Шкода від дієт




Шкода від дієт. 

На даний момент у світі існує більше 28 000 дієтДієтами напхана вся література, яку читають жінки - журнали, газетки, брошурки, жіночі детективи і любовні романи. Приблизно 2 / 3 нашого населення раз на рік починають нову дієту. Попит народжує пропозицію, дієт стає все більше і більше, але давайте подумаємо, а чи є толк від цих 28 тисяч дієт?

Можна сказати чітко і однозначно - ні, ніякого толку від них немає. 

Хочу відзначити, що мова йде не про лікувальні дієти, спеціально розроблених і рекомендованих для медичної практики, а про так званих "модних" дієтах, які обіцяють за місяць ідеальну фігуру або позбавлення від всіх захворювань. Таких дієт безліч: очкова, білкова, овочева, сирна, винна, голлівудська, балетна і т.п.

Особливість цих дієт в тому, що вони розраховані на короткий проміжок часу, тому я б їх назвав "короткі дієти" на відміну від довготривалої зміни харчового раціону на все життя (я б це назвав "довга дієта"). Тим часом саме зміна режиму та раціону харчування на все життя і є єдино надійний спосіб до самої старості зберегти струнку фігуру. Саме такий метод, до речі, і застосовується в нашому центрі корекції маси тіла.

Величезний мінус швидких дієт в тому, що вони побудовані на різкому обмеженні в якихось видах продуктів на деякий період часу. Тому лише людині з незвичайною волею вдається перебороти себе, витримати всю дієту до кінця і після дієти не зірватися. В основному ж муки, які переносить людина, що застосовує коротку дієту, практично завжди закінчуються безрезультатно.

Тому що жорсткі дієти зганяють насамперед воду. Практикуючий подібну дієту швидко втрачає вагу і радіє, думаючи, що позбавляється від жиру. Але це не так. Жир йде дуже повільно, але дуже швидко набирається після дієти. Причому, як правило, вага набирається більший, ніж був колись. Це загальна особливість швидких дієт. Під час цих дієт організм перебудовується на жорсткий режим харчування, процес обміну речовин сповільнюється на 10-30%, калорії починають спалюватися повільніше. Відсидівши на дієті потрібний час і скинувши деякий вага, людина повертається до колишніх звичок. Але організм не встигає перебудуватися на новий лад і все так само повільно спалює калорії, що приводить до різкого збільшення маси тіла.

Саме тому, за підсумками досліджень національного інституту охорони здоров'я США 98% людей, що сидять на дієтах, після їх припинення набирають вагу вище початкового.

Більше того, як показали дослідження дуже рішучі спроби схуднути, що практикуються молодими дівчатами тільки збільшують шанси на те, що з часом ці дівчата дуже сильно располнеют. Люди, які не роблять спроби сісти на дієту, ніколи не набирають таку кількість зайвої ваги, як це відбувається у тих, хто періодично балується новими дієтами.

Потрібно чітко засвоїти, що дієта - це квиток в один кінець. Якщо ви сіли на дієту, то ви не повинні з неї сходити, це вже на все життя. Тому і вибирати треба таку дієту, якою можна і потрібно слідувати протягом всього життя. Але це вже і буде не дієта, а зміна звичок в харчуванні.

А тих, хто сідати на дієту коротку, а потім її кидає, підстерігає ще один неприємний факт. Лікарі лондонського Королівського коледжу довели, що жир, який накопичується після того, як ви в черговий раз кидаєте дієту, небезпечніше, ніж первинний. Професор Т. Сондерс відзначає: "Якщо ви знову і знову сідаєте на дієту і кидаєте її, то розподіл жиру у вас міняється. Знову набраний жир відкладається перш за все в черевній порожнині, біля внутрішніх органів, а не між м'язами і шкірою на боках і стегнах ". Таке накопичення жиру дуже небезпечне - жир легко просочується звідти в печінку і кровотік, викликаючи різке підвищення рівня ліпопротеїдів низької щільності в крові. А це, як ми знаємо - прямий шлях до атеросклерозу, інфарктів і інсультів.

Звичайно, є дівчата, які, готові піти на все, заради красивої фігури і починають жорстку низькокалорійну дієту. Що ж, вони і йдуть до самого кінця - тільки в 1999 році від анорексії, викликаної жорсткими дієтами, з життя пішло більше 18 тисяч молодих англійок у віці від 16 до 35 років.

Влада Великобританії не стали на це дивитися крізь пальці і поставили під контроль показ по телебаченню худих моделей. На законодавчому рівні вийшла постанова про те, що співвідношення худих і повних дівчат на телебаченні повинно бути не менше 50 на 50. Або більше, на користь повних дівчат. Тобто уряд Сполученого Королівства знайшов спосіб дії на засоби масової інформації і як наслідок на незміцнілі уми юних леді - худих моделей стали показувати по TV значно менше.

Є ще один чинник проти коротких жорстких дієт. 

Оскільки глюкоза - основне джерело харчування для мозку, то у людей, що сидять на дієтах цих порушуються розумові процеси. Директор американської клініки живлення (г.Хьюстон) доктор Дж.Форейт пише: "Модні дієти, що повністю виключають вуглеводи або засновані на одному виді їжі, наприклад, грейпфрутах або кавунах, вже на третю добу можуть стати причиною порушення концентрації уваги і здатності ясно мислити" .

Мозок, позбавлений підживлення у вигляді глюкози може застрайкувати, у людини можуть з'явитися нервово-психічні розлади, як говорять "їде дах". Це не просто слова, наприклад, один мій шкільний товариш 15 років тому захопився йогою і став харчуватися з якихось самопальних підручниках йоги, де проповідували якісь абсолютно дикі пости і харчові обмеження - у той час ніякої серйозної літератури по йозі не було. Товариш займався по цих книжках близько року, після чого його помістили в психіатричну лікарню, тому що він став панічно боятися виходити з дому. Потім він періодично так і лежав у лікарнях, нічого не допомагало, але з часом до страху не виходити з будинку, додався страх висоти, а жив він на 4-му поверсі в п'ятиповерхівці. Батьки були змушені поміняти квартиру на приватний будинок і виїхати з міста. Що зараз з ним я не знаю, але про те, що жорсткі дієти можуть привести до такого трагічного результату, я вважаю за потрібне повідомити моїх читачів.

Англійські психологи протестували 60 абсолютно здорових жінок на увагу, запам'ятовування і швидкість реакції. Було проведено два тести - перший тест жінки пройшли після строгої дієти, другий тест - після рясного гуляння. Результати тестування після дієти виявилися на 20-30% гірше результатів після того, як вони наїлися досхочу. Це дозволило зробити цікавий висновок - організм сприймає дієту як стрес. Але до стресів організм уміє пристосовуватися і з кожним разом чинить опір йому все сильніше і сильніше. Саме тому ті, хто неодноразово пробували дієту для того, щоб скинути вагу, з часом помічають, що з часом за допомогою однієї і тієї ж дієти з кожним разом стає все важче і важче скинути вагу.

Таким чином, не варто сподіватися на дієти, з їх допомогою ви не поліпшите, а тільки погіршить ситуацію.

Забудьте слово "дієта", а вносите до свого раціону тільки ті зміни, яких ви зможете дотримуватися все життя.

Коментарі