Як схуднути на морі

Вирушаючи у відпустку, ми перебуваємо у впевненості, що, поплюскавшись кілька днів у морі та басейні, перетворимося на довгоногих струнких красунь. Однак часом «морські запливи» мають зовсім зворотний ефект, обертаючись зайвими сантиметрами на талії. Але ми знаємо, як схуднути за допомогою правильних водноспортивних процедур.

Плавання - це хороший вид тренувань на витривалість. Підйомна сила води знижує вагу тіла приблизно втричі, і в стільки ж разів знижується навантаження, що давить зазвичай на ваші суглоби.

Крім того, завдяки опору води зміцнюється вся скелетна мускулатура. Особливо виграє спина. Адже плавання - це диво-засіб проти порушень постави та розтягнень. Головне - опанувати правильну техніку, і в першу чергу, технікою плавання на спині, при якій знімається навантаження на шийний відділ хребта.

Чому від плавання худнуть не всі? 

Багато хто думає, що 10-хвилинне плюскання в морі вмить спалить безліч калорій. Зрозуміло, деякі калорії витратиться, але в цілому таке купання користі вам не принесе. Головна помилка відпочиваючих полягає в тому, що вони не плавають активно, а просто плюскаються і ледве ворушаться у воді.

Навіть просто утримуючи себе на плаву, за годину ми витрачаємо близько 300 ккал. Однак на практиці такий метод спалювання жиру працює тільки при купанні в глибоких ріках і озерах. У басейні ви самі не помітите, як опинитеся близько бортика або доріжки, за які радісно і вчепитися. У морі вода набагато щільніша, так що на ній можна просто лежати без жодних зусиль, що не принесе ніякої загрози нашому жировому прошарку.

Тому для початку привчите себе весь час активно рухатися у воді. М'язові клітини «вміють» спалювати жир при частоті серцевих скорочень 130-160. Плаваючи з пульсом 130-150 ударів у хвилину, можна спалити за годину від 600 до 1300 ккал. Точна цифра залежить від обраного стилю плавання, швидкості і ... вашої ваги! Чим більше у вас м'язів, тим більше енергії ви витратите.

Як плавати, щоб схуднути? 

Щоб схуднути, не можна просто плисти за течією (у прямому і переносному сенсах), а потрібно продумати власний план купання. Крім того, доведеться не просто плавати, а ще й обов'язково чергувати стилі та інтенсивність - саме це необхідно, щоб тримати м'язи в жироспалюючому режимі.

Найінтенсивніший стиль - батерфляй, він же самий складний і важкий. Якщо підготовка дозволяє, плавайте їм 5-6 хвилин і переходите на будь-який інший стиль, щоб пульс опустився до 130-140 ударів. Кроль - оптимальний за енерговитратами і техніці руху стиль.

Намагайтеся плавати кролем 20-30 хвилин на день. Якщо важко - чергуйте стилі: 5 хвилин кролем, 5 хвилин брасом або на спині і знову спочатку. Брасом цілком можна попрацювати з повною віддачею, але для цього треба навчитися правильно працювати руками і ногами. Це технічно складний стиль, і для його освоєння часом не обійтися без допомоги тренера.

Кроль 

Стиль плавання на животі, в якому ліва і права частини тіла здійснюють гребків поперемінно. Кожна рука робить широкий гребок вздовж осі тіла плавця, під час чого ноги в свою чергу теж поперемінно піднімаються й опускаються. Особа пливе знаходиться у воді, і лише періодично під час гребка голова повертається, щоб зробити вдих. Кроль вважається найбільш швидким способом плавання.

Баттерфляй 

Стиль плавання на животі, в якому ліва і права частини тіла одночасно роблять симетричні руху: руки здійснюють широкий і могутній гребок, піднімають тіло плавця над водою, ноги й таз виконують хвилеподібні рухи. Баттерфляй - один із самих складних способів плавання і вважається другим за швидкістю після кроля.

Брас 

Стиль плавання на грудях, при якому руки і ноги виконують симетричні руху в площині, паралельній поверхні води. Брас - найповільніший стиль плавання, але при цьому вважається найскладнішим стилем в технічному відношенні.

Розборки з градусами 

Ще одна помилка тих, що худнуть: не враховувати температуру води. Вода завжди холодніше, ніж наше тіло, і щільніше, ніж повітря. Тому у воді ми остигає приблизно в 20 разів швидше, ніж на суші. Здається, для схуднення те, що треба: адже на збереження покладених 36,6 тіла ми витратимо купу калорій, і в першу чергу жирових!

З одного боку, так. Але є й інша тенденція: вода з температурою нижче 24 градусів стимулює людський організм накопичувати підшкірний жир, адже це - хороша термоізоляція від холоду зовні. Те ж саме відбувається у тюленів і моржів, що живуть у північних морях. А багато ви бачили струнких тюленів?

І тут варіант один: активно рухатися, щоб не відбувалося охолодження і баланс зрушується у бік спалювання, а не накопичення жирів. Потрапили в холодну воду - будь то басейн або море - працюйте як можна активніше!

Купання в морі - сеанс масажу 

Морська вода - природний розчин всяких корисних солей і мінералів, зокрема магнію, йоду, калію і кальцію. І «басейнової» хлорки в ній немає!

Концентрований розчин солей природних природним чином масажує ваше тіло. Причому, чим швидше ви в ньому рухаєтеся, тим сильніше. Він не гірше рук масажиста «розбиває» целюліт, покращує кровообіг, виводить зайву рідину, стимулює обмінні процеси в організмі. Деякі косметологи вважають, що активне плавання в морській воді прирівнюється до сеансу професійного масажу.

Ще один прекрасний спосіб змусити море працювати проти вашого жиру - поєднати воду і ... гру. Особливо підходить тим, хто вже стомився плавати, не любить одноманітності або просто боїться глибокої води. Візьміть м'яч і пограйте у футбол, стоячи по щиколотку або по коліно у воді. Або зайдіть по груди і влаштуйте партію у волейбол або водне поло. Найпростіший варіант - ходьба вздовж берега по коліно у воді.

Якщо хочете екстриму, візьміть дошку для серфа. Якщо хочете попірнати, займіться сноркелінг - плаванням з маскою і ластами. Вб'єте відразу двох зайців: поспостерігайте за підводними красотами і злегка потреніруетесь. Тільки пам'ятайте, що для активного спалювання калорій необхідно активне плавання, і один сноркелінг вам не допоможе.

Який би варіант ви не вибрали, витратьте на нього не менше півгодини і, якщо не будете лінуватися, - навантаження піде на користь!

Коментарі

Дописати коментар