СМІШНА ДІЄТА

СМІШНА ДІЄТА 

Посмішку можуть викликати хіба що ті методи, які багато хто з нас застосовують для досягнення своєї мрії.

Тому що дуже часто в них немає нічого такого, що як-то там по-особливому впливало на накопичення маси жиру або на його випереджальне витрачання.

Але завдяки, рекламі, чутці, багато методів так «розкрутилися», що застосовуються дуже часто. Часом, до речі, й не зрозумієш, що з'явилося вперед, а що потім.

Спочатку наша віра в чудеса, а потім пропозиція цих чудес на продаж, або, навпаки, спочатку реклама, що обіцяє різні дива, а наша надія вже потім?


Це повною мірою стосується і дієт, і різного роду добавок і ліків, і деяких «кодують» психологічний впливів. Але нам хотілося б зупинитися на дієтах, це основному і чи не обов'язковому компоненті будь-якого схуднення.

Дійсно, тих, хто вважає, що для схуднення головне дієта значно більше тих, хто думає, що дієта не потрібна. І в цьому питанні лікарі та пацієнти разюче одностайні. І ті, і інші в масі своїй впевнені, що без дієти не схуднеш. Однак це єдність думок, ледь зародившись, тут же і закінчується. І далі йдуть суцільні розбіжності. Ось як уявляють собі розвантажувальну дієту фахівці: 

Треба
споживати в день не більше 1400 - 1500 калорій.
Бажано обмежити, а краще зовсім відмовитися від жирних і солодких продуктів, а так само від алкоголь містять напоїв.
Треба, що б у рамках добової калорійності на білки припадало близько 20%, на жири не більше 30, а на вуглеводи порядку 50-55%.
Бажано, щоб велика частина енергетики харчування припадало на сніданок і обід, а найменша на вечерю. Краще утримуватися від прийому їжі хоча б години за 3-4 до сну.
Чи ж не правда, для людини, далекої від дієтології, цей текст виглядає нудним, банальним і досить складним у плані виконання? Піди, вирахувати ці калорії, мабуть, Додай. І ми дуже охоче віримо, що такого типу дієти не особливо-то і допомагають. Ні, нам би чого простішого і оригінальнішого! І тут нам на допомогу приходить аматорське середовище, де є маса дієт і сотні рецептів оздоровлення на всі випадки життя.

Діету простішу? Будь ласка! До наших послуг так звані дієти елементарного побудови. Наприклад, гречана. Відварюємо гречку і їмо. Цілими днями гречка, одна тільки гречка і нічого крім гречки ... Або супчіковая дієта. Відварюємо суп з овочів типу цибулі, помідорів, болгарського перцю, але ні в якому разі не додаємо туди ні картоплі, ні круп. Цей суп ми можемо їсти в будь-яких кількостях. Але нічого крім. Будуть такого типу дієти працювати? А чому б і ні? Скільки не їж того, що дозволено, все одно багато калорій не з'їси. Енергетичний дефіцит забезпечений. Але жоден лікар вам таку дієту не призначить, тут же тотальний дефіцит тваринного білка, багатьох вітамінів і мінералів. Якщо людина і витримає пару тижнів такої дієти, ризик для здоров'я величезний.

Є дієти оригінальніші. 

Наприклад, як вам кольорова дієта - не можна червоні продукти (пофарбовані), але можна скільки завгодно білих. Наприклад, по цій дієті не можна буряк, але можна ріпу, не можна помідори, але можна капусту. З м'яса можна нічого крім філе грудок птиці. Але можна рибу (окрім червоної).

Тут дієтологи і зовсім хапаються за голову. Ну добре, біле м'ясо птиці містить грама на 2-3 менше жиру, ніж червоне. Хоч якась логіка! Але помідори-то причому?! Чим аж таким зелені яблука відрізняються від червоних, жовта черешня, від звичайної?! Та нічим вони не відрізняються! Правильно, з точки зору дієтології, нічим, а от з точки зору психології дуже навіть відрізняються.

І взагалі, якщо хочете знати, швидко схуднути допомагає зовсім не дієта, а гостра необхідність схуднути, і віра, що зроблений нами набір дій нам допоможе. Є віра, буде ефект, немає віри, ніякого схуднення не буде! Ну а тепер скажіть, яка віра того, що треба «посильно зменшити споживання жирних продуктів, по можливості замінивши їх менш жирними аналогами»? Та ніякої! Це ж так банально! Зовсім інша справа - парадоксальні дієти - шоколадна, пивна або винна. Хто сказав, що від шоколаду товстіють, і що шоколад тих, що худнуть не можна ні за яких умов? Та нічого подібного! Беремо на день 80 г шоколаду і скільки завгодно міцної кави без цукру, правда, можна із знежиреним молоком. Або карамельна дієта - на день пакетик карамельок, приблизно 100 грамів, і несолодкі напої.

З точки зору дієтологів, переносимість таких дієт буде жахливою - ласощі збуджують апетит, орієнтують обмін на накопичення жиру. Ще більш виражено це властивість у алкогольних дієтах. Голод після прийому спиртних напоїв часто стає некерованим.

Тобто, на думку лікарів, застосовуватися такі дієти взагалі не повинні. Проте ж застосовуються і деяким навіть допомагають. Чому? Тому що процесом у них управляє віра, що саме такий абсолютно нелогічний прийом допоможе їм нарешті схуднути.

Віра творить дива!
Наприклад, якщо лікар буде довго і нудно пояснювати вам, що треба їсти хліб грубого помелу замість білого, перловку замість рису, рослинна олія замість вершкового і відмовитися від цукру і міцних спиртних напоїв? Нічого особливого, дієта як дієта. Але якщо про те ж саме ви прочитаєте у книжках Мішеля Монтеньяка? О, тоді це зовсім інша справа! Іноземець, розумієш, француз!

Або такий ще момент. Для багатьох пацієнтів з надлишковою вагою якось ближче ідея, що їх зайві кілограми обумовлені не стільки специфічними способом життя, скільки якимось захворюванням, таким собі порушення обміну речовин, засмічення організму шлаками. Залишимо осторонь вигуки лікарів, що всі ці ідеї не мають жодного наукового обгрунтування. Цих лікарів послухати, виходить, що наукове обгрунтування має тільки зарядка й нудне одноманітне харчування по годиннику. У популярній літературі є пропозиції куди цікавіше.

Наприклад, треба харчуватися по групі крові! Виявляється, наш обмін речовин порушується, тому що їмо ми все підряд, ніяк не співвідносячи з'їдене зі своєю природою. А ця природа безпосередньо залежить від групи крові. Наприклад, люди з першою групою повинні їсти більше м'яса, тому що їх предки всі поголовно були мисливцями. Потім з'явилася друга група крові. Вона пішла від предків-землеробів, тому її власникам треба їсти побільше рослин, злаків і круп. Третя група з'явилася у предків скотарів ... І так далі.

Тут головне вірити і не задавати питань. Тому, що якщо почнеш ставити ... Наприклад, чому б нашим предкам м'ясоїда НЕ позбирати ягід, або чому б хлібороби не пополювати? Чому порядкові номери груп крові, не більше як відображення послідовності їх відкриття вченими, чудесним чином співпали з їх появою в ході розвитку людства? І як ми взагалі виявили, що, наприклад, у наших предків м'ясоїдів у всіх поголовно була перша група, якщо ми навіть не можемо визначити, яка група була в Івана Грозного, або Петра Першого, які жили порівняно недавно? І головне, чому наш обмін речовин повинен більше залежати від групи крові якихось абстрактних предків, ніж від усієї багатотисячолітньою нашої власної еволюції? І де наукові дослідження, які підтверджують, що харчування «по групі» краще, ніж просто збалансоване раціональне харчування?

«Ах, як було б добре підібрати дієту, що враховує всі мої особливості, яка підходить для мого обміну речовин, як ключ до замка!». І тільки людина встигла це подумати, а околомедінская середу тут як тут. І з'являється Гемокод, генокод, підбір індивідуальної дієти по комп'ютеру і так далі.

Здаємо аналіз крові. Далі компоненти крові взаємодіють з харчовими екстрактами і, або по швидкості осідання еритроцитів, або по інших ознаках ми можемо розділити всі продукти харчування на ті, що можна і ті, що не можна. Аналіз дорогою, але зате, дивіться, як зручно! Відразу все ясно - це їж, а це не їж!

Ну і що, що, на думку вчених, харчування та обмін речовин різних людей має дуже-дуже мало індивідуальних рис, а в крові немає нічого, що дозволяло б провести настільки детальний аналіз? Ну і що, що, на їхню думку, і необхідності в такому аналізі ні? Люди всеїдні і лише невелике коло захворювань вимагає повної відмови від будь-яких продуктів. При цьому і захворювання і списки заборон відомі медицині споконвіку. При діабеті небажаний цукор, при прогресуючому атеросклерозі - тваринні жири, при виразковій хворобі шлунка - гострі страви. І головне, чому, списки продуктів, отримані по одному зразку крові, але в різних лабораторіях або в одній лабораторії, але з інтервалом в один-два дні, як правило, дуже здорово відрізняються один від іншого?

