10 міфів про схуднення


Зайва вага і спроби позбутися від неї - одна з найбільш злободенних тем на сьогодні. Причому замислюються над нею не тільки жінки, але і чоловіки, які хочуть схуднути. І це дивно, адже за статистикою близько 60% (!) Людей на Землі мають зайву вагу, а бажаючих схуднути - і того більше. Однак проблема полягає в тому, що мати нормальний індекс маси тіла хочуть всі, але при цьому більшість сучасних людей ведуть не зовсім здоровий спосіб життя, і всі їх спроби схуднути часто ні до чого не приводять через деякі, вельми поширених, міфів. Сьогодні ми розглянемо ті, через які довгострокове схуднення стає неможливим.

1. Голодування. 

На сьогоднішній день загальну перевагу завоювали дієти для схуднення, що пропагують фактично голодування (до 500 кКал на добу). Особливе місце займають монодієти. Суть їх у тому, що вам пропонується в плині якого небудь часу споживати якийсь один продукт, наприклад, тільки гречку без солі або тільки чорний шоколад протягом двох тижнів. Так, ці дієти ефективні, оскільки таке голодування дозволяє швидко схуднути і зайва вага піде на деякий час .. От тільки будь-який винахідник дієти для схуднення замовчує про інший бік медалі. Погані волосся, шкіра, нігті, низький тиск, постійний голод та багато іншого ... Як результат - ви знову наберете зайву вагу і зіпсуєте здоров'я. 

2. Великі фізичні навантаження. 
Великі фізичні навантаження не завжди корисні. Чому? По-перше, використовувати
фізичні навантаження, викладаючись на повну - небезпечно. Зв'язки і м'язи, давно не відчувають фізичні навантаження, швидко травмуються. Та й схуднути набагато не вдасться. Останні дослідження показали, що найбільше калорій людина витрачає на короткі, але дуже інтенсивні фізичні навантаження. Точніше сказати, людина, що приділяє тренувань 1 годину в день, ризикує схуднути повільніше, ніж той, хто відчуває посилені фізичні навантаження по 10 хвилин 6 разів на день. У підсумку, час витрачено однакове, а результати різні. А все тому, що витримувати один і той же ритм протягом 1 години без перепочинків набагато важче, ніж на протязі 10 хвилин кожні дві години. 

3. Схуднення за допомогою саун і лазень. 

Вважається, що частий похід у лазню - це здоровий спосіб життя. Нібито гарячий пар «розчиняє» жири, тим самим, виводячи зайву вагу і прискорюючи схуднення. Паритися дійсно дуже корисно: виводяться шлаки і зайва води, зміцнюється серцево-судинна система, відбувається загальне оздоровлення організму. Але походи в сауну або лазню - це ще й дуже серйозні, майже фізичні навантаження на організм. Тому фахівці рекомендують відвідувати їх не частіше одного разу на тиждень. Якщо ходити в сауну частіше, виникнуть проблеми з серцем, головні болі, стомлюваність, загострення хронічних захворювань аж до інфаркту. Тому головний принцип при походах в парну - помірність. 

4. Прийом таблеток, що прискорюють зниження ваги. 

Про це вже не раз говорилося у ЗМІ. Найпопулярніші нешкідливі з таблеток, активізують зниження ваги, містять проносні і сечогінні засоби. Найнебезпечніші препарати містять дуже сильні лікарські компоненти, самим негативним чином впливають на організм. Наслідки можуть бути самі непередбачувані - від відмови внутрішніх органів до розладу психіки. У будь-якому випадку, кожна таблетка або мікстура, нібито прискорює схуднення, проходить через внутрішні органи, і впливає на кожну клітину організму. Це аж ніяк не здорове зниження ваги. Наприклад, досить популярні пігулки Hydroxycut 24, що прискорюють схуднення, вже заборонені в США. Були виявлені випадки нападів, порушення роботи серцево судинної системи, відмова нирок і ураження печінки і смерть Замість того, щоб напихати свій організм пігулками, краще спробувати те, що безпечно і ефективно. До подібних методів належать, що вважаються нетрадиційними, акупунктура, заняття йогою, пластирі, що прискорюють схуднення на основі трав, фітотерапія, масаж шиатсу, гімнастика тай-цзи і багато іншого. Східні методи схуднення спрямовані не тільки на зниження ваги, але і на зміцнення здоров'я. А з таблетками, прискорюють зниження ваги, здоровий спосіб життя неможливий. 

