Дієта Кіма Протасова

«Не робіть з їжі культу. Худа корова ще не газель », - саме так справедливо зауважив Кім Протасов в заголовку статті, що містить основні принципи нової дієти. З моменту публікації цієї статті в газеті «Російський ізраїльтянин» минуло вже 8 років, і за цей час дієта Протасова встигла зарекомендувати себе як простий, нешкідливий для здоров'я і, найголовніше, високоефективний спосіб позбавлення від зайвих кілограмів. 
Яке харчування передбачає дієта Протасова, на які результати можна розраховувати і чи можна їй взагалі користуватися - про це і розповість сьогодні Мірсоветов. Врахуйте, що, як і будь-яка дієта, вона має свої обмеження, і чи підійдуть вони вам, вирішуєте ви самі, а краще попередньо проконсультувавшись з лікарем. 
У чому суть дієти Кіма Протасова? 
У дієті Кіма Протасова немає нічого складного. Тривалість її складає п'ять тижнів. При цьому в перші два тижні вам можна, скільки влізе, є свіжі некрахмалістие овочі та молочні продукти 5-відсоткової жирності (в нашій країні еквівалентом останніх можуть служити сир, кефір і зернистий домашній сир). Всілякі сирні сирки, йогуртер та фруктові сирки, навіть відповідні по жирності, відпадають, так як у якості добавок в них містяться крохмаль і цукор, тому уважно вивчайте на упаковці опис складу продукту. 
Крім того, у щоденне меню повинні входити варене яйце, три зелені яблука і не менше двох літрів води, чаю або кави; природно, останні повинні вживатися без цукру. Головне правило: слідкуйте за кількістю жирів - їх не повинно бути більше 40 грам на день. 
Зауваження від Мірсоветов: не варто повторювати поширену помилку і харчуватися перші два тижні одними лише молочними продуктами! Тоді раціон виходить перевантаженим жиром і білком на тлі явної нестачі вуглеводів. Це не тільки не сприяє схудненню, але й може реально зашкодити організму. Так що обов'язково кожен день будете їсти овочі, які, крім усього іншого, - чудове джерело вітамінів, мінералів і клітковини. Ще одна помилка - налягати на солоний сир або бринзу. Сіль затримує рідину і робить цілком вірогідним утворення набряків. 
У третій, четвертий і п'ятий тиждень сидіння на дієті поступово зменшуйте у своєму раціоні частку молочних продуктів, замінюючи їх пісним м'ясом, нежирної куркою або рибою, обсяг яких щодня повинна становити приблизно 300 грам. 
От і все, ніякого особливого самообмеження не потрібно! Швидше за все, зайві кілограми почнуть залишати вас вже за два тижні дотримання дієти, - в усякому разі, так буває в більшості. 
Переваги дієти Протасова 
Сидячи на дієті Протасова, можна їсти стільки, скільки захочеш, що досить комфортно психологічно. При цьому об'їдатися, використовуючи пропоновані продукти, просто неможливо, тому що щоденний раціон багатий довго перетравлюється білком і клітковиною, а от прості вуглеводи, які швидко викликають відчуття голоду, в ньому відсутні. 
Ще один плюс відсутність простих вуглеводів. Відмовившись від них, за п'ять тижнів цілком можна позбавитися від пристрасті до солодкого завдяки налагодженню нормальної роботи підшлункової залози, при цьому наявність в їжі клітковини і молочних продуктів практично виключає зриви. 
Молочні продукти - джерело кальцію, білка і молочного цукру (лактози), а саме це поєднання є природним стимулів окислення жирів на клітинному рівні. Крім того, високий вміст якісного натурального білка в молочних продуктах та яйцях і достатня частка цього білка в щоденному раціоні (близько 30% від загальної калорійності) також сприяють позбавленню від зайвої ваги. 
Для позбавлення від надмірної ваги оптимальним є скорочення жирів, але аж ніяк не їх виключення. Дієта Протасова, на відміну від багатьох інших модних дієт, хоча і обмежує вживання жирів, але не забороняє їх зовсім. Це дуже важливо, адже повна відмова від жирів загрожує поганими наслідками для шкіри, серця, ендокринної системи. Крім того, жир, що міститься в молочних продуктах жирністю не більше 3-5%, сам по собі теж може бути корисним для схуднення. 
Основні правила виходу з дієти Кіма Протасова 
Щоб наново не набрати скинуті кілограми, після закінчення дієти можна тут же, як голодний звірині, накидатися на будь-яку їжу. Таке твердження справедливе для будь-якої дієти, у тому числі, і дієти Кіма Протасова. Переходити до звичайного режиму харчування слід поступово, не поспішаючи. 
Що конкретно робити? Мірсоветов пропонує наступні варіанти. 
Почніть снідати гречаного, пшоняною або вівсяної каші, обсяг порції - до 250 мл. Кашу доповніть сиром і овочевим салатом. 
Два яблука з трьох замініть іншими фруктами та ягодами, зрозуміло, теж не містять крохмаль. Вам підійдуть агрус, смородина, усі цитрусові, ківі, груші, вишня і багато чого іншого, а от, наприклад, від сушених фініків, манго або бананів правильніше буде утриматися. 
У салати потроху можна додавати рослинне масло. 
Раціон можна урізноманітнити горіхами, але пам'ятайте, що в них міститься досить велика кількість жиру, - наприклад, всього в трьох великих мигдалевих горіхах 1,5 грама жиру. Виходу два: або вживати горіхи в дуже обмеженій кількості, або зменшувати жирність молочних продуктів. 
Виходячи з дієти, не забувайте постійно контролювати кількість жирів! Як вже говорилося, їх не повинно бути більше 40 г на день, включаючи жири, що містяться в молочних, м'ясних і рибних продуктах, яйцях і салаті. 

До застосування дієти Протасова існує ряд протипоказань, і про них не зайвим буде згадати, інакше, позбувшись від зайвої ваги, натомість можна заробити загострення хронічних недуг. Отже, дієта Протасова протипоказана тим, у кого є алергія на кисломолочні або непереносимість запропонованих продуктів. Власникам серцево-судинної недостатності, гіпертонії, захворювань нирок слід обмежувати рідина, тому що від великої її кількості можливе підвищення артеріального тиску. Якщо ж у вас є порушення обмінних процесів, то перед тим, як сісти на дієту, необхідно проконсультуватися з лікарем. 
Можливо, у вас не з першого разу отримати перейти на харчування, що пропонується цією дієтою, особливо непростими будуть перші два тижні. Але якщо ви пройдете кордон, не спокусившись і на крапельку солодкого, результат вас однозначно порадує. До речі, сам Кім Протасов рекомендує застосовувати його метод для схуднення тільки раз на рік. Тому Мірсоветов для збереження ваги на досягнутому рівні рекомендує: після виходу з дієти харчуйтеся раціонально і в міру можливостей уникайте спокус гастрономів.

Коментарі