Емоційний голод: головна причина переїдання та збільшення ваги. Чи можна з цим боротись, та як це зробити?


Їжа, яку ми споживаємо, зазвичай дуже смачна. Тому зовсім не дивно, що вона викликає у нас приємні асоціації та емоції. Як наслідок - у важких життєвих ситуаціях ми починаємо шукати втіху саме у їжі. З часом це може призвести до регулярного переїдання та збільшення ваги. Розірвати коло надзвичайно важко, адже наш організм всіляко пручатиметься самій лише думці про те, щоб позбутись такого задоволення. Проте все можливо, якщо дуже захотіти та докласти максимум зусиль.




Що таке емоційний голод та чим він відрізняється від звичайного голоду?


Фізіологічний голод — це цілком нормальний стан, який сигналізує про те, що людині потрібно поїсти, адже її запаси енергії стрімко знижуються. Після ситного перекусу це відчуття зникає. Натомість емоційний голод може виникнути навіть на повний шлунок. Дане відчуття ніяким чином не звʼязане із тим, коли ми їли останній раз. Більше того, емоційний голод практично неможливо втамувати. Ви можете зʼїсти декілька упаковок улюбленого печива, проте бажання їсти його й далі нікуди не зникне.

Чому виникає емоційний голод?


Емоційний голод недарма має таку назву. Адже він є по суті спробою втамувати нестачу певних емоцій, наприклад, відчуття безпеки чи любові. Коли ми знаходимось в стані стресу, тривоги та не можемо вирішити ці проблеми, ми намагаємось потішити себе їжею. Навіть відчуття нудьги може стати причиною подібного переїдання. В результаті формується шкідлива звичка, тому що, як тільки ми відчуваємо якийсь дискомфорт у життя, то одразу починаємо заїдати проблему.

Як шкодить емоційний голод організму?


Як правило, коли людей переслідує емоційний голод, то нам хочеться заїсти його не салатом з капусти, а чимось значно смачнішим і, на жаль, набагато калорійнішим. Мова перш за все про різноманітні солодощі, чіпси та інший фаст-фуд.

Кожен раз, коли ми намагаємось заглушити емоційний голод, напихаючись ласощами, ми перевищуємо свій добовий калораж. З часом це призводить до накопичення зайвого жиру та збільшення маси тіла. Але цим шкода емоційного голоду не обмежується. Від нього сильно страждає наша травна система, яка постійно перевантажена їжею не найкращої якості. Це в свою чергу позначається на роботі всіх органів та систем та на нашому самопочутті. Окрім зайвої ваги, ви таким чином ризикуєте заробити діабет, панкреатит та чимало інших захворювань.

Стан нашої психіки теж не в захваті від того, що ми постійно переїдаємо, адже це значить, що ми ховаємось від проблем та не намагаємось їх вирішити. Таким чином заганяємо себе у глухий кут.

Як позбутись емоційного голоду та схуднути?


Якщо ви помітили, що частенько переїдаєте і виною у цьому є емоційний голод, то найкраще звернутись за допомогою до психотерапевта. При цьому важливо, щоб конкретний лікар спеціалізувався саме на розладах харчової поведінки. Якщо ж такої можливості у вас немає, то ви можете спробувати впоратись із проблемою самостійно. Робота над собою повинна бути поступовою:
  • Визначте тригер, який призводить до переїдання. Вам важливо знати, на яку саме емоцію ви реагуєте емоційним голодом. Для того, що відповісти від чого саме ви ховаєтесь в обіймах смачної їжі, потрібно бути максимально чесними із собою.
  • Якщо вас переслідує бажання зʼїсти щось смачненьке, то намагайтесь відволіктись на дещо більш корисне. Альтернативою може бути невелика прогулянка, гра із домашньою твариною, телефонна розмова із близькою людиною.
  • У випадку, коли вам складно відмовитись від бажання щось перехопити, постарайтесь хоча б зменшити порції. Наприклад, обмежтесь однією цукеркою, а не всією упаковкою.
  • Не картайте і не звинувачуйте себе за зриви. Просто робіть висновки та продовжуйте рухатись далі.
  • Не зосереджуйтесь надміру на вазі. Зрозуміло, що вам хочеться пошвидше побачити тонку талію, але насамперед варто радіти тому, що ваш психологічний стан покращується. А схуднення обовʼязково буде, як тільки ви налагодите свою харчову поведінку та перестанете переїдати.



Успіхів вам у схудненні!

Коментарі