Критська дієта

Критська дієта знаменита на весь світ, адже вона є найбільш доступною і простою моделлю збалансованого харчування. Ну, хто, скажіть, відмовиться від задоволення смачно поїсти і при цьому не тільки не набрати ні грама, але і помітно оздоровити свій організм? Давайте дізнаємося, в чому ж секрет цієї простої але ефективної методики.

Витоки критської дієти

Ще в 50-х роках минулого століття вчені зуміли з'ясувати цікаву особливість - жителі середземноморського узбережжя і особливо мешканці острова Крит практично не схильні до онкології і серцево-судинних захворювань. І виною тому особливий режим харчування, властивий цьому регіону.

Принципи харчування

Мешканці цього сонячного острова приступають до трапези тричі на день. Їдять вони в абсолютно спокійній обстановці, а своє меню складають, уникаючи припливу зайвих калорій, що перевантажують органи травлення. Жителі Криту вважають, що після трапези варто розслабитися - відпочинок благотворно впливає на організм і на нервову систему.

Раціон харчування

У меню критської дієти варто включати лише найсвіжіші та натуральні продукти, які не піддалися індустріальної обробці. Прекрасно підходять дари моря і різноманітна рослинна їжа.

Для приправи страв жителі о. Крит використовують оливкова і рапсова рослинні олії. З їх допомогою вони забезпечують організм поліненасиченими жирними кислотами, які вносять свій внесок у забезпечення нормальної роботи серцево-судинної та нервової систем.

Доповненням до їжі на Криті виступають ароматичні трави, які служать прекрасною альтернативою солі. Крім цього рослинні приправи привносять в раціон вітаміни, антиоксиданти і мікроелементи.

Щоб зменшити в раціоні кількість шкідливих жирів необхідно обмежити вживання м'ясних продуктів (доведеться перейти на пісні сорти м'яса і птиці та включати їх в меню не частіше 3-х разів на тиждень).

Основою раціону критської дієти повинні стати фрукти, овочі, боби і злаки. Ці продукти багаті клітковиною, вітамінами, корисними елементами і високоякісними протеїнами. Щоб отримати всю користь від рослинної їжі, велику її частину варто вживати в сирому, не переробленому вигляді. Частка фруктів і овочів в щоденному меню - 400-500 г.

Основні поради

• Овочі та фрукти не можна купувати завчасно - в процесі зберігання вони втрачають більшу частину корисних якостей
• Зчищати шкірку не варто - саме в ній закладено велику частину корисних для організму речовин
• Варто пам'ятати про небезпеку, яку таять плоди, що піддалося хімічній обробці - для дієти вони зовсім не підходять
• Щоб зберегти всю користь продуктів готувати їх краще на пару
• Щодня можна випивати 1-2 келихи якісного сухого вина (воно продовжує молодість клітин і сприяє захисту судин)

Живучи в гармонії з природою і поважаючи потреби власного організму можна надовго продовжити своє життя і наповнити його новою якістю. Наведена в нашій статті - критська дієта обов'язково вам у цьому допоможе.

Коментарі