Розвантажуємось після свят

Новорічні свята - це завжди застілля, та ще яке! Кілька днів ми наповнювали шлунок продуктами і напоями явно не корисними, і більшість з нас тепер мучиться від зайвих кілограмів і загального млявого, втомленого стану організму. Так виходить, після всього з'їденого жирного, соленого, копченого, солодкого, необхідно провести розвантажувальні дні.

Розвантажувальні дні сприяють перебудові порушеного обміну речовин і витрачання зайвого жиру, що міститься в жирової тканини організму. За правильно організований розвантажувальний день можна знизити вагу на 0,5-1 кілограм, придбати відчуття легкості, поліпшити самопочуття.

Проста їжа дасть можливість передихнути, і стати чистим як шлунково-кишковому тракту, так і іншим системам, які при переїданні теж змушені були працювати в посиленому режимі, адже основні сили організму були спрямовані на перетравлення їжі.

Ми пропонуємо ознайомитися з варіантами меню розвантажувальних днів, які були б корисні саме зараз, у післясвяткові дні.

ЯБЛУЧНИЙ розвантажувальний день

1,5-2 кг. яблук - ваша їжа в цей день.
Є яблука слід в сирому вигляді, не очищаючи шкірки. Третина плодів слід вжити в печеному вигляді, оскільки саме в печених яблуках більше пектинових речовин (пектин - один з кращих адсорбентів, він чудово сприяє виведенню різних шлаків). Всі яблука слід розділити на 5-6 прийомів.

Корисні властивості яблук:

* Яблука містять пектинові речовини, які затримують розвиток шкідливих мікроорганізмів у кишечнику, нормалізують процес травлення, сприяють виведенню холестерину з організму.

* Лікувальна дія яблук при колітах та інших захворюваннях кишечника пояснюється не тільки наявністю пектинових речовин, а й фітонцидів.

* Яблука мають загальнозміцнюючим дію, тому показані людям з ослабленим здоров'ям.


Кефірна ДЕНЬ

1,5 - 2 літри 1% кефіру випивають протягом дня. Якщо захочеться урізноманітнити смак, збийте кефір в міксері із зеленню і невеликим огірком. Сіль - виключити, але навіть і без солі напій має свіжий насичений смак.

Корисні властивості:

* Кефір містить велику кількість корисних бактерій, що пригнічують зростання патогенної мікрофлори. Тому такий продукт незамінний для людей з гастроентерологічними патологіями, такими як знижена кислотність, що веде до захворювань верхніх відділів шлункового тракту і дисбактеріозу.

* Органічні волокна, що містяться в кефірі, стимулюють розвиток нашої власної мікрофлори в шлунково-кишковому тракті. Крім того, кефір володіє імуностимулюючим властивостями.

ГРЕЧКА з кефіром

1 склянка гречаної крупи, 1 літр 1% кефіру.
Гречку з вечора запарити 2,5-3 склянками окропу і укутати в ковдру. Вранці вас буде чекати дуже смачна розсипчаста каша, в якій збереглися всі мікро-та макроелементи. Є її протягом дня і запивати кефіром.

Корисні властивості гречки:

* Гречка сприяє травленню і дуже корисна при атеросклерозі, хворобах печінки, гіпертонії, діабеті і при набряках різного походження.

* Гречка містить комплекс необхідних для здоров'я мінералів - кальцій, залізо, цинк, мідь, марганець, фосфор.

ЙоГурт

8-10 стаканчиків біо-йогурту (обсяг 125 гр.)
Для цього розвантажувального дня знадобляться біо-йогурти без будь-яких фруктових добавок. Потрібні зовсім звичайні біо-йогурти з нейтральним смаком. Виберіть більш низьку жирність, наприклад, 2,5%.

Протягом дня щогодини вживаєте один йогурт. Але можна з'їсти не більше 10 штук протягом дня.

Корисні властивості біо-йогурту:

* Корисними і лікувальними властивостями володіють тільки так звані "живі" біо-йогурти, сквашеного закваскою з використанням спеціальних мікроорганізмів і мають термін зберігання не більше 14 діб в холодильнику. Такий йогурт знищує бактерії, які є причиною хвороб і передчасного старіння.

