. Останнім часом перестала дотримуватися дієти і з'явилися болі в шлунку, нудота та сильна тяжкість у животі. У ході обстежень з'ясувалося, що я маю загострення гастриту. Призначили краплі Гастрітол. Препарат мені дуже допоміг. З перших застосувань я відчула, що він знеболює, що, безперечно, плюс. Тяжкість пройшла, нудота не відразу, але десь за тиждень відступило. Приймала за призначенням лікаря півтора місяці.

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім22:13

    Три роки тому звернулася до терапевта з постійними ниючими болями у шлунку, відчуттям, що шлунок стоїть, печія турбувала. Після всього обстеження поставили гастрит із підвищеною кислотністю. Лікар призначив Гастритол. Після кількох прийомів у мене зник тяжкість у шлунку, зникла печія, зник неприємний, кислий запах із рота. Краплі я застосовувала разом із певною лікарем дієтою. Зараз восени та навесні буває загострення. Але до лікаря я вже не йду, сама приймаю Гастрітол.

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім08:04

    У мене давно гастрит, хоч і намагаюся дотримуватися дієти. Але як тільки з'їм щось "заборонене" або вип'ю алкоголь, одразу відчуваю сильне печіння в стравоході. Для симптоматичного лікування використовую Гастритол. Буквально 5 хвилин – і почуваюся набагато краще.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар