Дієта Аткінса

Автором цієї дієти вважається доктор Роджер Аткінс, у 1972 р. опублікував книгу «Революційна дієта Аткінса». Сьогодні, мабуть, жодна інша дієта не викликає стільки суперечливих думок. Вона має безліч як прихильників, так і супротивників по всьому світу.

Сенс дієти Аткінса полягає в тому, щоб переключити організм з використання вуглеводів як джерела енергії на жири. Для цього потрібно обмежити споживання висококалорійної їжі. І організм, якому не буде вистачати «палива», почне спалювати накопичилися жири.

Перш ніж почати дієту 

Перш ніж почати дієту, необхідно проконсультуватися з лікарем і запитати у нього «благословення». Потрібно пройти повне обстеження і здати аналізи крові і сечі, звернувши особливу увагу на рівень холестерину, глюкози та інсуліну в крові. Оцінити показники діяльності печінки і нирок.

Дієту потрібно проводити тільки при хорошому стані здоров'я.

Дієта Аткінса протипоказана: 

- Страждають на цукровий діабет;

- Вагітним і годуючим жінкам;

- Які страждають захворюваннями нирок;

- Мають підвищений рівень креатиніну в крові.

Правила харчування «за Аткінсом» 

У дієта Аткінса виділяються чотири етапи:

1 етап - індукують, його мета - зміна біохімії організму із споживання вуглеводів на споживання жирів. Цей етап має тривати не менше 14 днів.

На першому етапі необхідно повністю виключити з раціону такі види їжі як хліб, борошняні вироби, овочі, багаті крохмалем, а також горіхи, насіння, солодощі. Щодня спожите кількість вуглеводів не повинно перевищувати 1920 Фіксований продукти: риба, птиця, м'ясо, яйця, сири, овочі (редиска, огірки, редька, селера) і зелень, гриби, рослинні олії. Кількість споживаних калорій не обмежується. Потрібно випивати не менше 2 л води на день. З напоїв дозволені мінеральна вода і трав'яні чаї без цукру.

2 етап - перехідний, його завдання - підігнати дієту під свої смаки і переваги. На другому етапі кожну тиждень потрібно збільшувати споживання вуглеводів на 5 м. до тих пір, поки ваш вага продовжує знижуватися. Ретельно стежите за своєю вагою: як тільки він перестає знижуватися або підвищується, це означає, що ви досягли критичного для себе рівня вуглеводів. Для однієї людини цей рівень може бути і 100 г, а для іншого - 25 г. На цьому рівні потрібно зупинитися.

На другому етапі в раціон можна включити горіхи, насіння, фрукти та соки.

Другий етап триватиме до тих пір, поки вам не залишиться схуднути на 2-4 кг до свого нормального ваги.

3 етап - на третьому етапі кількість вуглеводів підвищується на 10 г на тиждень. Якщо ваша вага збільшився, потрібно повернутися до попереднього рівня. У третій тиждень можна додати овочі, багаті крохмалем (наприклад, картопля), бобові, крупи.

Дотримуйтесь цього раціону, поки ваш вага не стане нормальним.

Після цього можна переходити до 4 етапу.

Мета 4 етапи дієти Аткінса - підтримку досягнутого ваги. По суті, ця дієта стає способом життя. Для цього потрібно строго дотримуватися опрделенного вами критичного рівня споживання вуглеводів, регулярно виконувати фізичні вправи і не дозволяти собі поправлятися більш ніж на 2 кг.

Дієта Аткінса: користь чи шкода? 

Дієта Аткінса може принести організму не лише користь, але і шкоду. Оскільки кожен організм індивідуальний, то якщо для однієї людини запропонований режим харчування буде ідеальним, то для іншого може виявитися згубним.

Перш за все, при такому харчуванні велике навантаження падає на печінку і нирки, підшлункову залозу і щитовидну залозу. А необмежену споживання насичених жирів може призвести до інфаркту міокарда.

Тому така дієта показана тільки абсолютно здоровим людям, а в ході її потрібно постійно контролювати стан свого здоров'я, періодично відвідувати лікаря і здавати аналізи.

Перш ніж почати дієту «за Аткінсом», потрібно зважити всі «за» і «проти».

Коментарі