* Він багатий білками, мінеральними солями, ферментами і вітамінами, навіть такими рідкісними, як D і B12.

* Нормалізує травлення

Супові розвантажувальний день

1,5-2 літра овочевого супу, звареного без м'яса, кубиків, солі та інших шкідливих речовин. Тільки овочі. Бажано, щоб основним компонентом була капуста.

Корисні властивості капусти:

* Капуста підвищує стійкість до стресів, активізує обмін речовин, стимулює вироблення червоних кров'яних тілець, сприяє росту клітин і омолодження тканин, регулює жировий обмін і знижує рівень холестерину в крові, зміцнює серцевий м'яз, підвищує імунітет.

* Клітковина капусти чудово чистить травний тракт.

* На переробку капусти організм витрачає практично стільки ж енергії, скільки міститься в ній самій, тому вона така корисна для тих, хто страждає від зайвої ваги.

Сирна розвантажувальний день

400 гр. знежиреного сиру та 1 літр 1% кефіру - ваш раціон на цей день. Сир краще розділити на 4 частини і вживати на сніданок, обід, полуденок і вечерю. Кожну частину запивати кефіром.

До кожної 100 гр. порції сиру додавати 1-2 чайних ложки висівок. Висівки попередньо заливають окропом, і через 20-30 хвилин воду зливають або випивають.

Корисні властивості:

* Сир - одна з найбільш корисних кисломолочних продуктів. Крім чудових смакових якостей, сир володіє багатьма цілющими і лікувальними властивостями для організму Сир багатий кальцієм і фосфором, що використовується при захворюваннях нирок, шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, легень.

* Містяться в сирі амінокислоти сприяють профілактиці захворювань печінки, вітаміни групи В захищають від атеросклерозу.

* Сир сприяє утворенню гемоглобіну в крові і нормалізації роботи нервової системи, також рекомендується для профілактики захворювань обміну речовин.

* Висівки багаті на клітковину, яка потрібна в першу чергу нашому кишечнику. Харчові волокна неї перетравлюються, а використовуються кишечником, як адсорбент. Крім цього, клітковина грає важливу роль в інших процесах: знижує рівень холестерину в крові шляхом зв'язування кишкових жовчних кислот, що мають, як відомо, визначену канцерогенну активність. Також висівки містять комплекс необхідних людині вітамінів групи В, у тому числі B1, B2, B6, PP та інші. Висівки багаті мінеральними речовинами: калій, магній, хром, цинк, мідь, селен та інші мікроелементи, завдяки чому висівки є незамінним дієтичним продуктом.

Чорнослив чи КУРАГА

300 гр. сушених плодів чорносливу чи кураги заварити і, після розм'якшення, розділити на 5 прийомів.

Корисні властивості сухофруктів:

* Такі цінні мікроелементи, як кальцій, залізо, магній, а також клітковина і пектин присутні в сухофруктах в повному обсязі, це справжній концентрат корисних речовин. Також сухофрукти відмінною сприяють очищенню кишечнику.

* Чорнослив багатий баластними речовинами, а також вітаміни групи В. Оптимізує вуглеводний обмін, усуває відчуття тривоги, підвищує стійкість організму до стресових ситуацій.

* Курага - джерело калію, каротину, фосфору, кальцію, заліза, а також вітаміну В5, який, крім додавання бадьорості, сприяє ще і спалювання жиру в організмі.

ПРАВИЛА ПРОВЕДЕННЯ розвантажувальних днів

- Розвантажуватися треба з відчуттям, що ви очищається і оздоровлюватися. Негативні емоції зведуть всі зусилля нанівець.

- Протягом дня виключити цукор, сіль і спеції!

- Не проводите поспіль більше 2-3 розвантажувальних днів, не вводьте організм у ще більший стрес. Психологічно комфортніше, якщо проводити 1-2 дні розвантаження на тиждень.

- Протягом дня потрібно випивати більше рідини - не менше 2 літрів! Дуже корисні зелений чай і відвар шипшини.

Коментарі