Психологічна дієта

Беспрецедентний експеримент, проведений одним з популярних українських телеканалів, зміг наочно довести - бажаючим схуднути необхідно переглянути своє ставлення до нинішніх і минулих життєвих ситуацій. Саме така психологічна дієта дозволяє досягти найкращих і що головне, стабільних результатів. У чому суть цієї методики?

Основна думка дієти

Основою психологічної дієти є переосмислення такого поняття, як переїдання. Стаючи жертвами своїх психологічних злетів і падінь ми самі того не помічаючи набуваємо особливий побічний ефект у вигляді зайвих кілограмів.

Чому ми поправляємось?

Психологи вважають, що зайві кілограми частіше все є наслідком нашої звички «заїдати» емоційні сплески чимось смачним (фахівці називають це неспецифічною реакцією на стрес). У психологічно нестабільному стані абсолютно неможливо контролювати почуття насичення, і це вже не кажучи про те, що в більшості випадків такі «трапези» здійснюються аж ніяк не на голодний шлунок.

Ми прагнемо уникнути проблеми, але тим самим лише погіршуємо її, додаючи нові (в даному випадку - зайві кілограми). Психологічний стан від цього також помітно погіршується. Крім вже існуючого дискомфорту виникає ще й почуття провини за свою слабкість. Не варто й нагадувати, що обіцянка з завтрашнього дня перейти на правильне харчування, частіше за все виявляється зовсім марним.

Однак не варто думати, що «заїдає» ми лише стреси - на них припадає близько 32% зривів, 43% відноситься до радісних подій, 10% - до різноманітних конфліктних ситуацій, 10% - до соціального тиску оточуючих людей. Не варто випускати з виду і емоційне виснаження під час дієтичного харчування - воно також вносить вагомий внесок у виникнення так званого психологічного голоду.

Як працює дієта?

Психологічна дієта вимагає повного контролю над власними діями. Перемагаючи стрес і позбавляючись від помилкових голодних позивів, доведеться навчитися цінувати смакові відчуття, насолоджуватися запахом їжі, а також розпізнавати поєднання різних харчових елементів в одній страві. Це дозволить помітно знизити швидкість поглинання їжі, тим самим прискорюючи наступ насичення.

Як досягти гармонії?

1. У момент емоційного сплеску прислухайтеся до себе і постарайтеся взяти себе в руки, гасячи адреналінову «бурю».
2. Якщо причиною є негативна подія, постарайтеся знайти рішення проблеми «за гарячими слідами», не дозволяючи стресу «пустити коріння». Щоб погасити стрес і не дати собі приводу наїстися повільними ковтками випийте склянку води або несолодкого трав'яного чаю. До речі, процедура заварювання чаю може стати додатковим відволікаючим маневром.
3. Якщо психологічний голод застиг вас за святковим столом, виберіть собі страву до смаку і насолоджуйтеся кожним шматочком, намагаючись при цьому відчути всю гаму смаку і запаху. Їжте не поспішаючи і зберегти цю щасливу мить, коли гострота приємних відчуттів почне знижуватися (це сигналізує про насичення). Саме в цей момент поставте тарілку і перемкнутися на танці, конкурси або приєднуйтеся до загальної бесіди.

Приступайте до трапези лише в момент сильного голоду, коли навіть суха скоринка хліба здається привабливою і їжте із задоволенням. Ось і весь секрет цієї нехитрої методики боротьби за ідеальну фігуру - психологічної дієти. Використовуючи наведені в нашій статті рекомендації, ви помітно знизите ризик появи зайвих кілограмів.

Коментарі

  1. Анонім18:47

    панове, це загальновідомі істини не лише для тих хто хоче схуднути. дивно що ці істини потрібно постійно нагадувати...

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар