Страви для схуднення в піст (пісні страви)

Страви для схуднення в піст
Усім тим, хто не дотримувався посту раніше, потрібно мати на увазі, що піст не означає повної відмови від їжі. Це всього лише поміркованість у прийомі їжі та виключення з раціону певних продуктів (м'ясних, молочних і т.д.). Сформований століттями раціон пісного харчування настільки різноманітний, що, використовуючи звичайні продукти, можна приготувати прості і в той же час вишукані страви.


Два-три дні пісного харчування переконують нас у тому, що ми, виявляється, прекрасно можемо прожити деякий час, не вживаючи улюблених ковбас, копченостей, м'яса та іншого. І організму це зовсім не завдає ніякої шкоди, навпаки, пісне харчування є своєрідним очищенням та лікуванням організму.

Страви для схуднення в піст: Борщ буряковий з перловою крупою

Вся принадність цього борщу полягає в тому, що він однаково гарний в гарячому і холодному вигляді.


Буде потрібно: 1,5 л води, 3 картоплини, ¼ вилка капусти, ¼ склянки перлової крупи, по 1 моркви, буряка і ріпчастої цибулині. Крім того, 2 ст. ложки зеленого горошку, 3 ст. ложки томатного соусу, 3 лаврові листки, коріння, сушена зелень, 2 зубчики часнику, сіль і чорний мелений перець за смаком.

У киплячу воду опустити нарізану кубиками картоплю, нашатковану капусту, перлову крупу. Варити 25 хвилин.

Буряк і моркву нарізати тонкими брусочками, підсмажити на олії, додати дрібно нарізану цибулю і томатний соус. Пассеровать, часто помішуючи.

У борщ додати лавровий лист, коріння, сушену зелень, посолити і поперчити за смаком. Потім додати пасеровані овочі і зелений горошок, варити ще 15 хвилин.

Коли борщ буде готовий, ввести товчений часник, відразу накрити кришкою і зняти з вогню. Дати настоятися 30 хвилин.

Страви для схуднення в піст: Суп з квасолею

Квасоля (краще червону) замочити на 3-5 годин, потім відварити до м'якості. У рослинному маслі обсмажити нарізану дрібними кубиками ріпчасту цибулину, додати улюблені приправи і викласти піджарку в суп.

Якщо потрібно, підлити води, довести до кипіння. Додати 1-2 картоплини, нарізані брусочками. Варити до готовності картоплі.

Якщо є жменька рубаних волоських горіхів, це доповнить смакову гаму супу.

При подачі на стіл посипати суп рубаною зеленню.

Рис з овочами

Цей своєрідний овочевий плов відмінно підходить не тільки для пісного, але і для дієтичного харчування.

Потрібно: 2 склянки рису, 4 склянки води, 2 ріпчасті цибулини, 2 ст. ложка рослинного масла, 2 моркви, 1 ст. ложка томатної пасти, зелень кропу, селери, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Рис ретельно промити, залити киплячою водою, варити 10 хвилин, потім відкинути на друшляк.

У глибокій сковороді в рослинному маслі обсмажити дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору, додати відварену, натерту на крупній тертці моркву і томатну пасту, перемішати. Додати рис, приправити за смаком рубаною пряною зеленню, сіллю і перцем.

Подавати страву гарячою.

І, як завжди, салати та вінегрети, які є чудовим підмогою в піст. Порція салату допоможе погасити почуття голоду, особливо в перші, найважчі дні посту. А з'їсти тарілочку салату можна в будь-який час дня.

Страви для схуднення в піст: Салат з печених овочів

Буде потрібно: по 2 буряка, ріпи та моркви, готовий тертий хрін і зелень.

Овочі помити і запікати в духовці протягом 30-40 хвилин. Очистити, нарізати соломкою, перемішати і заправити рідко розведеним хроном.

При подачі на стіл посипати салат дрібно нарубаної зеленню.

Страви для схуднення в піст: Салат із сухариками

2-3 варені картоплини натерти на крупній тертці, 1 свіжий і 1 солоний огірок нарізати дрібними кубиками, додати пакетик житніх сухарів з гострим смаком, дрібно нарізаний зелений або ріпчасту цибулю і заправити пісним майонезом.

Салат картопляний з часником

Буде потрібно: 2-3 картоплини, 2 зубчики часнику, 1 пучок зеленої цибулі, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль за смаком, 1 ч. ложка оцту.

Очищена картопля нарізати кубиками, відварити в підсоленій воді до напівготовності. Воду злити, закрити кришкою і довести до готовності на пару.

Картопля охолодити, покласти в салатник. Очищений часник розтовкти з сіллю, заправити рослинним маслом і оцтом, перемішати. Отриманим соусом заправити картоплю, посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею.

Страви для схуднення в піст: Салат «Грибний бог»

Буде потрібно: 1 редька, ½ склянки маринованих грибів, 1 ріпчаста цибулина, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Редьку натерти на крупній тертці, покласти в сковороду, додати рослинне масло і смажити 5 хвилин.

