Здорове харчування, або 5 продуктів, про які краще забути влітку

Summer is coming...
Влітку хочеться подорожувати, змінюватися, наповнювати життя новими враженнями, пробувати нові страви. За все це, звичайно, в підсумку доведеться платити. І хочеться, щоб плата вимірювалася виключно вартістю квитків, готельних номерів, обновок, ресторанних замовлень і сервісів розваг. Розплачуватися власним здоров'ям не до душі нікому.

П'ять продуктів і страв, від яких краще відмовитися в спеку, - поради консультанта зі здорового харчування




Лена Лівшиць, експерт зі здорового харчування та схуднення:
- Влітку краще перейти на "охолоджуючу" дієту. Для жаркої пори року доброю є рослинна їжа. Тільки не забудьте, що літні овочі та зелень потрібно добротно промити перед приготуванням. В ідеалі добре б придбати спеціальну речовину для промивання овочів, воно допоможе вам захиститися від пестицидів і гербіцидів, які не завжди змиваються звичайною водою. Варто збільшити споживання рослинних білків - наприклад, горіхів і бобових. Все це, втім, не означає, що м'ясо, рибу і молочні продукти потрібно повністю виключити з раціону. Деякі люди фізично не можуть обійтися без тваринних білків. Їм слід дотримуватися кількох простих правил, які допоможуть убезпечити себе від бактеріальних заражень.

По-перше, купуючи м'ясо, рибу або сир в жаркий день, звертайте увагу на те, скільки хвилин або годин пройде, перш ніж продукт добереться до вашого холодильника. Чим довше він пробуде в теплі, тим вище ризик. Якщо любите купувати сир на ринку, робіть це не пізніше дев'ятої ранку.

По-друге, термін придатності, зазначений на упаковці магазинних продуктів, що містять тваринні білки, влітку потрібно ділити надвоє. У процесі транспортування або відвантаження великих партій часто трапляються непередбачувані збої. В результаті товар деякий час залишається поза холодильником і реальний термін придатності значно скорочується.

По-третє, навіть приготовані вами власноруч м'ясні та рибні страви не варто зберігати довго. Максимальний термін - 12 годин, і то за умови, що їжа термічно оброблена і з моменту приготування знаходиться в холодильнику.
Чого не потрібно їсти влітку

Карпачо

Це геніальний винахід італійських кулінарів - страва з тонко нарізаних скибочок м'яса з оливковою олією і оцтом або лимонним соком. Легендарний венеціанський шеф-кухар Джузеппе Чіпріані, який готував цей делікатес для відвідувачів свого закладу Harry'sBar в 1950-х, стверджував, що страва нагадує йому полотна Вітторе Карпаччо, багаті відтінками червоного. Пізніше з'явилося рибне карпаччо. Якщо хочете спробувати - дочекайтеся зими. Влітку обидва варіанти під забороною. У жарку пору року сире м'ясо і риба навіть у холодильнику повинні зберігатися не довше двох-трьох годин.

Солодкі і газовані напої

Більшість солодких і газованих напоїв фабричного виробництва містять речовини, що затримують рідину в тканинах і викликають набряки. При помірному споживанні (менше 500 мл на добу) вони вам не зашкодять. Однак у літню спеку витримати цю норму буває непросто. Тим більше що рідкісний прохолодний напій обходиться без смакових стимуляторів, що підсилюють відчуття спраги. Не любите смак звичайної столової води - додайте лимон або м'яту.

Білковий і масляний креми

Приготування таких кремів зазвичай не передбачає термічної обробки. По суті, це білок з вуглеводами - справжній курорт для бактерій, у тому числі хвороботворних. Навіть якщо зараз улюблений еклер чекає вас в потужному промисловому холодильнику якогось солідного кафе і офіціантка зі задом Км Кардашян запевняє, що "у нас все свіже" і взагалі "щойно спекли", - не дайте себе обдурити. Ніколи не знаєш, як довго і при якій температурі збиті з цукром білки простояли на кухні, чекаючи своєї години.

Алкоголь

З міцними напоями влітку будьте обережнішими. Коли настануть спекотні дні, до стандартного набору неприємних наслідків веселих загулів додасться зневоднення. Крім того, випити чогось міцного, попередньо перегрівшись на сонці, - "хороший" спосіб пошкодити власну серцево-судинну систему. Ризик виникнення захворювань судин при таких умовах підвищується в 20 разів.

Сирі яйця

Якщо ви вирішите влітку зайнятися класичним вокалом і за прикладом оперних співачок минулого сторіччя станете випивати щоранку по два сирих курячих яйця, то у вас буде шанс переконатися в тому, що сальмонела справді страшна штука. Деякі різновиди цієї бактерії стають причиною черевного тифу, решта просто пошкоджують шлунково-кишковий тракт. У спеку швидкість поширення сальмонели різко збільшується. Якщо вже неодмінно хочете співати і пити сирі яйця - вибирайте перепелині, вони цією бактерією заражаються набагато рідше.


 

Коментарі