10 "фітнесових" порад для швидкого схуднення



Мабуть, найскладніше у фітнесі - знайти на нього час. У самому справі, як відшукати в добі місце для такого серйозного заняття як спорт? Ми обіцяємо собі почати нове життя з найближчого понеділка. Але потім благе бажання мало-помалу сходить нанівець, і ми залишаємося з тим же вантажем зайвих кілограмів. Невже так буде все життя, га? 


Взагалі-то справа тут зовсім не у відсутності вільного часу, а (чесно признаємося) в нашій ліні і невмінні планувати свій життєвий графік. Адже саме по собі час на заняття спортом ні звідки не з'явиться. Його доведеться знаходити, а то й навмисно «створити», розсовуючи інші справи. Ми пропонуємо вам 10 перевірених рад щодо того, як вписати фітнес у ваш і без того перевантажений спосіб життя. Але кінцевий результат буде залежати тільки від вас. 

Порада: 1 - це не хобі! 
Чого ви хочете від фітнесу? Трішки схуднути? Або ви розраховуєте перетворити себе на розкішну еротичну модель? У будь-якому випадку тренуватися вам доведеться за планом. Це треба знати заздалегідь, щоб потім не пред'являти фітнесу претензій. Запам'ятайте, успіх приносять регулярні та послідовні тренування! Інакше кажучи, фітнес - це не хобі, яким займаються під настрій. Пропущена тренування - це крок назад.

Як би добре ви ні виклалися в якій - то день, кінцевий результат складається суто статично з числа проведених вами тренувань. Той, хто тренувався 100 разів, виглядає краще, ніж той, хто подужав тільки 50 тренувань.

Арифметичний набір тренувань вимагає твердого плану, адже робити перерви довше одного-півтора тижнів не можна (інакше потім відлік доведеться починати спочатку). У фітнесі немає вікових та інших обмежень, тому ставте перед собою найсміливіші завдання. Пам'ятайте, тут вам не треба ні в чому сумніватися, вам потрібно тільки одне - хотіти! По-справжньому! До прискореного серцебиття! До грудки в горлі! Знайте, у фітнесі будь-яка мета досяжна, і з кожним тренуванням вона стає ближче!

На стартовому етапі ідеально буде «проговорився» про свої плани своїм друзям. Це закреслить всі шляхи назад. Здатися раніше терміну вам буде соромно. Як вас після цього поважати?

Порада: 2 - на помилках вчаться 
Поставити перед собою завдання - це ще не означає її вирішити. Можливо, ви вже не раз і не два безуспішно намагалися почати нову спортивну життя. Що ж вам завадило? Так - так, чому ви кинули фітнес? Спробуйте розібратися. Інакше у вас є всі шанси вдруге наступити на ті ж самі граблі. Причин, швидше за все, набереться кілька. Спробуйте обговорити їх з подругою, яка вже давно займається фітнесом. Як вона вирішила схожі проблеми?


Порада: 3 - справа майстра боїться 
Ви чули, ніби на фітнес треба витрачати багато часу, а у вас його просто немає. Якщо так, то і приступати до занять немає ніякого сенсу. Насправді ж так звані підтримують тренування з ефектом оздоровлення віднімають приблизно 3 години на тиждень - по годині на тренування. Якщо вам треба перетворити фігуру, то тренуватися треба 4 рази на тиждень. Хвилин 40-45 піде на аеробіку і ще півгодини на тренажери. До речі, аеробіку можна замінити ранковою пробіжкою і тоді денний похід в тренажерний зал вкладеться в годину (з перевдяганням і душем). Як бачите, не так і багато.

Варто сказати, що фітнес не стоїть на місці. Сьогодні створені принципово нові «часозберігаючі» технології, що об'єднують аеробіку і силовий тренінг. Такі тренування ще більш ефективні і займають не більше 25 - 30 хвилин - довше ви просто не витримаєте темп. На думку спортивних психологів, розмови про брак часу - не більше, ніж відмовка. А раз так, сміливо купуйте клубну картку і за справу!

Порада: 4 - разом весело 
Пропустити похід в тренажерний зал на самоті - простіше простого. Нікому не треба нічого пояснювати і ні перед ким не треба виправдовуватися. Так що найкраще ходити в клуб з друзями - однодумцями. Тут вже безкарно «прогуляти» вам не дадуть. Друзі хороші ще тим, що разом з ними можна обговорювати свої фітнес - проблеми, спільно шукати причини невдач чи радіти перемогам. Можна купити клубну карту і пошукати таких друзів у себе в клубі, однак спортивні психологи радять інше - влитися в ситуацію, що компанію любительок фітнесу, а вже вони самі підкажуть вам клуб, де спільно тренуватися. Пораспрашівайте своїх колег і подруг. У кого - то напевно знайдеться знайома фанатка фітнесу, яка вже багато чого досягла. Залишилося тільки познайомитися і записатися в її тренажерний зал.

Порада: 5 - порядок, перш за все! 
Дефіцит часу часто трапляється тому, що ми не намагаємося навести в житті порядок. Між тим, час, як і гроші, вимагає управління, та ще залізною рукою. Інакше воно непомітно витече крізь пальці (точно як це відбувається з грошима). Менеджмент свого вільного часу треба почати з докладних записів своїх справ після роботи протягом тижня. У п'ятницю вам треба сісти за письмовий стіл і зайнятися аналізом. Погодьтеся, якщо часу вам не вистачає, виходить, десь ви його перетратілі. Де? У магазинах? А що якщо делегувати закупівлю продуктів чоловікові чи дітям? Думайте, думайте, думайте! Вам у що б то не стало треба викроїти час на фітнес, інакше ви постарієте раніше терміну, розповніє і станете некрасивою!

Здавалося б, можна поступити і по-іншому. Наприклад, сказати собі: по понеділках, середах і п'ятницях я ходжу у фітнес - клуб, і крапка! Однак ускладнені домашні справи ніхто за вас не зробить. Вони будуть накопичуватись, і все закінчиться неприємними сімейними розбірками. Ні, вам потрібен ретельний моніторинг свого часу з метою пошуку прихованих ресурсів. Цікавий серіал по телевізору? Подруга напрошується в гості? Без усього цього в день тренування запросто можна обійтися - фітнес дорожче!

Порада: 6 - докучливий телефон 
Ви тренуєтеся, і раптом чуєте дзвінок мобільного телефону. Як не відповісти, адже дзвонить ж! Ви кидаєте вправи на середині і пускаєтеся в довгі відволікаючі переговори. Можливо, розмова і справді важливий, однак він ламає ритм тренінгу. Неприємні наслідки будуть не менш серйозними, ніж у телефонного дзвінка посеред ночі. Там вранці ви встанете невиспаний і розбитою, а тут охолодіть розпалені м'язи (ризик травми!), Розгубите весь драйв і концентрацію. «Результат справи вирішують дрібниці» - говорив Наполеон.

Задумайтеся, які дрібниці найбільше заважають вашому фітнесу? Дзвінки по телефону? Невинна балаканина з подругами? А може бути, ви «підсіли» на Інтернет? Якщо так, то встановіть правильну черговість: спочатку фітнес, а вже потім все інше. Спочатку це потребуватиме волі, але зовсім скоро стане звичкою. Що ж стосується мобільного телефону, то його варто залишати в шафці для переодягання. Коли вийдете з фітнес-клубу, відповісте на всі надійшли дзвінки.

Порада: 7 - планове господарство 
Планувати своє життя - звучить занудно. Але подітися нікуди: якщо ви завчасно не зарезервуєте у своєму житті місця для чогось важливого, на це важливе може просто не вистачити вашого часу. Так що без коливання заводьте щоденник і пишіть в ньому: «Вівторок, 19.00, провести тренування аероба (40 хвилин) і покачатися на тренажерах (30 хвилин)». І ніяких спокус!

Разом з тим, в плануванні треба враховувати і стихійні обставини. Один день тижня завжди відводите під зайву тренування - замість тієї, яку, можливо, доведеться пропустити. Якщо збою не відбудеться, полежіть перед телевізором. Величезну допомогу, на думку психологів, надає розклад життя, на зразок шкільного, повішене на стінку. Вільний час розбийте на часові інтервали і заздалегідь впишіть в графи свої тренування на пару тижнів вперед. Впишіть усі свої звичайні справи, начебто прання або прибирання. До речі, при всій вашій зайнятості багато граф все одно залишаться порожніми. Заплануйте на цей час похід у кіно, на який-небудь гучний фільм (хоч через тиждень), прогулянку по бутіках або зустріч із забутою подругою. Таке «розклад життя» поступово навчить вас дивитися в майбутнє, і не тільки в тому, що стосується фітнесу.

Порада: 8 - за порадою до профі 
Викроїти час для занять фітнесом - це тільки півсправи. Інша половина успіху - правильно скласти тренувальну програму. Новачкові зробити це самостійно, чесно скажемо, не під силу. Фітнес - ціла наука, і вирішити, які вправи вам робити і в якому режимі, зможе тільки професійний тренер. Інакше ви, діючи методом тику, будете витрачати даремно ті самі три години на тиждень, які ви з таким трудом викроїли на фітнес!

На зустріч з тренером прихопіть із собою свій щоденник, чітко викладіть завдання, які ви збираєтеся вирішити за допомогою тренувань. І не забудьте розповісти йому, чому провалилися ваші попередні спроби зайнятися фітнесом. Послуги персонального тренера коштують дорого, проте в даному випадку вам потрібно всього одне заняття. До речі, якраз одне заняття з персональним тренером багато клубів надають новачкам безкоштовно.

Порада: 9 - ти заслужила! 
Обов'язково нагороджуйте себе за кожен етап виконаної роботи! Наприклад, цілий місяць поспіль ви ходили в клуб регулярно, три-чотири рази на тиждень. Значить, ви маєте повне право на олімпійку з останньої колекції Adidas. Вдалося підвищити свій результат в присідання на 2 кілограми? Отримуєш нові карколомні кросівки від Dolce & Gabbana. І так далі.

Ви можете думати, що як раз вам такого роду стимули не потрібні. Помиляєтеся! Фітнес - справа не проста. Видимих змін у дзеркалі чекати довго. Щоб ваша психіка не здала на півдорозі, подстрахуйтесь подарунками самій собі. І тримайте їх на видному місці. Приблизно через рік необхідність в такого роду заохочення відпадає. З усіх боків ви будете чути надихаючі компліменти!

Порада: 10 - спробуйте - вам сподобається! 
У будь-якій справі найскладніше - це почати. На думку вчених, період гострих стресових реакцій у новачка триває близько 3 тижнів. Потім симптоми стресу згладжуються, ви починаєте почувати себе впевненіше. Вправи виходить все краще. А через півтора - два місяці вони почнуть приносити вам справжнє задоволення. Секрет у тому, що потужне хекання стимулює секрецію мозком ендорфінів - особливих з'єднань, які ще називають «гормонами радості». Уявіть, ви починаєте тренування і через 5 - 10 хвилин відчуваєте приплив нестримного захоплення! Не поспішайте кидати фітнес, дочекайтеся! Це дивовижне відчуття прив'язує до тренувань сильніше будь-яких домовленостей. Так що не бійтеся за себе, за силу свого характеру. Просто трошки потерпіть!

До того ж, у міру занять фітнесом зміниться не тільки ваше тіло, але і ваш характер. Успіхи підвищать самооцінку. Ви станете на подив цілеспрямованою чудовою особою!

Коментарі

  1. Анонім21:15

    поради порадами, а от де знайти хороший фітнес клуб з прийнятними цінами???...

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар