10 основних продуктів для здоров’я і довголіття

Справжня краса і здоров’я народжуються зсередини. Цей вислів можна сприймати буквально, коли йдеться про індивідуальний режим харчування.

Щоб дізнатися про те, на що хворіє людина і чи нема у неї проблем із вагою, можна просто зазирнути в її холодильник. Сучасний світ пропонує споживачеві широкий вибір продукції, але вмінням обирати корисне можуть похвалитися далеко не всі. Секретами профілактичного та лікувального раціону ділиться журнал Forbes.

10 основних продуктів для здоров’я і довголіття (Forbes, 2009)


1. Вишні
Хочете зберегти молодість і здоров’я? Вживайте більше вишень! Ці ягоди борються з вільними радикалами, зменшуючи оксидантний стрес, запалення та уповільнюючи процеси старіння.

2. Чорниці

Солодкі ягоди містять багато антиоксидантів. А дослідження, проведене 2009 року на щурах, довело, що чорниці сприяють схудненню – особливо втраті жиру, що відкладається в ділянці живота.

3. Ківі
Гіпервітамінний фрукт містить 115% добової норми вітаміну С. Ківі має бути в раціоні тих, хто хоче нормалізувати вагу, оскільки він дуже низькокалорійний.

4. М’ясо худоби, вирощеної на натуральних продуктах

Тим, хто звик до гамбургерів у McDonald's або до продуктів швидкого приготування, варто знати, що крім тваринного білку та жирів вони споживають усе те, чим годували тварину. А до її раціону на фермах і великих підприємствах часто входили стероїди й антибіотики. М’ясо худоби, вирощеної на натуральних кормах, є джерелом омега-3 ненасичених жирних кислот, потрібні для нормальної роботи серцево-судинної системи.

5. Лосось

Про користь вживання риби відомо всім. Особливо корисні сорти червоної риби, зокрема, лосось. Омега-3 ненасичені жирні кислоти, що їх містить лосось, запобігають гіпертонічній хворобі, знижують ризик інфаркту міокарду й інсульту, а також підвищують настрій і протидіють запаленням.

6. Насіння льону

Насіння льону в гастроентерології – давно перевірений ефективний засіб при лікуванні виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки, дуоденітах, гастритах та панкреатитах. А от про те, що й у кардіології варто б було використовувати такий нехитрий засіб, мабуть, мало хто знає. Виявляється, що льон містить величезну кількість корисних омега-3 ненасичених жирних кислот, що запобігають тромбоутворенню. Ліганди, що також містяться у насінні, є потужними протипухлинними речовинами.

7. Білки молочної сироватки

Засіб, відомий ще прабабусям та прадідусям, чомусь нині забутий. У процесі скисання молока, як відомо, утворюється сироватка. Так от: вчені рекомендують вживати цей напій або білки сироватки у формі порошку як протизапальний та імуностимулюючий засіб.

8. Капуста

Окрім великої кількості вітамінів, зокрема А, С та К, у капусті містяться важливі протипухлинні речовини – індоли та сульфорейфіни. А ще цей овоч є джерелом заліза і кальцію.

9. Кокосові горіхи

Один із найбільш недооцінених продуктів. Користь організму приносять жири, що містяться у кокосових горіхах – середньоланцюгові тригліцериди. А специфічна кислота має антитоксичну й протимікробну дію.

10. Чорний шоколад

Продукт багатий на фітохімічні речовини, зокрема, флаванол. Саме до такого висновку прийшли вчені з Американського кардіологічного коледжу у 2005 році. Дієта, що включає чорний шоколад, зміцнює кардіоваскулярну систему. Для цього підійде будь-який шоколад, де вміст какао не менший за 60%.

Таблиця калорійності продуктів

Коментарі