Не менш наївно при детальному розгляді виглядає і система роздільного харчування, теж, на думку автора покликана «шляхом специфічної дії на обмін речовин» викликати схуднення та оздоровлення організму.


Білки не можна разом з вуглеводами?
А як же тоді бути з продуктами, де ці білки і вуглеводи йдуть рука об руку, і які становлять чи не основу нашого харчування? Наприклад, хліб, молоко, крупи, квасоля, горох і так далі. І знову ж таки, де наукове підтвердження, що ця система в плані схуднення більш ефективна, ніж програма харчування складена фахівцем-дієтологом? Дійсно, питання краще не ставити. Інакше віра випарується, підуть сумніви і ніякого схуднення не буде.

Зате як добре, коли віра є. Ось дивіться, взялися ми дотримуватися таку ось «чудову дієту» у повній упевненості, що вона нам допоможе. У нас природним чином підвищилося настрій (нарешті-то ми за себе взялися) і м'язовий тонус. На цьому тлі активізувалися процеси горіння жиру і енергія, сконцентрована в депо, кинулася в кров. А раз на крові з'явилася енергія, значить, зменшилася потреба в їжі. Простіше кажучи, знизився апетит. І дивіться, що виходить, жир горить, ми худнемо, і є нам при цьому зовсім не хочеться. У всякому разі, відчуваємо ми себе значно краще, ніж припускали. При цьому якусь дієту не візьми, якщо є віра, буде і ефект. І, що особливо характерно, принципово різні з побудови дієти допомагають приблизно однаково.

Але, на жаль, віра, субстанція ненадійна і часто нас підводить. Наприклад, ви дотримуєтеся кремлівську дієту, перебуваючи у впевненості, що повна відмова від вуглеводів (ні хліба, ні круп, ні фруктів, ні цукру), це саме те, що треба для нашого обміну речовин. І для початку справа йде непогано. Але одного разу зустрічаєте приятеля, який дотримувався у минулому році точно таку ж точно дієту і теж непогано худ, але потім зірвався і важить зараз на 15 кілограмів більше, ніж до свого схуднення ... Або дотримуєтеся ви дієту, витрачаючи з кожним тижнем все більше зусиль, а результат отримуєте все менше і менше. Або намучишся ви, умовно кажучи, кілограмів на 5, зважили, а результат всього кілограм. Та хіба мало чого ще? Загалом, як показує багатомільйонний похудательной досвід, в більшості випадків однієї віри виявляється недостатньо. Описаний вище оптимістичний сценарій спостерігається не частіше, ніж в 5-6% випадків. В інших випадках через дискомфорту і мук віра вичерпується набагато раніше, ніж вдається скинути перші 2-3 кілограми.

І що ж робити?
Вихід один. Усім бажаючим схуднути треба обзавестися спеціальними знаннями! Так би мовити, навчитися контролювати свою вагу. І тоді дуже швидко з'ясується, що сучасна медична практика вже не вимагає від людини дотримання суворої дієти. Це безповоротно пішло в минуле. Сучасна дієта для швидкого схуднення, скоріше нагадує оздоровче харчування, а ті невеликі обмеження, які вона містить, дуже швидко призводять до реального підвищення якості життя й починають подобатися людям самі по собі.

Але сучасна наука схднення ні в якому разі не обмежується тільки дієтою. Переважає зараз комплексний підхід - раціональне харчування, активний руховий режим, створення позитивного психо-емоційного настрою. Всі ці дії направлені на підвищення тонусу, а тонус, як ми вже з'ясували, безпосередньо стимулює розщеплення жиру.

Людини, озброєного знаннями, набагато важче вибити з колії. Наприклад, виявивши при черговому зважуванні замість зниження ваги, його підвищення, він не засмутиться, не припинить зусилля, а швидко зрозуміє, що така збільшення ваги може бути обумовлена затримкою води. А ця затримка, у свою чергу, може бути пов'язана з надмірною фізичним навантаженням, або зі зловживанням солоною їжею. Один недолік, знаннями треба опановувати. Треба вчитися, треба пробувати, спостерігати за собою, знаходити відповіді на свої питання. Зате приз дуже значний - прекрасна зовнішність і відмінне здоров'я!

Коментарі