5. Фруктово-овочеві дієти для схуднення. 

Фрукти і овочі, безумовно, дуже корисні для організму людини. Але фруктові та овочеві довгострокові дієти для схуднення погано позначаються на здоров'ї. У фруктах і овочах немає білка і багатьох вітамінів. Організм не пристосований перетравлювати одну рослинну їжу і відчуває голодування. Крім того, з віком людині необхідно все більше кальцію, якого практично немає в овочах і фруктах. Дієти для схуднення призводять до поганого стану волосся та нігтів, авітамінозу, атрофії м'язів, хвороб опорно-рухового апарату. 

6. Голодування після 6 вечора. 

Процес обміну речовин не зупиняється з настанням вечора, а всього лише трохи сповільнюється. Голодування після 6 вечора призведе тільки до зриву, а зайва вага не піде .. Вечеряти можна і потрібно, тільки в міру. Фахівці-дієтологи довели, що щільний вечеря безпосередньо перед сном сприяє недосипання, важким сновидінь і швидкої стомлюваності на наступний день. Тому вечеряти варто не пізніше ніж за 2-3 години до сну. За цей час, більша частина з'їденого перетравиться, і організм встигне відпочити. На вечерю краще всього їсти пісну рибу чи м'ясо, овочі і фрукти, кисломолочні продукти в міру. 

7. Недостатнє вживання рідини. 

Здоровий спосіб життя неможливо дотримуватися без вживання потрібної кількості води. Якщо пити її в малих кількостях, сповільниться метаболізм, з'явиться зайву вагу і набряки. Випиваючи 8 склянок води на день, ви виведете непотрібну рідина, переможете помилковий голод, поліпшите стан шкіри. Чиста вода виводить з організму шлаки і токсини, особливо під час хвороби. А мінеральна вода насичує кожну клітинку тіла мінералами. 

8. Вживання знежирених продуктів. 

Існує міф, що люди, що вживають знежирені продукти, швидко втрачають зайву вагу, не відчувають голод і ведуть здоровий спосіб життя. Насправді це не так, особливо якщо справа йде про йогуртах, оскільки замість жирів там є цукор і крохмаль. Якщо ви з'їсте навіть півлітра знежиреного йогурту, голод швидко повернеться. Це тому, що в ньому немає жирів, які б подали сигнал у мозок про те, що організм ситий. Зате знайдете зайву вагу. Дієтологи рекомендують вибирати продукти (особливо стосується молочних), що мають середній рівень жирності. 

9. Передчуття негайних результатів. 

Багато хто, намагаючись прибрати зайву вагу, через тиждень дивуються, що немає результату. Не варто поспішати, адже наш організм - це не повітряна кулька, який дуже швидко можна надути, а потім ще швидше здути. Набравши десяток кілограм протягом двох-трьох років, не потрібно сподіватися на те, що вони підуть через місяць. Навпаки, часом цифри можуть рости, оскільки організм з усіх сил намагається перебудуватися на здоровий спосіб життя, і у нього теж не завжди виходить. Головне в таких випадках - терпіння і завзятість. Організму потрібно зрозуміти, що здоровий спосіб життя і фізичні навантаження - це тепер норма для нього. І через деякий час вже можна буде фіксувати нові досягнення. 

10. Біг до знемоги. 

По-перше, людям, які мають великий зайву вагу, біг небажаний, оскільки створюється великі фізичні навантаження на хребет. Краще за все, в таких випадках, віддати перевагу танці, спортивну ходьбу або їзду на велосипеді. Однак, навіть якщо ви хочете схуднути всього небагато, не варто до знемоги бігати на стадіоні або на біговій доріжці. Безумовно, що біг і біг з прискоренням - це прекрасні анаеробні фізичні навантаження на весь організм. Але збільшувати час занять потрібно поступово. Якщо кожен день бігати до повної знемоги, користі буде мало. Справа в тому, що, сильно втомлюючись, організм починає переробляти не жири, а білки, оскільки це робити легше. А білки - це м'язи. Тому, бігаючи на межі можливостей, схуднення неможливо. 


Ми представили вам всього лише 10 найпоширеніших помилок, які допускають люди, що намагаються схуднути. Насправді, їх набагато більше. Тому будьте уважні, прислухайтеся до себе і ведіть здоровий спосіб життя. А ми бажаємо вам успіхів у цій нелегкій справі!

Коментарі