Гриби промити, нарізати. Ріпчасту цибулю нарізати кільцями.

Все змішати, посолити, поперчити до смаку, якщо потрібно - додати рослинне масло.

Страви для схуднення в піст: Салат з квашеної капусти

Буде потрібно: 300 г квашеної капусти, 1-2 яблука, 1 ріпчаста цибулина, 3 ст. ложки рослинної олії, зелену цибульку, цукор за смаком.

Капусту змішати з нарізаною цибулею, натертим на крупній тертці яблуком. Заправити за смаком цукром та олією.

Подати в салатниці, посипавши рубаним зеленою цибулькою.

Страви для схуднення в піст: Гарячий вінегрет з картоплі з оселедцем

Буде потрібно: 300 г картоплі, 75-100 г філе оселедця, 60 г рослинної олії, 30 г мелених сухарів, 60 г зеленої цибулі, сіль, чорний мелений перець за смаком.

Картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати скибочками. Гарячий картопля змішати з дрібно нарізаною м'якоттю оселедця, посипати зеленою цибулею, полити рослинним маслом, посипати меленими сухарями, поперчити, посолити і запекти в духовці.

Подавати вінегрет гарячим.

Страви для схуднення в піст: Буряк в солодкому маринаді

Така буряк добре доповнить відварну картоплю або будь-яку кашу.

Буде потрібно: 500 г буряка, 1 склянка води, 1-2 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка кмину, 3 ст. ложки столового оцту (можна замінити розведеною лимонною кислотою або лимонним соком).

Буряк вимити, відварити, остудити, очистити і нарізати скибочками. Закип'ятити воду з цукром і кмином, додати оцет (лимонну кислоту або лимонний сік), остудити і цим відваром залити буряк.

Через 1-2 дні буряк готовий до вживання.

Страви для схуднення в піст: Квасоля з цибулею

На 1 склянку квасолі потрібно: 1 ріпчаста цибулина, ½ ч. ложки солі і 1 ст. ложка рослинного масла.

Квасоля промити і замочити в холодній воді на 3-4 години. Потім воду злити, квасоля залити свіжою водою і поставити варити.

Коли квасоля розвариться, воду злити, додати підсмажений на рослинній олії цибулю, посолити і перемішати.

Таким же способом можна приготувати і горох.

Напої мають велике значення під час посту. Тут хороші не тільки чай і компоти, але і соки, морси і киселі. Хороший квас, він не тільки допоможе вгамувати спрагу, а й забезпечить бадьорість тіла і духу. Особливо гарний у цей період буряковий і морквяний квас.

Страви для схуднення в піст: Квас з моркви

Цей смачний квас має дуже гарний колір, за що і називають його «золотавим». Велика кількість вітамінів робить цей квас просто необхідне не тільки під час посту, але і в інші дні, особливо, коли організм відчуває нестачу вітамінів. Напій корисний як дорослим, так і дітям.

На 5 л напою буде потрібно: 2 кг моркви, 0,5 кг цукру, 50 г дріжджів, 1 скибочка чорного хліба, 4 л теплої кип'яченої води, лимонна кислота, кориця, гвоздика на смак.

Морква вимити, очистити, натерти на тертці і залити теплою кип'яченою водою. Потім додати цукор, на смак - лимонну кислоту, гвоздику, корицю, розтерті з цукром дріжджі, скибочку хліба. Розмішати і поставити в тепле місце на ніч. Вранці квас процідити через марлю, розлити в пляшки і залишити при кімнатній температурі.

На наступний день квас буде готовий.

Страви для схуднення в піст: Вівсяний кисіль

Вівсяний кисіль, який готували в селянських російських сім'ях постійно, дуже гарний для пісного харчування. По-перше, він смачний, по-друге, корисний.

Для початку приготуємо основу для киселю. Великі вівсяні пластівці (не з пачок для приготування каші, а вагові) залити 3 л кип'яченої води кімнатної температури, додати кірку чорного хліба.

Через 24 години хлібну кірку вийняти, а вівсяні пластівці добре перемішати і протерти через сито. Ще раз залити водою і відразу ж протерти.

Отриману рідину розлити в літрові банки, дати відстоятися 2 години. Зберігати в холодильнику, не закриваючи кришкою.

Тепер готуємо вівсяний кисіль. У каструлю влити невелику кількість води, приблизно 0,8 л, і поставити на вогонь. Коли вода закипить, додати вміст літрової банки, попередньо зливши прозору рідину. Посолити за смаком. Варити 10-15 хвилин. Кисіль повинен вийти рідким.

Подати гарячим, заправивши рослинним маслом.

Можна їсти кисіль і в холодному вигляді, нарізавши його шматочками. До киселю подати солодкий чай.

Коментарі

  1. Анонім18:14

    Важливо постійно стежити за здоров'ям. І важливо знайти лабораторію, якій можна довірити дослідження своїх аналізів. Я довіряю клініко-діагностичному центру Артмедіуз, більше інформації дивіться на їхньому сайті https://artmediuz.od.ua

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар