Дієта Дюка: схуднути за тиждень на 3 - 5 кг

Дієта Дюка розроблена відомим французьким дієтологом П'єром Дюканом, і заснована на споживанні маловуглеводної їжі. Дотримується дана методика кілька місяців, проте при бажанні її можна прийняти як основну систему харчування, так як вона різноманітна, необтяжлива і крім схуднення, також дає можливість очистити організм і нормалізувати його речовинний обмін. 

Дієта доктора Дюка складається з чотирьох етапів, що мають свої власні правила. Однак для всієї методики є кілька загальних правил:

  •  протягом всієї дієти, щодня необхідно випивати не менше 1,5 л чистої води; 
  •  щоденно (але в різній кількості) є вівсяні висівки; 
  •  кожен день виходити на прогулянку (не менше 20 хвилин на першій фазі, і 30 - на другій і третій); 
  •  робити легку фіззарядку. 

Дієта Дюка дуже ефективна, тижневе схуднення - від 3 до 5 кг. Однак це можливо тільки при чіткому виконанні всіх чотирьох фаз методики.


4 фази дієти доктора Дюка 




1 фаза дієти - атака. 
Втрата ваги - 2-6кг.
У першій фазі включається процес розщеплення жирової тканини, тому спочатку може бути трохи некомфортно, тим не менш, сухість у роті, і навіть легкий запах, говорять про те, що все йде правильно і дієта починає діяти.

Тривалість фази атаки визначається індивідуально, в залежності від ваги на даний момент, і того, який планується мати.

Розраховується так: 

  •  надлишок ваги 10-20кг - длітельность3-5 днів; 
  •  надлишок ваги 20-30кг - тривалість 5-7 днів; 
  •  надлишок ваги 30кг і більше - тривалість 5-10 днів. 
  • Більше 10 днів перша фаза не дотримується. 


У меню «атаки» переважає білкова їжа. Під час цієї фази рекомендується вживати: м'ясо індички і курчати (без шкіри), пісну шинку, телячу печінку, будь-яку рибу (відварну, парову, приготовану на грилі) і морепродукти. Також можна їсти - яйця, знежирені молочні продукти, додавати в їжу спеції, оцет, приправи, лук і часник, сіль у невеликих кількостях. Крім того, в обов'язковому порядку потрібно з'їдати 1,5 ст / л висівок вівса.

Виключити:

  •  цукор (використовувати замінник); 
  •  варені: гусятина, качатина, кролятина, телятина, свинина, яловичина, ягнятина. 



2 фаза дієти - «круїз». 
Тривалість - індивідуальна, залежить від того, як швидко досягаєте необхідної ваги.
У «круїзі» чергуються дві дієти - білкова і овочева. Чергування різне, також залежить від кількості скидається ваги:

  •  менше 10 кг - протеіни-протеіни/овощі 1 / 1 день (як варіант, можно3 / 3 або 5 / 5); 
  •  більше 10 кг - чергування 5 / 5 днів. 


Під час цієї фази необхідно з'їдати 2ст/ложкі вівсяних висівок щодня. Також, «круїз» дозволяє вживати: будь-які овочі, окрім крохмалевмісною (авокадо, сочевиця, боби, горох, картопля). Овочі можна запікати, варити, або вживати сирими. Не можна вживати рис і зернові, так як у них теж багато крохмалю.

Для різноманітності дієта Дюка допускає у другій фазі споживання: спецій, аджики, гострого перцю, молока, корнішонів, часнику, желатину, по столовій ложці - кетчупу і крохмалю, 3ст / л білого або червоного вина, по 1 ч / л 3-4% вершків та знежиреного какао. Однак з цього списку вибирається тільки два продукти на день.


3 фаза дієти - закріплення. 
На цьому етапі закріплюється досягнутий за час дієти вага.

Тривалість третьої фази залежить від кількості втрачених кілограмів. На кожен кілограм доводитися 10 днів закріплення.

Як вже згадувалося, дієта Дюка не є жорсткою, і це добре видно на третьому етапі. Раціон «закріплення» досить різноманітний:

  •  підходять всі продукти з першого етапу; 
  •  овочі з другого; 
  •  одна порція фруктів щодня (крім черешню, виноград, банани); 
  •  хліб (2 шматочки); 
  •  зрілий сир (40гр); 
  •  крохмалевмісні продукти (картопля, рис, маїс, горох, квасоля, макаронні вироби) - 2 рази на тиждень. 


На цьому етапі кількість споживаних вівсяних висівок на день має збільшиться до 2,5 ст / л.

Фаза «закріплення» дозволяє робити «свята душі» два рази на тиждень (по 1 прийому їжі), на яких можна їсти все, що душі (а точніше шлунку) завгодно.


4 фаза дієти - стабілізація. 
У цей період рекомендується дотримуватися двох правил:
 з'їдати 3ст / л висівок вівса щодня;
 раз на тиждень влаштовувати день чистих протеїнів.
В іншому харчування укладає фази не передбачає будь-яких обмежень чи винятків.


Як і всі методики схуднення, дієта Дюка має свої плюси і мінуси. 

Мінуси дієти Дюка 


  •  при дотриманні дієти в організмі виробляються кетонові тіла, які сприяють зниженню апетиту, але викликають підвищену стомлюваність в перші кілька днів;
  •  методика недостатньо збалансована, тому може спостерігатися дефіцит вітамінів і мікроелементів; 
  •  під час дієти виникає нестача жирів, тому рекомендується додавати в їжу трохи жиру рослинного походження; 
  •  дієта може не сподобатися тим, хто не любить готувати. 



Плюси дієти Дюка 


  •  дієта Дюка безпечна, тому що заснована на натуральних продуктах; 
  •  методика ефективно діє, навіть при «імунітет» організму до різних дієт; 
  •  має гарну мотивацію, оскільки перші зайві кілограми зникають дуже швидко; 
  •  не агресивна дієта, що підходить навіть тим, хто любить готувати і смачно їсти; 
  •  не має обмежень по кількості їжі та часу її споживання; 
  •  дієта дуже проста і дозволяє дотримуватися її будинку, на роботі або на відпочинку.

Коментарі