Дієта для людей похилого віку

Багато літніх людей скаржиться на погане самопочуття. Вважають, що це пов'язано з їхнім віком, що не зовсім так.
Затримати процес старіння
Дію таку мають овочі та фрукти. Найкраще готувати їх на пару або їсти сирими. Протидіють атеросклерозу, грізному ворогу людей похилого віку.

Поради харчування
Люди похилого віку повинні приймати їжу невеликими порціями 4-5 разів на день. Це не обтяжуватиме шлунок і підтримуватиме оптимальний рівень цукру в крові.
Дієта повинна бути різноманітною задля забезпечення організму всіма необхідними поживними речовинами, вітамінами та мінералами. Їжа повинна мати естетичний вигляд, що допомагає при втраті апетиту.

Не варто змушувати себе їсти, але й не можна відмовлятися від їжі. З віком наш організм працює все повільніше. Шлунково-кишковий тракт також починає сповільнюватися. Зменшується кількість слини та шлункового соку, що виділяються, тому стає важче перетравлювати їжу. Поживні речовини засвоюються гірше та повільніше.

Якщо дієта не буде пристосованою до нових потреб, можуть з'явитися проблеми зі шлунково-кишковим трактом, а також загальне погіршення самопочуття в результаті нестачі поживних речовин в організмі. Так буває ще й тому, що старші люди погано харчуються, через це з'являється багато проблем зі здоров'ям. Проведені досліди підтверджують, що однією з причин поганого самопочуття є погані звички, пов'язані з харчуванням, які так важко змінити. Варто виключити з меню людей похилого віку деякі елементи, так само як і додати нові, корисні для здоров'я.
  
Бажання їсти
Проблеми зі здоров'ям, які нерідко спричиняють відсутність апетиту чи ослаблення смакових рецепторів, призводять до того, що люди похилого віку перестають турбуватися про відповідну дієту.

Індивідуальний підхід дуже важливий
Досить часто, у зв'язку з матеріальним становищем, в дієті людей похилого віку не вистачає корисних речовин і вітамінів. Вони часто віддають перевагу консервам і відмовляються від таких продуктів, як овочі та фрукти, які швидко псуються, оскільки не в змозі часто ходити за покупками.
Вони зазвичай не присвячують багато часу приготуванню їжі. Проблеми із зубами також впливають на вибір страв – віддається перевага тим, які легко пережовувати, а це викликає проблеми з травленням.

Саме тому люди похилого віку забувають про продукти, багаті на клітковину, такі як фрукти чи випічка з цільних злаків. Замість цього віддають перевагу легкотравним продуктам, котрі не завжди корисні, напр. пшенична випічка. Результатом такого харчування нерідко стає надмірна вага, чи навпаки – схуднення, а також нестача поживних речовин, що є супутньою проблемою в обох випадках. Щоб цього уникнути, треба дуже старанно складати свою дієту.
Необхідно враховувати індивідуальні потреби кожної людини літнього віку та поради її дієтолога, наприклад у разі цукрового діабету чи атеросклерозу.

Білок і мінеральні сполуки – важливі елементи меню людей похилого віку
Важливу роль у раціоні людей похилого віку відіграють зернові продукти (випічка та суміші з цільних злаків), а також каші, рис, макарони та картопля.
Раз на тиждень слід вживати варене м'ясо, напр., пісну телятину, яка забезпечує організм залізом і м’ясо домашньої птиці, котре зміцнює серце.

Рибу необхідно їсти хоча б два рази на тиждень – вона містить ненасичені жирові кислоти, котрі збільшують рівень нешкідливого холестерину в крові, зменшують її густину, запобігають атеросклерозу та хворобам серця. Жирна риба, така як оселедець чи макрель, містить велику кількість вітаміну D. Люди літнього віку рідко отримують вітамін D від сонця, тому він не синтезується в їхній шкірі природнім шляхом. Не можна їсти багато яєць, краще за все 2-3 протягом тижня, адже в жовтку міститься велика кількість холестерину, а от білок можна їсти без обмежень.

В меню обов'язково повинні знаходитися молочні продукти – чудове джерело кальцію, який зміцнює кістки та зуби. Найкраще пити кефір, йогурти, маслянку, чи ацидофільне (ферментоване) молоко. Можна також безпосередньо перед прийомом молочної страви приймати препарати лактози (доступні в аптеці без рецепту). Стручкові овочі потрібно їсти хоча б два рази на тиждень – квасоля, соя та сочевиця містять фітоестрогени – сполуки, котрі діють подібно до естрогенів, заспокоюючи болі під час менопаузи, знижують рівень холестерину та оберігають серце.
Страви варто приправляти травами, які запобігають здуттю, напр. тмином, майораном, чебрецем.

Найважливіше – це вітаміни та жирні кислоти
Овочі та фрукти найкраще споживати сирими чи готувати на пару. Вони містять клітковину, кальцій, магній і калій. Затримують процеси старіння, зменшують можливість виникнення раку та атеросклерозу. Також радимо щоденно вживати 2-3 ложки оливкової чи рослинної олії: кукурудзяної, соняшникової, соєвої чи лляної.

Краще за все додавати олію до салатів із сирих овочів. Внаслідок старіння виникає нестача ензимів, які полегшують засвоєння ненасичених жирових кислот. Тому варто використовувати олію ослинника та огіркової трави (в капсулах), які організм засвоює набагато краще.

Коментарі