Грибна дієта

Здавна на Русі гриби були одним з улюблених продуктів харчування. Не здають своїх позицій, вони і сьогодні - їх продовжують цінувати за високі живильні і смакові якості. Останнім часом все більш популярною стає ідея використання грибів у боротьбі із зайвими кілограмами - виходячи з численних спостережень, грибна дієта здатна забезпечити хороший результат за порівняно невеликий проміжок часу. 



Коротко про користь грибів 

За своїм хімічним складом гриби дуже близькі до овочів. Вміст білка в них може коливатися в межах 2-55% від загальної ваги (більшою мірою цей елемент міститься в капелюшку). Жирів у грибах не так вже й багато (0.5-4%), а кількість і склад вуглеводів практично відповідає аналогічним показникам овочевих культур (1.7-23%). Середня калорійність свіжих грибів - 20-40 ккал на 100 р. Зверніть увагу - найкалорійнішим грибом є трюфель (97 ккал у 100 г).

За рахунок втрати вологи енергетична цінність сухих грибів помітно збільшується. Наприклад, білий гриб у свіжому вигляді має калорійність 40 ккал на 100 г, тоді як у сухому - 281 ккал на 100 г.

Гриби містять велику кількість фосфору, калію, заліза, йоду, марганцю, цинку та інших корисних елементів. Вони багаті і багатьма життєво важливими вітамінами - А, В, С, РР, D (порція будь-якої грибної страви забезпечує організм добовою дозою цього вітаміну). Крім цього гриби містять ароматичні та смакові речовини, які помітно покращують якість і засвоюваність страв, приготовлених з них.

Дослідження, порівняно недавно проведені британськими вченими, змогли довести - гриби дійсно допомагають позбавитися від зайвої ваги, причому без будь-якого насильства над організмом. У ході досліджень люди різного віку чотири рази на тиждень замінювали в своєму раціоні будь-які м'ясні страви аналогічної за розміром порцією грибів. У результаті за п'ять тижнів кожному з учасників у середньому вдалося позбутися від 6 кг.

Варіанти раціону грибний дієти 

Існують різні варіанти грибної дієти. Перший з них просто пропонує заміняти будь-які м'ясні продукти стравами, приготованими з грибів. Така нескладна дієта дозволяє поступово і без будь-якого стресу для організму позбавлятися від зайвої ваги.

Другий варіант наказує з'їдати в день не менше 400 г солоних грибів (це можуть бути грузді, вовнянки, білі гриби та ін.) Перед вживанням їх необхідно промити, присмачити невеликою кількістю рослинної олії і посипати дрібно нарубаної зеленню. З'їсти денну порцію грибів варто в 3 прийоми, розділивши на рівні порції. Також в раціон дієти входять овочі в будь-якому вигляді (близько 400 г на день). Пити можна будь-які овочеві соки (0.5 л на день), мінеральну або чисту негазовану воду, житній квас (200-400 мл) і зелений чай. Допускається вживання невеликої кількості натурального меду.

Меню грибної дієти: 

• Перший сніданок: тушковані овочі з грибним салатом і зелений чай
• Другий сніданок: фруктовий салат з ківі та яблук з 1 ч.л. меду, а також овочевий сік
• Обід: тушковані овочі (у процесі приготування можна додати нежирне молоко), грибний салат і житній квас
• Вечеря: грибний салат з тушкованими овочами і зелений чай з медом

Третій варіант грибний дієти пропонує таке меню:

• Сніданок: кава без цукру і молока, а також тост з грибною пастою (для її приготування, відварені гриби дрібно рубають і змішують з нежирним сиром, зеленню і сіллю)
• Обід: суп з грибами і зелений чай
• Вечеря: салат зі свіжих овочів, нежирний кефір і зелене яблуко

Протипоказання 

Будь-який з наведених вище варіантів дієти має свої протипоказання. Гриби - це досить важка їжа, тому при будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок від них варто відмовитися. Їх не можна вживати навіть при мінімальному ризику алергічної реакції на даний продукт, а також відразу після перенесеного інфекційного захворювання. Одним із серйозних протипоказань до використання грибного раціону є гіпертонія.

Під час дієти протипоказаний будь-який вид алкоголю (в тому числі сухе вино). Даної дієти можна дотримуватися довше 2-х тижнів. Повторити будь-який з варіантів дієтичного меню можна не раніше, ніж через півроку.

Результати грибний дієти 

Дієта з використанням грибів дозволяє всього за тиждень позбутися від 2-4 кг зайвої ваги. Однак зверніть увагу - результат багато в чому залежить від кількості зайвих кілограмів (чим їх більше, тим стрімкіше відбувається процес схуднення).

Навіть саме убоге меню грибної дієти не залишить і натяку на голод - гриби відмінно пригнічують апетит. При відсутності протипоказань ви можете самі переконатися в ефективності цієї методики схуднення.

Коментарі